تعطیلی دولت آمریکا میتواند به جنگ داخلی بینجامد
به گزارش حوزه آمریکا و اروپای گروه بینالملل خبرگزاری آنا، دولت فدرال آمریکا در پی اختلاف کاخ سفید و کنگره درباره اختصاص بودجه ساخت دیوار مرزی به حالت تعطیل درآمده است و 800 هزار کارمند بیش از یک ماه است که حقوقی دریافت نکردهاند. تداوم بحران تعطیلی دولت از یکسو باعث شده برخی از کارمندان دست به دامان نهادهای خیریه برای دریافت غذا شوند و از سوی دیگر شکاف سیاسی در آمریکا به بیشترین میزان خود برسد.
موضوع تعطیلی دولت موضوع گفتگوی امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا با خبرگزاری آنا شد تا با ایشان درباره وضعیت سیاسی و همچنین آینده سیاسی و اقتصادی آمریکا گفتگو کنیم.
هزینه تعطیلی دولت در آمریکا از بودجه ساخت دیوار بیشتر شده است
آنا: همانطور که مستحضر هستید تعطیلی دولت در آمریکا به بیش از 30 روز رسیده و عملاً ضرر تعطیلی تاکنون با هزینه ساخت دیوار برابر شده است. ابتدا چشماندازی از وضعیت حال حاضر تعطیلی دولت آمریکا ترسیم بفرمایید.
ابوالفتح: در حال حاضر تعطیلی دولت آمریکا 32 روز شده است. دونالد ترامپ بههرحال تن به یک عقبنشینی داد و اعلام آمادگی کرد که آماده مصالحه است؛ به اینگونه که بناست یک سری تسهیلات برای مهاجران و پناهجویان غیرقانونی قائل شود، بهخصوص آن دسته از جوانانی که در کودکی به شکل غیرقانونی وارد آمریکا شدهاند و از آنها بهعنوان «رؤیاپردازان» یا «Dreamers» یاد میشود. ترامپ اعلام کرد که حاضر است قانون داکا را که در دوران اوباما تصویبشده و خودش آن را لغو کرده بود برای سه سال تمدید کند و همچنین مبالغی را برای تقویت مرزها، استخدام قاضی و موارد دیگر در نظر بگیرد و در مقابل خواست تا کنگره بودجه 5.7 میلیارد دلاری ساخت دیوار را تصویب کند. بلافاصله دموکراتها این پیشنهاد را رد کردند و گفتند که این موضوع قابلقبول نیست و ابتدا باید دولت بازگشایی شود و بعد بنشینیم مذاکره کنیم. این در حالی است که ترامپ میخواهد اول قول تخصیص بودجه دیوار را از کنگره بگیرد و بعد دولت را بازگشایی کند. از آنجا که اختلافنظر خیلی شدید و فاصله میان دو گروه خیلی زیاد است، در نهایت تاکنون اتفاقی نیفتاده است. جمهوریخواهان تصمیم گرفتهاند این موضوع (طرح ترامپ) را در سنا به بحث و رأی بگذارند ولی بدون اینکه مجلس نمایندگان به آن رأی دهد عملاً هیچ فایدهای نخواهد داشت و میتوان گفت این اقدام بیشتر یک حرکت سیاسی و خروج از این بنبست است تا یک راهکار عملی.
دموکراتها تلاش میکنند ناکارآمدی ترامپ را به جامعه نشان دهند/در آمریکا کاخ سفید و کنگره تلاش میکند بگوید رئیس کیست
آنا: آیا این تعطیلی را میتوانیم به آوردگاه دموکراتها و ترامپ برای پیروزی در انتخابات 2020 ریاستجمهوری تشبیه کنیم؟ یعنی هرکدام عقبنشینی کند باید گفت عملاً بازنده انتخابات آینده است.
ابوالفتح: موضوع تعطیلی دولت در آمریکا سطوح مختلفی دارد. یک سطح بحث خود دیوار و مباحث امنیتی و شیوه مواجهه با پدیده مهاجران غیرقانونی است. سطح دیگر بحث انتخابات 2020 است. بههرحال دموکراتها میخواهند در این دو سال دست به هر کاری بزنند که ناتوانی و ناکارآمدی ترامپ را به اثبات برسانند، باعث نارضایتی مردم از دولت شوند و در نهایت در انتخابات 2020 به پیروزی برسند؛ اما سطح بالاتر، این موضوع است که یک جنگ قدرت بین نهادهای سیاسی در آمریکا در جریان است. بین شاخه اجرایی دولت که کاخ سفید است و شاخه قانونگذاری دولت که کنگره است در مورد موضوع هدایت و مدیریت جامعه و اینکه رئیس کیست، اختلاف وجود دارد. آیا آمریکا در حال حرکت به سمت یک نظام ریاست جمهوری اقتدارگراست که همه باید از دستورات رئیس جمهور تبعیت کنند و یا اینکه یک نظام ریاست جمهوری که در آن، پارلمان نقش مؤثری دارد باید به کارها رسیدگی کند؟ به بیان سادهتر، دعوا بر سر این است که در آمریکا چه کسی رئیس است، آیا رئیس، کاخ سفید است یا کنگره؟ نتیجه این دعوا مشخص میکند که در نهایت چه کسی میتواند ادعای ریاست و رهبری این کشور را به لحاظ ساختارهای قانونی داشته باشد.
ترامپ با بلوف زدن به منجلابی افتاده که همه وی را مسئول تعطیلی دولت میدانند
آنا: با توجه به ویژگیهای شخصیتی ترامپ، چه در مقام تاجر در گذشته و چه بعد از ورود به کاخ سفید و رفتارهایی که از خود نشان داده و میدهد و همچنین موقعیتی که دموکراتها در حال حاضر در عرصه سیاسی آمریکا دارند، آیا دورنمایی از عقبنشینی دموکراتها و کنگره دیده میشود؟ چون در اکثریت مواقع کنگره بوده که در بحث تعطیلی دولت در مقابل کاخ سفید عقبنشینی کرده است. اکنون در مواجهه با آقای ترامپ آیا دموکراتها عقبنشینی خواهند کرد؟
ابوالفتح: بههرحال برای خروج از بنبست، طرفین باید عقبنشینی کنند. مهم این است که چه کسی زودتر خسته و تسلیم شود. همیشه هم اینطور نبوده که مثلاً کنگره عقبنشینی کند. در زمان باراک اوباما هم که تعطیلی پیش آمد، درنهایت دولت مجبور شد که کوتاه بیاید و خواسته کنگره تحت کنترل جمهوریخواهان را بپذیرد. سال گذشته که در دوره ترامپ تعطیلی پیش آمد و دولت تعطیل شد، این کنگره بود که عقبنشینی کرد. این بار به نظر میرسد که کنگره عزم خودش را جزم کرده است، بهخصوص اینکه ترامپ مقداری بیتجربگی کرد و در آن نشستی که با نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان و چاک شومر رهبر اقلیت سنا داشت با صراحت گفت که من دولت را تعطیل و به آن نیز افتخار میکنم! وی به چاک شومر گفت که دولت اگر تعطیل شود من تو را مقصر نمیدانم. رئیس جمهور آمریکا آن لحظه بلوفی زد و فکر کرد با در پیش گرفتن چنین سیاستی، دموکراتها عقبنشینی خواهند کرد و میتواند این عقبنشینی را بهعنوان پیروزی خودش قلمداد کند. شاید ترامپ در ارزیابیهایش تصور نمیکرد که کنگره، حتی کنگره جمهوریخواه هم تن به پذیرش خواستههایش ندهد. اقداماتی که ترامپ در حال حاضر انجام میدهد همه بهنوعی عقبنشینی از خواستههای اولیهاش قلمداد میشود. بهطور مثال اول لفظ دیوار را تغییر داد و اظهار کرد که اسمش را «مانع» میگذارم. بعد از آن هم اعلام کرد که بهجای ساخت دیوار بتنی، از فولاد استفاده خواهیم کرد. درنهایت نیز گفت که حاضر به تمدید قانون داکا و عدم اخراج رؤیاپردازان است. دموکراتها مطمئن هستند که برنده هستند، چه ترامپ پافشاری بکند و دولت همچنان تعطیل بماند، گناه مشکلهای این 800 هزار کارمند دولت فدرال به گردن کاخ سفید است و چه ترامپ عقبنشینی کند؛ ترامپ آن هیمنه و اقتدارش را بین رأیدهندگان از دست میدهد و احتمال شکستش در انتخابات 2020 زیاد است؛ بنابراین، دموکراتها این بار مصر هستند تا جایی پیش بروند که رئیس جمهور بیقیدوشرط تسلیم شود.
ابعاد بحران اقتصادی ناشی از تعطیلی دولت در آمریکا در حال تسری به تمامی سطوح است
آنا: این مسئله چه تأثیری بر اقتصاد آمریکا میگذارد؟
ابوالفتح: ازنظر اقتصادی، ارزیابی صورت گرفته نشان میدهد که اگر این تعطیلی به 35 روز برسد خسارتهای وارده در حدود 6 میلیارد دلار میشود که از 5.7 میلیارد دلار بودجه پیشنهادی ترامپ بیشتر است. این خسارت مستقیم این تعطیلی است و باید گفت که خسارت غیرمستقیم آن بسیار بیشتر است. فقط آن 800 هزار کارمند دولت نیستند که در حال حاضر حقوق دریافت نمیکنند. خیلی از پیمانکارانی که در بخش خصوصی فعال هستند و با دولت فدرال کار میکنند، پول دریافت نمیکنند و وقتی پولی دریافت نکنند به کارمندان خودشان هم نمیتوانند حقوقی بدهند.
