دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 فروردين 1398 - 05:17
متخصص بیماری‌های عفونی:

بلایای طبیعی احتمال بروز بیماری را افزایش می‌دهد

متخصص بیماری‌های عفونی گفت: بلایای طبیعی مثل سیل ساختارهای ثابت بدن را مختل و احتمال بروز بیماری را افزایش می‌دهد.
کد خبر : 372521
n83272657-72953770.jpg

محمدرضا ناظر در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و پزشکی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، گفت: به‌طورکلی بلایای طبیعی احتمال شیوع بیماری‌های عفونی را افزایش می‌دهد.


وی به علت این ماجرا اشاره کرده و افزود: مهم‌ترین دلیل اپیدمی شدن بیماری‌های عفونی از هم گسیختگی ساختارهایی است که برای انسان ایجاد می‌شود و در واقع شرایط ثابت سلامت را به‌هم می‌ریزد.


این متخصص بیماری‌های عفونی تصریح کرد: این ساختارها در نتیجه استرس‌هایی به‌وجود می‌آید که بروز حادثه در بدن ایجاد می‌کند و به‌همین دلیل سیستم دفاعی بدن را مختل و فرد را مستعد ابتلا به بیماری‌های عفونی می‌کند.


دانشیار دانشگاه لرستان ادامه داد: در شرایط بحران که فرد دچار استرس شده است، نجات جان فرد اولویت یافته و توجه به بهداشت و رعایت آن در درجه بعدی اهمیت قرار می‌گیرد.


وی تصریح کرد: وقوع حوادث طبیعی، زیرساخت‌ها و تجهیزات پزشکی را نیز از بین برده، در نتیجه خدمات‌رسانی کاهش پیدا می‌کند. مجموعه این عوامل در کنار هم سبب می‌شود احتمال شیوع بیماری‌های عفونی افزایش پیدا کند اما این به آن معنا نیست که حتماً رخ می‌دهد.


ناظر با اشاره به اینکه در تمام دنیا اقدامات پیشگیرانه در این خصوص صورت می‌گیرد، ادامه داد: با وقوع پدیده‌ای مانند سیل، بسیاری از بیماری‌ها ممکن است تغییر مکان دهند. بر فرض مثال وقتی سیل به منطقه‌ای یورش می‌برد، وضعیت طبیعی، میکروب‌ها، حشرات و انگل‌ها را حرکت داده و به منطقه پایین‌دست منتقل می‌کند.


وی خاطرنشان کرد: ممکن است یک روستا منشأ یک بیماری باشد. با وقوع حادثه طبیعی مانند سیل، این منطقه از وجود بیماری پاکسازی می‌شود و راه به سوی پایین‌دست می‌برد و به این طریق جابه‌جایی بیماری از منطقه‌ای به منطقه دیگر رخ می‌دهد. این تغییر مکان نوع بیماری بیشتر در بیماری‌هایی رخ می‌دهد که منشأ آن حشرات و انگل‌ها هستند.


مسئول گروه امداد پزشکی آستان قدس رضوی در لرستان با توضیح اینکه در اپیدمی شدن بیماری‌ها تقسیم‌بندی‌هایی وجود دارد، ادامه داد: برای دسته‌بندی بیماری‌های عفونی که در زمان بروز حوادث گسترش پیدا می‌کند، دو دسته بیماری عفونی و بالینی مورد توجه قرار می‌گیرد. به این معنا که گاهی بحث عفونت ریه، اسهال و عفونت پوستی از طریق میکروب افراد را درگیر می‌کند. اما در مرحله بعد دسته‌بندی براساس میکروبی یا ویروسی بودن بیماری تقسیم‌بندی می‌شود. در واقع در مرحله اول تشخیص بیماری و میکروب آن شناسایی می‌شود و در مرحله بعد نوع باکتری آن مشخص می‌شود و یا اینکه این بیماری چقدر ویروسی یا قارچی است.


ناظر با توضیح اینکه بیش از یک هزار نوع میکروب و قارچ از طریق آب و غذا منتقل می‌شوند، اظهار کرد: بسیاری از میکروب‌ها در حالت عادی در آب و غذا وجود دارند اما به‌دلیل وجود مقاومت در بدن نمی‌توانند ایجاد بیماری کنند. اما در شرایط بحران و به‌هم‌ریختگی سیستم بدن، امکان تأثیرگذاری این گروه از میکروب‌ها بیشتر است و از آنجا که زیرساخت‌های بهداشتی نیز از بین می‌رود، بحث اپیدمی شدن آن نیز مطرح می‌شود.


متخصص بیماری‌های عفونی بروز بیماری‌های اسهال خونی و اسهال غیرخونی را در چنین شرایطی زیاد اعلام کرده و می‌گوید: گاهی انگل‌هایی که در چنین شرایطی ایجاد می‌شود، عفونت‌های پوستی نیز ایجاد می‌کند که تنها راه پیشگیری از آن، شستن دست‌ها، استفاده از آب آشامیدنی تصفیه شده و خوردن غذای گرم است.


وی به نکته مهم دیگری نیز اشاره کرد و افزود: در شرایط بحران، سازمان‌های امدادی غذاها را به‌صورت کنسرو توزیع می‌کنند و این ماجرا احتمال بوتولیسم را نیز زیاد می‌کند. به‌همین دلیل توصیه می‌شود که حتماً کنسروها به مدت 20 دقیقه جوشانده شود تا احتمال این بیماری خطرناک کاهش پیدا کند.


دانشیار دانشگاه لرستان تصریح کرد: به ساکنان مناطق سیل‌زده نیز توصیه می‌شود که در مصرف آنتی‌بیوتیک‌هایی که سازمان‌های امدادی بین مردم توزیع می‌کنند نیز توجه داشته باشند زیرا در مناطق سیل‌زده بسیاری از خدمات به‌صورت رایگان صورت می‌گیرد و متأسفانه فرهنگ اشتباهی که در بین مردم نهادینه شده، این است که وقتی کالایی به‌صورت رایگان توزیع می‌شود، حتی اگر نیاز نداشته باشند نیز دریافت می‌کنند.


وی هشدار داد: خوردن این آنتی‌بیوتیک‌ها شانس مقاومت میکروبی را زیاد می‌کند و سیستم دفاعی بدن را نیز ضعیف می‌کند.


ناظر ادامه داد: در شرایط بحرانی مانند سیل و زلزله در درجه اول مردم باید خونسردی خود را حفظ کنند تا استرس‌های وارد شده بر آنها مشکلات بیشتری را برای‌شان ایجاد نکند. حفظ روحیه می‌تواند در این شرایط بسیار مهم باشد. مردم باید بدانند که در بدترین شرایط نیز باید بهداشت را رعایت کنند زیرا ممکن است که از خود سیل جان سالم به‌در ببرند اما در مرحله بعد، عدم رعایت نکات بهداشتی می‌تواند جان آنها را به خطر بیندازد.


انتهای پیام/4087/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب