دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 بهمن 1397 - 07:00
دهخدا در گفتگوی تفصیلی با آنا:

لزوم تشکیل شورای عالی ورزش دانشگاهی/ کاندیدای فدراسیون نخواهم شد

رئیس فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی ضمن تشریح وضعیت ورزش در کشور، از لزوم تشکیل شورای عالی ورزش دانشگاهی برای انسجام ساختار ورزش دانشگاهی گفت.
کد خبر : 355573
BS0K5586.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ورزشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا،  فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی در سال ۱۳۸۴ با مصوبه مجلس شورای اسلامی در زیرمجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تأسیس شد. پیش از انقلاب اسلامی، فدراسیون زیر نظر سازمان آموزش بوده و  پس از انقلاب اسلامی با صدور مصوبه‌ مجلس شورای اسلامی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موظف به تأسیس این فدراسیون و نوشتن اساسنامه آن شد.


آنا: در خصوص ماهیت فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی توضیحاتی ارائه کنید.


دهخدا: در ابتدا اداره کل تربیت‌بدنی وزارت علوم، تحقیقات  و فناوری، نمایندگی فیزو را گرفت و در آن زمان دانشگاه‌های جدید (دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه جامع علمی-کاربردی) هنوز به‌وجود نیامده‌‌‌‌بودند و آموزش عالی درگذشته (پیش از انقلاب اسلامی) مجوزهای هیئت دولت را گرفته بود؛ از همین رو در ورزش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به‌جای تعامل، فضای رقابتی به‌وجود آمده‌ بود.


فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، فدراسیون جوانی است و نباید آن را با فدراسیون‌های باسابقه‌ای همانند کشتی مقایسه کرد؛ این فدراسیون زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تشکیل‌شده و همه اعضای حاضر در آن از اعضای وزارت علوم هستند؛ همچنین بودجه و امکانات این فدراسیون نیز از این وزارتخانه أخذ می‌شود. با توسعه فدراسیون، افکار و قوانین این فدراسیون توسعه پیدا نکرد؛ به این معنا که درگذشته، فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی گستردگی اکنون را نداشته است و زمانی که اساسنامه این فدراسیون نوشته شد، دانشگاه آزاد اسلامی در میان نبود.


محورهای اصلی فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی دانشگاه پیام‌نور، دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است و بخش کمتری نیز دانشگاه‌های علوم پزشکی و علمی-کاربردی را در بر می‌گیرد.


بازدید کمال جوانمرد و محمدرضا دهخدا از خبرگزاری آنا


توسعه فدراسیون و توسعه پیدا نکردن افکار موجود در این فدراسیون، موجب شده که تبعیض‌هایی را در بخش‌های این فدراسیون به‌‌‌‌وجود بیاورد و باعث شکل‌گیری انتقاداتی نسبت به این فدراسیون شده است. در اقصی نقاط دنیا، فدراسیون‌های ورزشی زیرمجموعه یک سازمان و ارگان هستند، اما در ایران، هر سازمانی ساز‌و‌‌‌کار خود را دارد. از طرفی در گذشته نیز، در این امر تجربه  نداشته‌ایم.


در این فدراسیون بسیاری از مسائل برای اولین بار اتفاق افتاده است؛ از طرفی نیز در علوم نظری ورزش  پا به‌پای کشورهای پیشرفته پیش می‌رویم؛ کتاب‌های ورزشی در دانشگاه‌های ما جزء کتاب‌های روز دنیا هستند؛ همچنین ماهیت علوم و تشکیلات ورزشی این است که به‌روز باشد.


اعتمادسازی، اولین قدم حل مشکلات در ورزش دانشگاهی


در رقابت‌های «یونیورسیاد» پیشین از ورزشکاران دانشگاه آزاد اسلامی حضور داشتند اما مربی آنان از جای دیگری تأمین می‌شد که این امر انتقاد جدی را به فدراسیون وارد می‌کرد؛ اکنون این فدراسیون با مشکلاتی همچون امپراتوری دانشگاه آزاد اسلامی، نیمه امپراتوری دانشگاه پیام‌نور و دیگر بخش‌های این فدراسیون  همانند دانشگاه‌های علوم پزشکی مواجه شده است.


یکی از اهداف من در انتخابات این بود که بین بخش‌های فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، اعتمادسازی کنم و سهم هر یک از بخش‌های آموزش عالی در تشکیلات فدراسیون را  معقول سازم. در راستای اعتمادسازی بین بخش‌های آموزش عالی و فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، قدم‌های جدی برداشته‌شده و برای ادامه این راه، نیاز به کمک تمامی اعضای فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی داریم که بتوانیم فضای رقابتی را به فضای رفاقتی تبدیل کنیم. از طرفی، در انتخابات هیئت‌های ورزشی نیز، در این فدراسیون مشکلاتی وجود دارد که برای حل مشکلات، قدم‌هایی برداشته‌شده است.


بازدید کمال جوانمرد و محمدرضا دهخدا از خبرگزاری آنا


در تمام دنیا فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی زیر نظر وزارت ورزش است. ما تلاش می‌کنیم با کمک سایر بخش‌ها، مشکلات موجود را کمتر کنیم.


اصلاح و به‌روز رسانی اساسنامه فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی


اساسنامه فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی در حال به‌روزرسانی است. در راستای حل مشکلات فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، با توجه به اینکه فدراسیون جوان است،  نیاز به کمک تمامی اعضای این فدراسیون داریم.


فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی زیرمجموعه وزارت علوم است


بسیاری از ارگان‌ها با دارا بودن ردیف بودجه به مسابقات جهانی تیم اعزام می‌کنند؛ درحالی‌که ما به‌عنوان فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی ردیف بودجه نداریم. فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی زیرمجموعه اداره کل تربیت‌بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تعریف شده است و بودجه خود را از این اداره اخذ می‌کند و این وزارتخانه سیاست‌گذاری خود را انجام می‌دهد.


اگر فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی اسپانسر و حامی مالی جذب کند، باید اجازه وزارت علوم را داشته باشد. راه حل مشکل مالیاتی فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، این است که بخش‌های این فدراسیون به‌طور مستقل تیم‌های خود را به مسابقات اعزام کند، ما نیز آن‌ها را کمک کنیم؛ به طور مثال دانشگاه آزاد اسلامی دارای ۱۶ تیم لیگ برتری است که می‌تواند آنها را به مسابقات جهانی اعزام کند.


ورزش در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری  از اولویت کمتری نسبت به وزارت ورزش برخوردار بوده، با این حال این فدراسیون زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. از طرفی پایه‌های حکومت من به مدال بسته است. ما نیز مدال‌آوران را به مسابقات جهانی اعزام می‌کنیم در حالی که کانادا با ۵۰۰ ورزشکار رتبه چهلم را در «یونیورسیاد» بهدست‌آورد اما ما با  ۶۰ ورزشکار، رتبه نهم را کسب کردیم؛ در حالی که کانادا توسعه ورزش دانشگاهی را دارا است!


تشکیل شورای عالی ورزش دانشگاهی


یکی از مشکلات مطرح فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، عدم مشارکت دانشگاه‌ها است؛ به‌طور مثال، دانشگاهی اعلام آمادگی برای مشارکت مالی با فدراسیون می‌کند اما اسناد بالادستی این اجازه را نمی‌دهد. در اسناد بالادستی آمده است مشارکت مالی دانشجویان منوط به تشکیل شورای عالی ورزش دانشگاهی است.


یکی از دلایل عدم تشکیل شورای عالی ورزش، پیدا نکردن مدیران برای حضور در این شورا است؛ درحالی‌که این مدیران می‌توانند معاونین و نماینده‌های خود را به این شورا بفرستند؛ البته درگذشته یک بار این شورا برگزارشده است.


با تشکیل شورای عالی ورزش چالش‌ها و مشکلات تعدیل می‌شود


باید شورای عالی ورزش تشکیل شود و زیرمجموعه آن، شورای عالی ورزش دانشگاه‌ها تشکیل شود و اسناد بالادستی در این شورا تدوین شود؛ قوانین مربوط به ورزش دانشجویان تصویب و ابلاغ شود؛ این‌گونه فدراسیون می‌تواند به تعداد دانشجویان هر قسمت آموزش عالی نقش آفرینی کند و  متناسب با بودجه خود به تعداد دانشجوهای مشخصی کمک کند. در سال جاری چندین تیم به مسابقات جهانی اعزام کردیم. همچنین دانشگاه‌های آزاد اسلامی و پیام‌نور نیز جداگانه تیم اعزام کردند و توانستند مقام‌های مختلفی را کسب کنند.


یکی از افتخارات فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی در رقابت‌های «یونیورسیاد» رشته تکواندو است که تکواندوکاران از دانشگاه آزاد اسلامی هستند.


از زمانی که اعزام‌ها را به بخش‌های آموزش عالی واگذار کرده‌ایم، انتقادهای زیادی صورت گرفته است؛ در حالی‌که در یکی از این اعزام‌ها نیز ما شرکت نداشته‌ایم. برای حل مشکلات موجود و رسیدن به تکامل، زمان نیاز است. نباید انتظار داشته باشیم که طی یک روز این مشکلات برطرف شود.


بازدید کمال جوانمرد و محمدرضا دهخدا از خبرگزاری آنافدراسیون، امسال نیز برنامه‌ریزی‌های مسابقات دانشجویان جهان را انجام داد که سال آینده در ایتالیا برگزار می‌شود. این کمیته فنی و هیئت رئیسه، تعدادی از رشته‌ها را تصویب کردند. این رشته‌ها به درجه یک و درجه دو تقسیم‌بندی شده‌اند؛ جلسات انتخاباتی مربوط به رشته‌های درجه یک همانند تیراندازی برگزار شده است؛ اکنون نیز دوره دوم این جلسات انتخاباتی در حال برگزاری است.


آنا: علت وجود بورسیه‌های تحصیلی  برای ورزشکاران و دانشجویان تربیت‌بدنی چیست؟


دهخدا: طی سال، ارگان‌های اجتماعی توسط سازمان ملل برای کمک به توسعه رشته‌های خاص، تسهیلاتی را در نظر می‌گیرند؛ به‌طور مثال کشور کره به تعدادی از ورزشکاران، بورسیه تحصیلی رایگان می‌دهد و این فرصتی است که برای دانشجویان در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ایجاد شده است.


این فرصت نه تنها برای ایران بلکه برای تمام دنیا وجود دارد و ما در قسمت بین‌الملل فدراسیون این فرصت‌ها را جستجو می‌کنیم و از طریق سایت فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی به دانشجویان و علاقه‌مندان اطلاع‌رسانی می‌کنیم.


در ایران نیز بخش‌های مختلف می‌توانند در صورت تمایل از این فرصت‌ها برای جذب دانشجو استفاده کنند.


آنا: چرا بسیاری از رشته‌های ورزشی دنیا  در ایران وجود ندارد؟


دهخدا: بخش‌های مختلف فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، خود به‌تنهایی المپیادهای داخلی برگزار می‌کنند و ما پیشنهاد می‌کنیم که یک المپیاد سراسری از طرف فدراسیون با رشته‌های جهانی  برگزار شود. منتها بخش‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حال حاضر به این فدراسیون اعتماد ندارند و هرکدام المپیاد خود را برگزار می‌کنند. یکی از سؤال‌های مطرح این است که چرا هر دانشگاه باید یک المپیاد برگزار کند درحالی‌که فدراسیون باید یک المپیک سراسری با رشته‌های مطرح جهانی برگزار کند.


زمانی که یک المپیک دانشجویی برگزار شود، می‌توانیم در همه رشته‌های موجود در«یونیورسیاد»، دانشجویان ورزشکار برتر را به مسابقات جهانی اعزام کنیم.


با تشکیل شورای عالی ورزش دانشگاهی و تصویب این قانون که هیچ‌یک از بخش‌های دانشگاهی حق برگزاری المپیک ورزشی را ندارند و تنها فدراسیون حق برگزاری این المپیک سراسری را دارد، این مشکل حل می‌شود. با تشکیل این شورا سیاست‌گذاری درستی صورت می‌پذیرد و  انسجام درستی را به ورزش دانشگاهی می‌دهد.


مشکل اصلی ورزش دانشگاه در رابطه با فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، برگزاری شورای عالی ورزش دانشگاهی است. در این شورا مقامات به‌طور مساوی، یک سهم دارند و وظایف هرکدام و تکلیف هرکدام مشخص می‌شود. همچنین میزان مشارکت دانشگاه‌ها و بخش‌ها در اداره فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی مشخص می‌شود.


 کاندیدای ریاست فدراسیون ورزش‌های دانشگاهی نمی‌شوم


قانون عدم به‌کارگیری افراد بازنشسته و افرادی که دو شغله هستند، از دو سال گذشته در فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی اجرا شده است و در انجمن‌ها، هیئت‌ها و مربیان این فدراسیون، فرد بازنشسته و یا دو شعله وجود ندارد.


هرچند که ما اعتقادی به این قانون نداریم، اما تابع قوانین هستیم. قانون بازنشستگی در ورزش جوابگو  نیست، زیرا یک فرد  باید ۳۰ سال  کار حرفه‌ای انجام دهد تا موقعیت بین‌المللی به دست بیاورد اما در ایران بعد از ۳۰ سال، این فرد  بازنشسته  شناخته می‌شود.


همچنین یک سال و نیم آینده، انتخابات مجدد برای ریاست فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی برگزار می‌شود اما  در سه سال آینده بازنشست می‌شوم. با این آگاهی، دیگر برای ریاست فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، کاندیدا نخواهم شد.


انتهای پیام/4107/4084/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب