ضرب شست دهلینو به واشنگتن
گروه بینالملل خبرگزاری آنا، سیاستهای حمایتگرایانه اقتصادی دونالد ترامپ در عرصه بینالمللی همچنان ادامه دارد. به چالش کشیده شدن ساختار تجارت جهانی از سوی رئیس جمهور آمریکا و تقابل اقتصادی واشنگتن با بازیگرانی مانند چین، هند و اتحادیه اروپا محصول و خروجی این روند تقابلی بوده است.
این مواجهه و منازعه تا حضور ترامپ در کاخ سفید همچنان ادامه خواهد یافت. بازیگران بینالمللی در قبال سیاستهای بازدارنده اقتصادی، رویکرد واحدی را در پیش نگرفتهاند. بهعنوان مثال، بازیگران اروپایی ترجیح دادهاند واکنش منفعلانهای در این خصوص در پیش گرفته و به دلیل وابستگی امنیتی به آمریکا و وابستگی سیاسی به واشنگتن، اقدامی در این خصوص صورت ندهند.
همین مسئله اعتراض افکار عمومی و حتی برخی احزاب سیاسی در اروپا (که هماکنون خارج از قدرت هستند) را برانگیخته است. اعمال تعرفههای 10 و 25 درصدی بر فولاد و آلومینیوم اروپا تاکنون با واکنشی جدی از سوی مقامات اروپایی روبهرو نشده است.
در مقابل، برخی بازیگران دیگر مانند چین و هند در این خصوص رویکرد منفعلانهای نداشته و با اقدامات متقابل، کنشهای صورتگرفته از سوی کاخ سفید را پاسخ دادهاند. همین مسئله نارضایتی شرکتهای صادرکننده آمریکایی را برانگیخته است. ضمن آنکه افزایش واردات کالاهای چینی به آمریکا نسبت به سال گذشته نشان میدهد که ترامپ در اعمال سیاستهای حمایتگرایانه خود موفق نبوده و شرکتهای خصوصی آمریکایی با ترامپ در این خصوص همراه نشده است.
اخیراً هند نیز به مانند چین، رویکرد تقابلی خود را در برابر اقدامات بازدارنده دولت ترامپ تقویت کرده است. بر این اساس هند در اقدامی تلافیجویانه از ماه آینده بر تمام محصولات کشاورزی آمریکا تعرفه وارداتی ۳۰ درصدی وضع خواهد کرد که این بدترین خبر ممکن برای ترامپ و مقامات آمریکایی در حوزه اقتصاد محسوب میشود.
بدیهی است که این اقدام هندیها، از سوی شهروندان اروپایی که شاهد انفعال مقامات خود در برابر واشنگتن هستند مورد تحسین قرار خواهد گرفت. از سوی دیگر، فراتر از تأثیر روانی منفی این موضوع بر فضای اقتصادی آمریکا، در آینده این موضوع منجر به کسری بیشتر تراز تجاری آمریکا خواهد شد. با کاهش صادرات محصولات کشاورزی آمریکا به هند (که متعاقب وضع تعرفههای 30 درصدی صورت خواهد گرفت)، آن هم در حالی که بخش کشاورزی آمریکا همچنان به خرید مواد کشاورزی و غذایی از هند ادامه میدهد، چنین روند و نتیجهای کاملاً قابل پیشبینی است.
این اقدام قرار است از آخر ژانویه سال جاری (سال 2019) صورت گیرد. نباید فراموش کرد که بیش از 34 درصد از محصولات کشاورزی آمریکا در حوزه صادرات، به کشور هند صادر میشود. از این رو تأثیر تصمیم اخیر دهلینو و دولت این کشور، محدود و مقطعی نخواهد بود. سیاست تعرفهای هند نوعی مقابلهبهمثل مستقیم با دولت ترامپ محسوب میشود. این در حالی بود که مقامات آمریکایی سعی داشتند با استناد به مناسبات سیاسی خود با دهلینو، از اتخاذ چنین تصمیمی از سوی دولت هند جلوگیری کنند.
تصمیم ترامپ در خصوص وضع تعرفههای گمرکی بر فولاد و آلومینیوم اروپا، روسیه، هند، چین و ... منجر به آسیبپذیری صنایع ذوب فلزات در هند شده است. فشارهای نفتی آمریکا به این کشور (در خصوص خرید نفت از ایران) را نیز باید به این موضوع اضافه کرد.
بهطورکلی، سیاستهای اقتصادی کاخ سفید و وزارت خزانهداری آمریکا برای هندیها بسیار سخت تمام شده است. در چنین شرایطی مقابلهبهمثل هندیها با دولت ترامپ، پاسخی سخت و عملی از سوی دهلینو به واشنگتن محسوب میشود؛ پاسخ و واکنشی که شهروندان هندی بدون شک از آن استقبال میکنند.
* تحلیلگر مسائل بینالملل
انتهای پیام/4106/4093/
انتهای پیام/