ارزیابی صورت گرفته از 5 میلیون کارمند قراردادی دولت که یا با دولت فدرال قرارداد دارند یا غیرمستقیم کارگران و کارمندانی هستند که با پیمانکاران دولتی کار میکنند نشان میدهد که 1.2 میلیون نفر از این قضیه متأثر شدهاند. بهجز آن میتوان به تأثیر مخربی که این تعطیلی روی رشد اقتصادی آمریکا میگذارد و چشمانداز این کشور را تیره و تار میکند نیز اشاره کرد. بههرحال سرمایهگذاران، فعالان اقتصادی و سرمایهداران والاستریت منتظر هستند ببینند که پایان این جنگ به کجا ختم میشود. بهجز تأثیر منفی این فضای مبهم برای سرمایهگذاریها پیامدهای اجتماعی آن نیز در خور توجه است؛ به این معنی که بسیاری از افرادی که حقوق دریافت نمیکنند، اقساطشان را نمیتوانند پرداخت کنند. اگر این تعطیلی ادامه داشته باشد به فروشگاههای زنجیرهای نیز فشار میآید. مثلاً شرکتی مثل «وال مارت» که کالاهای ارزانقیمت میفروشد و معمولاً کارمندان و طبقه متوسط رو به پایین مشتریان آن هستند، در حال حاضر تحتالشعاع بحران تعطیلی آمریکا قرار گرفتهاند. به بیان دیگر، ابعاد بحران در سطح آمریکا توزیع میشود بهطوریکه تأثیرات آن را حتی نمیتوان با پول و دلار هم مقایسه کرد، به این معنی که نمیشود ارزیابی کرد کسی که به دلیل نداشتن پول، از دست دادن بیمه درمانی و پیامدهای اقتصادی در خانواده با چه خسارتی مواجه شده است؛ بنابراین به نظر میرسد که این خسارت بسیار بیشتر از آن چیزی است که برآورد میشود. مدتی پیش نیز اخباری منتشر شد که مشاوران اقتصادی کاخ سفید اظهار کردند که بیش از آنچه برآورد میکردند این تعطیلی به اقتصاد آمریکا خسارت وارد میکند.
تعطیلی دولت در آمریکا فضای سیاسی آمریکا را دو قطبی کرده است/دموکراسی آمریکایی در خطر است
آنا: نظرسنجیهایی که در حال حاضر در آمریکا انجام میشود، نشان میدهد که بیشتر مردم، بهخصوص کارمندان دولت، کاخ سفید را مقصر شرایط موجود میدانند. این موضوع چه تأثیری در سپهر سیاسی این کشور دارد؟
ابوالفتح: به همان اندازه که این زمان طولانیتر شود، به همان سطح نیز نارضایتی سیاسی رو به افزایش خواهد بود و فعلاً افکار عمومی قانع شده که مسئولیت رئیس جمهور بهمراتب بیشتر از مسئولیت دموکراتها است. البته بسیاری از هواداران حزب جمهوریخواه و طرفداران ترامپ انگشت اتهام را به سمت دموکراتها گرفته و میگویند که دموکراتها در این موضوع لجبازی کرده، گروگانگیری میکنند و جامعه را بیدروپیکر گذاشتهاند که پیامد آن، به خطر افتادن امنیت است. ولی برآیند نهایی این است که کسانی که ترامپ را مقصر میدانند بیش از کسانی هستند که کنگره را مقصر میدانند. بهخصوص که ترامپ بیتدبیری کرد و گفت که دولت را من تعطیل میکنم که این ادعا توقع پاسخگویی را در جامعه ایجاد کرده است. این اتفاق در حالی است که در دولتهای قبلی که چنین رویدادی رخ میداد، کاخ سفید دائماً ابراز میکرد که تلاش میکند تا دولت هرچه زودتر بازگشایی شود و این رقبا و کنگره هستند که نمیگذارد و با این کار مسئولیت را گردن رقیب میانداخت؛ ولی ترامپ با شخصیت خاصی که دارد، پیشاپیش مسئولیت یک اتفاق محتمل را بر عهده گرفت و حالا که این اتفاق رخ داده باید جوابگو باشد. این عقبنشینیهایی هم که میکند به دلیل نگرانی از این موضوع است که این مسئله روی وضعیت سیاسی تأثیر بگذارد؛ ولی نکتهای که باید توجه داشت این است که این مسئله فضا را در آمریکا قطبیتر میکند. به این معنی که رقابت تبدیل به دشمنی شده و دشمنی تبدیل به حذف میشود. مثلاً نانسی پلوسی سخنرانی سالانه ترامپ در کنگره را لغو میکند و در مقابل، ترامپ مانع سفر رئیس مجلس نمایندگان به خارج از کشور میشود. کینه و نفرتی که در دل دو طرف ایجاد شده، تأثیر عمیقتری حتی از انتخابات 2020 خواهد گذاشت. بهطور مثال ترامپ دائماً میگوید که دموکراتها خائن بوده و ارزشهای آمریکایی را میفروشند و طرف مقابل نیز ترامپ را عروسک خیمهشببازی پوتین میداند. برخی از تحلیلگران میگویند این فرایندی است که میتواند منجر به یک نوع جنگ داخلی در آمریکا شود و یا پایههای دموکراسی در این کشور را از بین ببرد.
