دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 اسفند 1397 - 12:40
وضعیت بازار تلفن همراه؛

تلفنی که با جیب مردم همراهی نمی‌کند!

امروز موبایل از حالت یک کالای لوکس درآمده و جزء جدانشدنی زندگی ماست، موبایل امروز به کالایی اساسی برای هر ایرانی تبدیل شده است.
کد خبر : 368270

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، برخی از کالاها در ابتدای ورود به زندگی روزمره ما کالاهایی لوکس شمرده شده اما بعد از مدتی جزء جدانشدنی زندگی می‌شوند، موبایل نیز از آن دست کالاهاست و امروز به کالایی اساسی برای هر ایرانی تبدیل شده است، گذری در بازار تلفن همراه نشان می‌دهد این کالا با افزایش نرخ ارز چقدر گران شده و در توان خرید بسیاری از مردم حتی طبقه متوسط نیست، ارز مرجعی که دولت برای آن در ابتدای تلاطمات ارزی اختصاص داد نیز تنها به رانت برای عده ای تبدیل شد و نتوانست قیمت این کالای مهم را کنترل کند. تا به امروز راه‌های دولت برای کنترل بازار موبایل بی نتیجه بوده و دست مردم از خرید آن کوتاه‌تر از قبل شده است.


گوشی‌های ساخت داخل محو شدند


تکنولوژی ساخت تلفن همراه بسیار پیچیده است و شرکت‌های داخلی زمان زیادی طی می‌کنند تا آن را کسب کنند؛ رقابت در ساخت گوشی به حدی علمی و سخت شده است که شرکت‌های بزرگ که سال‌های سال بازار موبایل را در تسخیر خود داشتند مانند نوکیا، سونی اریکسون، سونی، HTC در رقابت با محصولاتی نظیر اپل، سامسونگ و هوآوی شکست می‌خورند و بازار را از دست می‌دهند.


بازار تلفن همراه بلکه بسیاری از بازارهای دیگر دنیا نظیر خودرو امروز به بازارهای علمی تبدیل شده و هر شرکت یا برندی که تیم تحقیقاتی پژوهشی و علمی خوبی دارد و توان ساخت مداوم پلتفرم‌های جدید را دارد می‌تواند در بازار بماند، نمونه موفق شرکت‌های تحقیق محور، شرکت سامسونگ در تلفن همراه و شرکت هیوندای موتور در خودروسازی است که توانسته‌اند سال‌های سال در بازار جهانی سهمی را برای خود کسب کنند.


تلفن همراه نیز تنها زمانی در ایران به مرحله تولید صنعتی می‌رسد که بتواند مهندسان خلاق ایرانی را دور هم جمع کند و هر روز ایده‌ای جدید در صنعت گوشی خلق کند.


قیمت گوشی همچنان بالاست


برای آخرین اطلاع از قیمت گوشی تلفن همراه سری به بازار تلفن همراه زدیم تا قیمت‌ها را از نزدیک مقایسه کنیم. نکته عجیب این است که برخی از گوشی‌ها در هر فروشگاه قیمت‌اش متفاوت است، به عنوان مثال گوشی سامسونگ مدل A72018 در یک فروشگاه با قیمت ۳/۷۵۰/۰۰۰ تومان قیمت گذاری شده و در فروشگاه دیگر۳/۶۵۰/۰۰۰ و در برخی از فروشگاه‌ها نیز به ۳/۲۰۰/۰۰۰ نیز می‌رسد، علت این تفاوت قیمت را از یکی از مغازه داران پرسیده و او پاسخ جالبی داد، محمد می‌گوید این تفاوت قیمت به علت در اختیار گرفتن ارز مرجع توسط برخی شرکت‌هاست و برخی دیگر نیز که ارز مرجع نگرفته‌اند همین گوشی را با قیمت بالای ۴ میلیون تومان به فروش می‌رسانند.


