دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 اسفند 1397 - 17:01
رئیس دانشگاه آزاد لاهیجان:

جنگل‌ تضمین‌کننده بقای بشر/ 14.3 میلیون هکتار جنگل داریم

رئیس دانشگاه آزاد لاهیجان گفت: جنگل‌ها تضمین‌کننده بقا و پایداری آب، خاک و هوای سالم هستند و این موهبت الهی پشتوانه محکمی برای نگهداری سیستم‌های کشاورزی است.
کد خبر : 366985
image_2019_3_10-14_42_26_397_MFU.jpg

سیروس بیدریغ به مناسبت هفته درختکاری، منابع طبیعی و آبخیزداری در گفتگو با خبرنگار آنا در لاهیجان گفت: درختان در اجتماع زیستی از مهم‌ترین سیستم‌های حیات‌بخش جامعه بشری است و جدا از منافع اقتصادی، تضمین‌کننده بقا و پایداری آب، خاک و هوای سالم است و این موهبت الهی پشتوانه محکمی برای نگهداری و توسعه سیستم‌های کشاورزی و تغذیه‌ای انسان است.


وی جنگل‌ها را تکیه‌گاه محکم و مطمئن بهبود کیفیت زندگی بشر امروزی دانست و ادامه داد: اکنون با صنعتی‌شدن جوامع امروزی و افزایش آلودگی و گازهای گلخانه‌ای، لزوم حفاظت از جنگل‌ها ضروری است؛ چراکه صنعتی‌شدن موجب از بین رفتن معادل یک زمین فوتبال در روز یا به‌ عبارت‌ دیگر 39 میلیون هکتار در سال به علت استفاده از چوب و تصرف جنگل شده است.


استاد گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان با بیان اینکه گیاهان از قدیمی‌ترین موجودات این کره خاکی بوده و از 3 میلیارد سال پیش حضور دارند، ادامه داد: درخت از دیرباز نزد ایرانیان گرامی بوده و درختان کهنسال احترام خاصی در جامعه داشته و مقدس شمرده می‌شدند. 


بیدریغ با بیان اینکه درختان مهم‌ترین کانون فتوسنتز‌کنندگان بر روی خشکی هستند، افزود: نقش درختان برای تولید اکسیژن، چوب و پایداری اکوسیستم‌های طبیعی و انسانی انکار‌ناپذیر است و چنانچه اگر درختی دارای ارزشی معادل 100 باشد، فقط یک‌ درصد آن مربوط به چوب آن است و مابقی ارزش خدماتی درخت است.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان تولید اکسیژن توسط درختان را یکی از مهم‌ترین ارزش‌ها و خدمات درختان دانست و ادامه داد: یک درخت راش به ارتفاع 25 متر و قطر تاج 15 متر در هر ساعت 2.35کیلوگرم دی‌اکسیدکربن را جذب و معادل 1.7 کیلوگرم اکسیژن تولید می‌کند،  به‌عبارت‌دیگر چنین درختی می‌تواند دی‌اکسید کربن تولیدشده توسط دو منزل مسکونی را در هرروز جذب کند.


وی با بیان اینکه یک‌ هکتار جنگل در هر روز می‌تواند هزار و 800 کیلو دی‌اکسیدکربن جذب و هزار و 200 کیلو اکسیژن را تولید کند، افزود: 25 مترمربع جنگل، اکسیژن مورد نیاز یک انسان در یک‌ روز را تولید می‌کند، اگر یک درخت به ارتفاع 25 متر قطع شود، 2 هزار و 700 نهال جوان باید کاشته شود تا بتواند همان اندازه اکسیژن تولید کند.


بیدریغ کاهش گردوغبار، جذب سرب، کاهش آلودگی صوتی و تعدیل دمای محیط را دیگر مواهب درختان ذکر کرد و ادامه داد: یک هکتار جنگل راش، چهار تن گرد و غبار را در مدت یک‌ سال جذب می‌کند و یک‌ هکتار جنگل بلوط سالانه 540کیلوگرم گرد و غبار را پالایش می‌کند.


وی یادآور شد: درختان با برگ زبر می‌توانند تا هفت برابر سایر درختان سرب را جذب کنند، جنگلی با عمق 200 متر 32 دسی‌بل از شدت صوت کم می‌کند و یک‌ درخت در ماه تیر 4.5 درجه سانتی‌گراد از حرارت محیط را کم می‌کند. 


بیدریغ جلوگیری از سیل، ذخیره آب، تولید چوب، جذب تشعشعات مضر خورشید، جلوگیری از فرسایش خاک، ایجاد بادشکن سبز، تنظیم جریان آب چشمه‌ها و رودخانه‌ها، ایجاد ایستگاه‌های حیات‌وحش، افزایش رطوبت‌نسبی محیط، تصفیه فاضلاب، کاهش اثرات گلخانه‌ای اتمسفر و جذب مواد رادیواکتیو را از دیگر فواید شاخص جنگل‌ها ذکر کرد.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان با بیان این‌که تاکنون 310 هزار و 442 گونه گیاهی در اکوسیستم‌های مختلف زمین شناسایی‌ شده است، ادامه داد: از این تعداد 268 هزار گونه جزء گیاهان گل‌دار هستند و 9 درصد این گیاهان در خطر انقراض قرار دارند.   


این پژوهشگر حوزه محیط‌زیست درختان شمشاد، زر‌بین، سرخدار، سرو خمره‌ای، سفید پلت، ارس، فندق، زیتون طبیعی، پسته‌ وحشی، بادام وحشی، گردوی جنگلی، حرا و چندل، گون و ششم را از درختان در معرض خطر ایران ذکر کرد و ادامه داد: در ایران برای حفظ درختان درخطر انقراض و کمیاب طبق قانون حفظ و حمایت از منابع طبیعی و ذخایر جنگلی در سال 1371 قطع درختان فوق ممنوع اعلام‌شده است. 


وی با استناد به آمار سالانه وزارت کشاورزی در سال 1396 وسعت جنگل‌های ایران را 14.3 میلیون هکتار اعلام کرد و افزود: با احتساب جمعیت 80 میلیونی ایرانی، سهم هر فرد هزار و 700 مترمربع است و این رقم بسیار کمتر از متوسط جهانی یعنی 6 هزار مترمربع به ازای  هر فرد است.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان و سیاهکل با بیان اینکه هرساله از مقدار جنگل‌های ایران کاسته می‌شود، ادامه داد: بنا بر آمار، جنگل‌های ایران از 19.5 میلیون هکتار در سال 1321 به 14.3 میلیون هکتار در سال 1396 رسیده است؛ بنابراین وظیفه همه است که در حفظ و نگهداری این منبع با‌ارزش و ثروت ملی تمام تلاش خود را انجام دهیم و در حفظ آن کوشا باشیم.


به گزارش آنا، سیروس بیدریغ رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان و سیاهکل دارای مدرک دکترای کشاورزی بیوتکنولوژی است، وی موفق به انتشار  هفت کتاب در زمینه تخصصی کشاورزی شده است. وی چاپ مقاله‌های علمی و پژوهشی و ISI را در کارنامه خود دارد و معاونت پژوهشی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان از سوابق وی است.


انتهای پیام/4117/41036/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب