انتخاب کرانچار از ابتدا اشتباه بود/ تفکرات غلط فدراسیون
به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، جلال چراغپور در گفتگو با آنا درباره شرایط کنونی تیم ملی فوتبال امید اظهار کرد: انتخاب زلاتکو کرانچار به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال امید از همان ابتدا اشتباه بود و نشاندهنده عدم آگاهی مسئولان فدراسیون از زیر و بم فوتبال و علم روز فوتبال داشت.
وی افزود: در هیچ جای دنیا، تیم ملی امید از بزرگسالان جدا نیست. همانطور که تیم جوانان هم از تیم امید جدا نیست و تیم نوجوانان هم رابطهای تنگاتنگ با تیم جوانان دارد. تنها بخشی که نمیتواند در اختیار بخش خصوصی باشد، ردههای پایه است زیرا احتمال سوء استفادههای مالی وجود دارد و باید بخش دولتی کار پرورش استعدادها را زیرنظر داشته باشد و نفراتی را تربیت کند که در حد و قوارههای تیمهای ملی نوجوانان و جوانان باشند.
کارشناس فوتبال تصریح کرد: همواره مشاهده میکنیم که نفرات از تیمهای ردههای پایینتر به ردههای بالاتر میروند. گاهی اوقات یک تیم به صورت کامل و با تمام بازیکنان به ردههای بالاتر میرود و حتی مربی این تیم نیز هدایت یک رده سنی بالاتر را عهدهدار میشود. نمونه بارز این امر، کشور آلمان است که ارباب تعلیم و تربیت در فوتبال است. فدراسیون فوتبال آلمان نزدیک به 10 سال برتی فوگتس را به عنوان مربی در ردههای پایه مورد استفاده قرار داد و همین مربی سرانجام شاگردانی را در تیم ملی هدایت کرد که زمانی در ردههای نوجوانان، جوانان و امید شاگرد او بودند.
وی خاطرنشان کرد: فوتبال مثل یک فرش یکپارچه است و باید تمامی ضرباهنگها در آن، یکپارچه باشند. به همین خاطر باید ضرباهنگ مربی تیم ملی بزرگسالان و امید یکسان باشد. اما ما برای تیم ملی فوتبال بزرگسالان از کیروش استفاده کردیم که سالها حرف اول را در مورد تیمهای پایه منچستریونایتد و استعدادهای جوان این باشگاه میزد و نقشی اساسی در شکلگیری تیم بزرگسالان باشگاه داشت. در همان شرایط در تیم ملی امید از زلاتکو کرانچار که در سپاهان هم نمره قبولی نگرفته بود استفاده کردیم. این انتخابها نشان میدهد که تصمیم گیرندگان فوتبال، چیزی از سبک، استیل و نوع بازی نمیدانند و مثل این است که هر قسمت این فرش یکپارچه را به یک بافنده داده باشند تا آماده کند. این مسئله را میتوان در تیم ملی جوانان هم دید که به عباس چمنیان سپرده شد، در حالیکه از نظر تفکر، شباهتی بین او، کیروش و کرانچار نبود.
چراغپور درباره عملکرد کرانچار در بازیهای آسیایی جاکارتا و شکست ایران مقابل تیمهای میانمار و کرهجنوبی گفت: در بازیهای آسیایی همه میدانستیم که باخت مقابل میانمار یک اتفاق نبوده بلکه شکستی خودخواسته بود تا حریف کره جنوبی نشویم. اگر کسی فوتبال را میشناخت تلاش میکرد حریف کره شویم زیرا دوسه سال دیگر باید در رده بزرگسالان حریف کره شویم و چه بهتر از همین رده سنی پی به ضعفهای خود ببریم. اما اندیشه عمیقی پشت سر تیم نبود و تلاش شد که با شکست مصلحتی، از بازی با کره جنوبی فرار کنیم. طبیعی است که وقتی چنین تفکر غلطی داشته باشیم، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که در تهران هم مقابل عراق نتیجه بگیریم.
وی ادامه داد: اتاق فکر فدراسیون نباید تنها به این محدود باشد که مثلاً اعلام کند فلان بازی چه زمانی است بلکه باید در چنین اوقاتی تصمیمهای درست بگیرد. اگر فدراسیون واقعاً به دنبال موفقیت بود، میتوانست در دوران حضور کیروش در فوتبال ایران از او کمک بگیرد تا نفراتی مطابق تفکرات وی و روی اصول فوتبال پرتغال، در کادر فنی تیم ملی امید ایران حضور داشته باشند. در چنین حالتی اگر امروز 35 بازیکن آماده برای تیم ملی بزرگسالان داشتیم، حداقل 15 بازیکن هم در تیم ملی امید با همان تفکرات و همان سطح در اختیارمان بود.
چراغپور در این باره که آیا تیم ملی امید توانست از تمام قابلیتهای فوتبال ایران استفاده کند، خاطرنشان کرد: وقتی مدیریت یکپارچه نشود، تیم امید هم نمیتواند از تمام نیروهای خود به خوبی استفاده کند و مثلاً ممکن است ببینیم یک تیم باشگاهی برای تیم ملی شرط میگذارد و تنها چند بازیکن خود را در اختیار تیم قرار میدهد. بازیکن لیگ هم میداند که پس از پیوستن به تیم ملی امید و غیبت در تمرینات تیم باشگاهی خود، از سایرین عقب میافتد و شانس بازی در تیم خود را از دست میدهد و چنین مسئلهای میتواند در مبلغ قرارداد او تأثیر داشته باشد. این مسائل را در دهه 70 و در زمان حضور در تیم ملی امید در کنار حاج انور عبدیچ به عنوان مربی از نزدیک حس کردم. در آن زمان باشگاه کشاورز بازیکنان خود را به تیم امید نمیداد و تیم ملی هم این توان را نداشت که بازیکن را از باشگاه بگیرد. در ماههای اخیر تیم امید هم شرایطی مشابه داشت و این توان را نداشت که بازیکنان مورد نظر را برای مدت زمان مورد نیاز در خدمت بگیرد.
کارشناس فوتبال در خاتمه بیان کرد: در این شرایط اهمیت کادر فنی تیم ملی بسیار بالا میرود. نفراتی که در کنار کرانچار حضور داشتند، نمیتوانستند باری از دوش تیم بردارند. در حقیقت، یک جزیره تشکیل شد که از سایر تیمهای ملی و شرایط کیفی آن فاصله داشت. در این جزیره نفر اول شخص کرانچار بود و این امر، تأثیر خود را در عملکرد تیم ملی امید نشان داد.
انتهای پیام/4051/4128/
انتهای پیام/