جمهوریخواهان حاضر به حذف ترامپ نیستند
آنا: جدای از بحث تعطیلی دولت در آمریکا، بحث دیگری مطرح است. از 2019 با تشکیل کنگره جدید اتفاقی در شرف وقوع است تا ابتکار عمل استیضاح رئیس جمهور در اختیار مجلس نمایندگان باشد. آیا این موضوع با توجه به رسواییهایی که جدیداً از سوی ترامپ رخ داده، آغاز سقوط دومینووار رئیس جمهور آمریکا نمیتواند باشد؟
ابوالفتح: مقدمه استیضاح این است که علیه رئیس جمهور اعلامجرم شود و چون هنوز اعلامجرمی صورت نگرفته نمیتوان در آینده نزدیک منتظر این واقعه بود. بهخصوص شایعهای مطرح شد که مایکل کوهن وکیل سابق ترامپ به بازرس مولر گفته بود که به دستور ترامپ به کنگره دروغ گفته که این اگر موضوع اثبات میشد، میتوانست به صدور کیفرخواست علیه رئیس جمهور منجر شود ولی دفتر رابرت مولر اعلام کرد که این اعتراف صحت ندارد و این احتمال را از بین برد. تا زمانی که رئیس جمهور در مظان اتهام ارتکاب یک جرم بزرگ قرار نگیرد، موضوع به مجلس نمایندگان احاله نمیشود. در مجلس نمایندگان هم حتی اگر 425 نفر هم مخالف رئیس جمهور باشند بدون توسل به مدرک نمیتوانند این موضوع را استارت بزنند. استیضاح ترامپ احتیاج به رأی دوسوم اعضا دارد که در حال حاضر این فضا وجود ندارد. بعید به نظر میرسد که جمهوریخواهان هم بخواهند علیه ترامپ رأی بدهند مگر اینکه اوضاع به حدی وخیم شود که آنها ترامپ را وادار به کاری کنند که نیکسون کرد؛ به این مفهوم که استعفا بدهد نه اینکه استیضاح شود.
شکاف سیاسی در آمریکا به یک عناد تبدیل شده است
آنا: با این شخصیت ایشان امکان این کار وجود دارد؟
ابوالفتح: شخصیت ترامپ به گونهای است که زیر بار استعفا نمیرود و بهقولمعروف آدمی نیست که با این بادها از میدان به در شود. نکته بعدی هم این است که جُرمی که نیکسون مرتکب شده بود محرز بود ولی اکنون جمهوریخواهان هنوز قانع نشدهاند. ضمن اینکه الآن فضای سیاسی در آمریکا دوقطبی است، به این معنی که ترامپ دست به هر عمل غیرقانونی هم بزند، حزب جمهوریخواه زیر بار نمیرود. در دهه 1970 فضای سیاسی آمریکا بهنوعی مشارکتجویی و یک نوع توزین قدرت سهمیهبندی شده بین احزاب وجود داشت که همدلی میان همه را ایجاد میکرد ولی اکنون طرفین به هیچچیز راضی نیستند. به شکلی که اگر اکنون طرفداران آقای ترامپ بگویند روز است، مخالفانش میگویند شب است و بالعکس! یک نوع عناد و تعصبی روی موضوعات ایجاد شده، بهگونهای که حاضر نیستند از موضع خودشان عقبنشینی کنند، نتیجهاش هم همین تعطیلی دولت است. ازاینجهت به نظر نمیرسد هرچقدر ادله محکمی هم از طرف بازرس مولر ارائه شود، جمهوریخواهان تن به برکناری رئیس جمهور همحزبی خود بدهند.
انتهای پیام/4106/4093/پ
انتهای پیام/