قصه پرغصه ارز مرجع در بسیاری از صنایع دیگر کشور نیز باعث مشکل و فساد شده است، بسیاری از واردکنندگان ارز مرجع ۴۲۰۰ تومانی را گرفته ولی کالاها را با ارز بازار محاسبه و نظم بازار را به هم می‌ریزند، اقدام اولیه دولت مبنی بر اعطای ارز مرجع برای واردات تلفن همراه درست بود زیرا این کالای مصرفی مردم است ولی بعد از اعطای این سهمیه هیچ نظارتی بر توزیع آن نشد، دولت برای اینکه بتواند مدیریت در این حوزه را یکسان کند می‌توانست تنها به فروشگاه‌های بزرگ زنجیره ای ارز مرجع برای گوشی تلفن همراه در اختیار دهد تا نظارت بسیار آسان تر و سریع تر از امروز شود.


تکلیف گوشی‌های توقیف شده در گمرک چه شد؟


مسئله دیگری که بسیاری امید داشتند با انجام آن قیمت گوشی کاهش یابد بحث توزیع گوشی‌های توقیف شده در گمرک بود در این باره ابراهیم درستی رئیس اتحادیه موبایل و نایب رئیس اتاق اصناف تهران و نماینده وزیر صنعت در اتاق اصناف ایران به رسالت گفت: برخی گوشی‌های توقیف شده در گمرک در بازار توزیع شده‌اند و بسیاری دیگر نیز توسط گمرک با قیمت ارز در سامانه نیما بانک مرکزی محاسبه شده و به زودی به بازار عرضه می‌شود.


راه ارزانی موبایل چیست؟


درستی در پاسخ به این سؤال که چرا توزیع گوشی‌ها در بازار با قیمت ارز مرجع تأثیر زیادی بر کاهش قیمت‌ها نداشت، گفت: باید سهم بازار را محاسبه کنیم و بر مبنای آن بر سؤال شما پاسخ داد، سهم امروز بازار ۸۰۰هزار گوشی در ماه بوده و رقم بسیار بالایی است، توزیع گوشی‌های توقیف شده با ارز مرجع تأثیر مثبتی داشت و باعث آرام شدن بازار شد ولی مصرف ما بسیار بیشتر از آن میزان توزیع گوشی بود، نکته دیگر این است که برخی از مردم با عجله برای خرید، قیمت گوشی را افزایش می‌دهند، شتاب‌های بی رویه برای خرید باعث افزایش قیمت می‌شود، اگر فردی به گوشی نیاز ندارد نباید گوشی را خریداری کند. متاسفانه عده ای برای سود کردن گوشی را خریداری تا با قیمت گرانتر بفروشند، به این دست افراد می‌گویم حتما ضرر خواهند کرد.


بحث دیگری که می‌تواند قیمت گوشی را تا حدی متعادل کند بحث گوشی‌های مسافری است، رئیس اتحادیه موبایل در این‌باره به رسالت گفت: جلسه ای را با حضور معاونان وزیر صنعت، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز جلسه ای برگزار کرده تا ممنوعیت ورود گوشی‌های مسافرتی رفع شود و خوشبختانه با تائید وزارت کشور وارد شدن گوشی مسافری برای هر مسافر یک گوشی آزاد شد، هر مسافری با دادن حق گمرکی می‌تواند یک گوشی را از خارج با خود به ایران آورده و آن را رجیستر کند. گوشی‌های مسافری نقش بسیاری در تعدیل گوشی همراه دارند و تجار هم گوشی‌های بسیاری را آورده که با ترخیص شدن آنان هم قیمت‌ها بهتر خواهد شد.گوشی تلفن همراه در دو فصل بیشتر خریده می‌شود، تابستان و ایام نوروز. قیمت‌ها بر مبنای قیمت ارز محاسبه شده و گوشی را چه مسافر بیاورد و چه تاجر بر مبنای قیمت ارز در بازار تزریق خواهد شد.


ابراهیم درستی از روند ثبت سفارش گوشی‌های تلفن همراه با ارز نیمایی خبر داد و این روش را راه دیگری برای کاهش قیمت‌ها دانست و تشریح کرد: امیدوارم روند ثبت سفارش تلفن همراه برای تجار تسهیل شود تا شاهد کاهش قیمت‌ها باشیم. برای سال آینده نوید می‌دهم که قیمت گوشی کاهش یابد، اگر قیمت ارز به همین میزان کنترل شود و تجار به ارز نیمایی برای ثبت سفارش دسترسی داشته باشند حتما در سال آینده موج ارزانی گوشی را خواهیم داشت


منبع: روزنامه رسالت


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب