اپیدمی اعلام استعفای مقامات جهان از بلندگوی شبکههای اجتماعی!
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، محمدجواد ظریف با اعلام استعفای خود در حساب اینستاگرامی خود، بهیکباره شوک خبری بزرگی را نهتنها به فضای عمومی و رسانهای ایران، بلکه به سراسر جهان وارد کرد.
بنا به تحلیل برخی از مفسران سیاسی، استعفای وزیر امور خارجه کشورمان در پی ناهماهنگی دولت برای حضور وزیر خارجه در جلسه دیدار حسن روحانی و بشار اسد بوده است. از این رو، میتوان انتخاب اینستاگرام توسط ظریف بهجای مجاری رسمی برای اعلام استعفا را به مفهوم خطاب قرار دادن مستقیم مردم دانست.
چنین اقدامی البته در ایران مسبوق به سابقه بوده و برخی مقامات کشور برای اعلام کنارهگیری و اطلاعرسانی وقایع مهم خود از شبکههای اجتماعی بهره گرفتهاند. اعلام استعفای عباس آخوندی وزیر سابق مسکن و شهرسازی در کانال تلگرامی شخصی وی و همچنین خبر عدم حضور سیدحسن قاضیزاده هاشمی، وزیر سابق بهداشت درمان و آموزش پزشکی در جلسات هیئت دولت توسط الیاس حضرتی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در توئیتر را نیز میتوان بهعنوان نمونههایی از استفاده شبکههای اجتماعی بهعنوان رسانه جایگزین و خطاب قرار دادن مستقیم مردم نام برد.
البته در سطح دنیا نیز به چنین مواردی میتوان اشاره کرد؛ بهطوریکه طی سال گذشته میلادی (2018) وزرای امور خارجه استرالیا، زامبیا و همچنین وزیر دادگستری نروژ از طریق شبکههای اجتماعی خبر استعفای خود را به مردم و رسانهها اعلام کردند.
از این دست اقدامات بعد از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ بارها رخ داده بهطوریکه خبر اخراج جیمز متیس، وزیر سابق دفاع این کشور را رئیس جمهور آمریکا در حساب کاربری خود در توئیتر اعلام کرد. در موردی دیگر، چهل و پنجمین اجارهنشین اتاق بیضی کاخ سفید، بعد از برکناری رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه سابق آمریکا، وی را طی پیامی توئیتری، «کودن» و «تنبل» خطاب کرده بود!
البته فضای شبکههای اجتماعی تنها منحصر به اعلام خبر کنارهگیری، استعفا و یا اخراج نبوده و بسیاری از مقامهای سیاسی جهان با اعلام مواضع خود در فضای مجازی، گاهی باعث بروز رویدادهایی در مناسبات بینالمللی میشوند که بههیچوجه رسانههای جریان اصلی، توانایی ایجاد این قبیل امور را نداشتهاند.
دونالد ترامپ نیز با این روش، اخباری را اعلام کرده است که هیچگاه در سخنرانیهای رسمی یا گفتگوهای خود با رسانهها مطرح نمیکند. بهطور مثال رئیس جمهور آمریکا در دسامبر سال گذشته (دی 1397) به یکباره از تصمیم خود برای خروج سربازان این کشور از سوریه خبر داد و یک ماه پیش نیز در توئیتر خود ترکیه را تهدید کرد که اگر به کردها در شمال سوریه حمله کند، اقتصاد این کشور توسط اقداماتی که واشنگتن انجام خواهد داد، متلاشی خواهد شد!
به نظر میرسد رواج رسانههای جایگزین در میان نخبگان سیاسی جهان به یک پدیده عام تبدیل شده و مقامهای بینالمللی در راستای دیپلماسی عمومی، سعی میکنند از شبکههای اجتماعی برای ارتباط با مردم استفاده کنند. اعلام خبر استعفای محمدجواد ظریف در اینستاگرام را نیز باید در همین راستا تحلیل کرد. شاید علت این اقدام آن باشد که وی دولت را مرجعی برای پاسخدهی به مشکلات جامعه نمیداند و از این رو مستقیماً به سراغ مردم رفته و خبر خداحافظی خود را در آن اعلام کرده است.
انتهای پیام/4106/4093/خ
انتهای پیام/