تهران از میانجیگری پاکستان میان ایران و عربستان استقبال میکند
«سعید ایروانی»، معاون امنیت بینالملل و سیاست خارجی دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی در گفتگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه بینالملل خبرگزاری آنا درباره احتمال میانجیگری عمران خان، نخستوزیر پاکستان میان ایران و عربستان گفت: ایران تاکنون همواره از درخواست کشورهای مختلف برای میانجیگری میان تهران و ریاض استقبال کرده است و هر کشوری بخواهد چنین اقدامی انجام دهد ما با روی خوش از آن استقبال میکنیم.
وی تأکید کرد: نخستوزیر پاکستان اگر بخواهد میان ایران و عربستان میانجیگری کند ما از آن استقبال میکنیم، ولی نه در پاکستان زمینههای این موضوع وجود دارد و نه عربستان با این موضوع موافقت میکند.
ایروانی درباره ساختار سیاسی پاکستان گفت: در این کشور ارتش حاکمیت را برعهده دارد و سازمانهای امنیتی نیز از بدنه ارتش به وجود آمدهاند؛ حتی عمرانخان که در این کشور و بدون وابستگی به دو حزب اصلی این کشور به قدرت دست یافت، با حمایتهای ارتش نخستوزیر شد.
معاون امنیت بینالملل و سیاست خارجی دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی با بیان اینکه هنر پاکستان در فروش امنیت است، گفت: آنها نیازسازی امنیتی میکنند و سپس آن امنیت را میفروشند، بهعنوان نمونه در موضوع افغانستان در مقطعی که این کشور در اشغال شوروی سابق بود پاکستان بستر مناسبی را برای شکلگیری طالبان ایجاد کرد و عربستان و چند کشور دیگر با پول و سیاست به رشد طالبان کمک کردند. بعد از حوادث ۱۱ سپتامبر، پاکستان مسیر انحصاری ترانزیت نیروهای ناتو به داخل افغانستان بود و بر همین اساس بعد از ۱۱ سپتامبر بیش از یک میلیارد دلار از آمریکا برای حفظ امنیت نیروهایش دریافت کردند.
نقش عربستان در عملیات تروریستی خاش
ایروانی افزود: در موضوع ایران بخشی از امنیت مرزهای کشورمان خارج از اراده دستگاه امنیتی پاکستان است و بخشی از آن به این باز میگردد که آنها هند را دشمن اصلی خود میدانند و لزومی نمیبینند بخشی از توان خود را به سمت مرزهای ایران بیاورند؛ برخی نیز به موضوع امتیازگیری از ایران بازمیگردد که آنها میخواهند هزینه حفظ امنیت مرزها را از ایران بگیرند.
وی گفت: اطلاعاتی در اختیار داریم که نشان میدهد در حوادث تروریستی اخیر در مرزهای شرقی و خاش، عربستان و امارات حمایتهای مالی انجام داده بودند و میخواستند برای ایران مشکل درست کنند. در هر صورت پاکستان مرزهای مشترک طولانی با ایران دارد و کشور مؤثری در جهان اسلام بهشمار میرود.
مردم پاکستان شیفته انقلاب اسلامی هستند
معاون سیاسی دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی تأکید کرد که مردم پاکستان عمدهترین سرمایه ایران در این کشور هستند. زمانی بحث این مطرح بود که اگر مقام معظم رهبری میخواستند به خارج از کشور بروند، پاکستان نخستین گزینه بود، زیرا مردم این کشور بسیار شیفته انقلاب هستند و بنابراین سیاست جمهوری اسلامی ایران این است که از ملت پاکستان حمایت کند. بنابراین نباید مردم پاکستان را که سرمایههای ما هستند از دست بدهیم. یک اصل در سیاست خارجی ایران وجود دارد و آن این است که اگر مردم پاکستان بخواهند مجال کار و آزادی داشته باشند این دولت ایران است که باید با دولت پاکستان رابطه خوبی داشته باشد و اگر ما با آن کشور در تنش باشیم، شیعیان پاکستان نخستین کسانی هستند که زیان خواهند دید و ناگزیر هستیم روابطمان را با پاکستان به خاطر این سرمایه ارزشمند بهبود بخشیم و برخی بدرفتاریهای آنها را تحمل کنیم.
خواهان افزایش مناسبات نظامی با پاکستان هستیم
ایروانی گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران این است که باید مناسبات نظامی با پاکستان را تقویت کند و در دو سال گذشته دیدیم که نظامیان دو کشور دیدارهایی با یکدیگر انجام دادند.
وی درباره تأثیرگزاری ایران بر وضعیت فرهنگی پاکستان تصریح کرد: متاسفانه در این زمینه کمکاریهایی انجام شده و دغدغه امروز دستگاههای فرهنگی ما در پاکستان این است که چگونه بودجه نهادهای خصوصی فرهنگی خود را در این کشور هزینه کنند. مسئولان فرهنگی بیشتر امیدوارند تا مراکزی که در این کشور ایجاد شده است، بسته شود تا اینکه نخواهند روی آن سرمایهگذاری کنند؛ بنابراین ما معتقدیم باید یک بازبینی در حوزه فرهنگی در خارج از کشور بهویژه در پاکستان انجام شود. ما تعدد مراکز فرهنگی را در این کشور شاهدیم ولی راندمان کاری منفی است که باید آسیبشناسی انجام شود.
ایروانی درباره حوزه اقتصادی و روابط اقتصادی ما با پاکستان گفت: در این موضوع بحث منافع مشترک مطرح است، هرجا منافع مردم منطقه در میان باشد تا امنیت برقرار شود، ملتهای منطقه به این موضوع کمک میکنند. خط لوله گاز صلح مبنای همکاری ما با پاکستان و هند بود ولی به نتیجه دست نیافت. اگر این خط لوله گاز در داخل ایران روشن شود و مردم پاکستان ببینند که در داخل پاکستان مشکل وجود دارد، با ایران همراهی میکنند و به دولت این کشور فشار میآورند، همانگونه که در موضوع یمن فشار مردم پاکستان باعث شد تا این کشور نتواند عربستان نیرو اعزام کند؛ گرچه بعدها تصمیم خود را تعدیل و بازنشستههای نظامیشان را به این کشور اعزام کردند. در هر صورت ما باید آمادگی خود را برای انجام هرگونه اقدامی به ملت پاکستان نشان دهیم تا مردم این کشور مطالبات ما را به دولتشان تحمیل کنند.
اوضاع کشمیر
ایروانی درباره موضوع کشمیر گفت: وضعیت مسلمانان کشمیر هند از مسلمانان کشمیر پاکستان بهتر است. پاکستان میخواهد این موضوع را مثلاً شبیه و در سطح اشغال سرزمینهای اشغالی از سوی رژیم صهیونیستی جلوه دهد. ما به دولت هند اعتراضات خود را در زمینه هرگونه تجاوز اعلام کردهایم، ولی معتقدیم اگر همین امروز یک همهپرسی در کشمیر هند برگزار شود، مردم این منطقه به ماندن در هند رأی میدهند، ولی پاکستان میخواهد از این موضوع سوءاستفاده کند و افکار عمومی کشورهای منطقه ازجمله ایران را به سمت گرایش علیه هند سوق بدهد که البته برخی رسانههای داخلی نیز ناآگاهانه به آن دامن زدند.
معاون سیاسی دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی درباره جذب توریست از پاکستان گفت: در حالت کلی پاکستان برای ایرانیها جذابیت خاصی ندارد، ولی کشور ما برای پاکستانیها جذابیتهای مذهبی و اسلامی دارد تا جاییکه ۴۰ میلیون عاشق شیعه پاکستانی به ایران میآیند و به شهرهای مذهبی سفر میکنند و حتی از ایران به عراق و سوریه میروند. آنها از نظر منش سیاسی تابع و پیرو جمهوری اسلامی ایران هستند.
وی درباره وضعیت رایزنان فرهنگی ایران در خارج از کشور گفت: در رژیم گذشته فردی بهعنوان رایزن فرهنگی به خارج از کشور اعزام میشد که خودش شاخص بود، ولی امروزه ما کسی را بهعنوان رایزن اعزام میکنیم که اتکا به حکم مسئولیت دارد. باید دید فضای کشور مقصد چه الزاماتی را برای رایزنی فرهنگی ایجاد میکند، طبعاً در حوزه پاکستان اگر کسی را اعزام کنیم که حتی اشعار اقبال لاهوری را نخوانده باشد، نمیتوانیم در تقریب فرهنگی دو کشور کمکی کرده باشیم.
بندر چابهار و بندر گوادر مکمل هم هستند
ایروانی درباره توسعه بندر چابهار در مقابل «بندر گوادر» پاکستان گفت: بندر چابهار را نمیتوان در مقابل گوادر قرار داد و معتقدیم که اینها مکمل هم هستند. انحصار بندر چابهار نباید در اختیار هند باشد و باید چین و پاکستان بیایند و همکاری کنند که دراینصورت است که ما برد خواهیم کرد. چین بیش از ۴۰ میلیارد دلار در پاکستان هزینه میکند و ما حتی پیشنهاد کردیم انرژی بندر گواتر را تأمین کنیم تا در این روند همکاری داشته باشیم.
معاون سیاسی دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی درباره احتمال فروش دانش هستهای پاکستان به عربستان تصریح کرد: در این موضوع دو شاخه هستهای و موشکی وجود دارد. درواقع تنها کشور اسلامی دارای سلاح اتمی پاکستان است و پیشتر پدر علم هستهای پاکستان خواهان گسترش این علم به کشورهای مختلف از جمله لیبی، افغانستان و ... شده بود و حتی به این کشورها مراجعه کرد تا این دانش را به مسئولان و دانشمندان این کشورها آموزش دهد. قرینههایی وجود دارد که نشان میدهد تأمین مالی پروژههای هستهای پاکستان را در مقطعی عربستان انجام داده بود و شرط آنها برای تأمین مالی این بود که هر زمان سعودیها به دانش هستهای نیاز داشتند، پاکستان آن را در اختیارشان قرار دهد.
وی با تأکید بر اینکه اگر عربستان بخواهد وارد عرصه هستهای شدن شود باید تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار بگیرد، گفت: ما از آژانس تقاضا کردیم تا نظارت خود را بر عربستان افزایش دهند؛ آنها تهدید کردهاند که اگر ایران بخواهد به سلاح اتمی دست یابد و مجامع جهانی مخالفتی با این موضوع نشان ندهند، ریاض نیز به این سمت گرایش پیدا خواهد کرد. در هر صورت دوران مخفیکاری گذشته است و در زمینه موشکی عربستان از چین موشک میخرد و با پاکستان نیز مناسباتی دارد.
ایروانی درباره همکاریهای ایران و پاکستان گفت: ما درحال ساخت بیمارستان در بامیان و کابل افغانستان هستیم ولی در این زمینه در پاکستان تاکنون اقدامی انجام نشده است.
پاکستان میتواند به ایران در زمینه دور زدن تحریمها کمک کند
وی درباره موضوع دور زدن تحریمها از سوی ایران و کمک کشورهای همسایه به این موضوع گفت: پاکستان این قابلیت را دارد که به ایران در زمینه دور زدن تحریمها کمک کند و آمریکا نیز این احتمال را میدهد که با افزایش تحریمها، ما به وسیله همسایگان آن را دور میزنیم و بنابراین سطح نظارت و تحقیقات خود را به صورت غیر رسمی و رسمی در کشورهای همسایه افزایش دادهاند و به صورت کامل بر آنها نظارت میکنند. آنها حتی دراینراستا از ظرفیتهای اطلاعاتی سرویسهای جاسوسی خود سود میجوید و حتی سراغ تک تک تجار منطقه رفتند و درباره سفر به ایران و تعامل با بازرگانان ایرانی به آنها هشدار دادند که این موضوع فضا را سخت کرده است.
ایروانی تأکید کرد: هنر جمهوری اسلامی ایران این است که در جنگ اقتصادی با آمریکا مسیرهای جدیدی باز کند و این آمریکاییها هستند که تلاش میکنند مسیرهای ما را ببندند. در هر صورت معتقدیم که دست پاکستان زیر ساطور آمریکا و عربستان است که اگر بخواهند اقدامی خلاف نظر واشنگتن و ریاض انجام دهند، آنها منافع پاکستان در خاک خود را مورد تهدید و تحریم قرار میدهند.
انتهای پیام/4106/4033/
انتهای پیام/