جای خالی مطالبات ملت سودان در بیانیه ارتش/ کودتاچی تاوان پس داد!
گروه بینالملل خبرگزاری آنا- مجتبی اسماعیلی: پس از چند هفته اعتراضات و ناآرامیهای داخلی در سودان، اعتراضات رنگ و بوی انقلاب مردمی به خود گرفت و ارتش برای به دست گرفتن قدرت و سرنگونی حکومت عمر البشیر، رئیسجمهور این کشور وارد عمل شد. ناآرامیهایی که پس از همراهی حکومت وی با صهیونیستها و ورود به ائتلاف عربی شکل گرفت و مردم که مشاهده کردند البشیر توانایی مقابله با مطامع سعودی-صهیونیستی علیه سودان را ندارد، به بهانه افزایش قیمت نان و کمبود خدمات اجتماعی، سرنگونی وی را خواستار شدند.
«محمدهادی تسخیری»، رایزن فرهنگی سابق جمهوری اسلامی ایران در سودان در گفتگو با خبرنگار حوزه آفریقای خبرگزاری آنا گفت: «از زمان استقلال سودان تاکنون تحولات سیاسی در این کشور به این صورت بوده که هرگاه حکومت منتخب مردم در این کشور به قدرت میرسید، بعد از مدتی با کودتای نظامی سرنگون میشد و بعد از چند سال نیز قدرت نظامیان از سوی جنبشهای مختلف از بین میرفت».
وی افزود: «هرگاه نظامیان به قدرت میرسند، نان و امور معیشت مردم بهتر، ولی آزادیهای اجتماعی و فعالیتهای حزبی بهشدت محدود میشود. مدت حکومت نظامیان معمولاً بیش از مدت حکومت منتخب مردم است؛ بهعنوان نمونه حکمت جعفر نمیری حدود ۱۶ سال طول کشید، اما حکومت صادق المهدی بیش از پنج سال طول نکشید».
این دیپلمات کشورمان تصریح کرد: «مدت در رأس قدرت ماندن عمر البشیر بهدلیل اینکه توانست از صورت حکومت نظامی به شکل حکومت منتخب مردم با شرکت احزاب موافق و مخالف تغییر شکل دهد، حدود ۳۰ سال طول کشید. البشیر بعد از چند سال از یک حاکم نظامی به رئیس حزب پارلمان میهنی سودان تغییر ظاهر داد، گرچه واقعیت نشان میدهد که وی همان شکل و شمایل گذشته را حفظ کرده بود».
تسخیری درباره دلیل اصلی تغییر حکومت در سودان گفت: «جنبش مردمی چهار ماه اخیر تنها بهدلیل گران شدن نان و مواد سوختی نیست، بلکه محدودیتهای سیاسی- اجتماعی و شکنجههای گسترده در زندانهای البشیر کودتاچی در ۳۰ سال گذشته، خیانت به آرمانهای مردم و نزدیک شدن به کشورهایی که دشمن سنتی مردم سودان هستند مانند عربستان و آمریکا، خونبهای شهیدان مظلومی مانند محمد طه، شرکت در پیمان کودککش و مظلومکش سعودی علیه کشور یمن و .... زمینههای سقوط وی را فراهم کرد».
این کارشناس حوزه آفریقا تصریح کرد: «البته دستهای قدرتمند و پنهان در سودان که در این ۳۰ سال میلیاردها دلار سود کردهاند، اکنون که تاریخ انقضای البشیر گذشته است، به صورت بسیار دقیق و از سوی افراد زیرسلطه خود مانند وزیر دفاع این کشور موجب سقوط وی شده است؛ موضوعی که بیانیه وزیر دفاع سودان که در ظاهر رهبری انقلابیان را برعهده داشته است، بسیار آشکارا بر آن صحه میگذارد».
رایزن فرهنگی سابق جمهوری اسلامی ایران در سودان درباره بیانیه انقلابیون سودان گفت: «این بیانیه بهجای اینکه مواضع سیاسی انقلابیان را بیان کند، به توصیف واقعیت کنونی پرداخته است. به هرحال اکنون وضعیت سودان بسیار غبارآلود است و باید منتظر روزها و ماههای آینده ماند؛ اما آنچه که کاملاً واضح است، این است که خواسته مردم هیچ جایی در برنامههای نیروهای مسلح و ارتش نداشته است».
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