افزایش بهرهوری از بودجه پژوهشی/ سامانه متمرکز آمار و اطلاعات پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی راهاندازی شد
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، بابک نگاهداری رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی و مسئول باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی، سومین گزارش اقدامات انجامشده در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان را ارائه داد.
اجرایی شدن نشستهای راهبری پژوهشی منطقهای
نگاهداری با بیان اینکه به دنبال راهبری صحیح امور پژوهشی استانها و گسترش تعاملات با سروران زحمتکش واحدهای دانشگاهی در خط مقدم دانشگاه آزاد اسلامی، نشستهای راهبری پژوهشی منطقهای برنامهریزی شد و اولین نشست در اواخر آبان ماه در منطقه 5 دانشگاه آزاد اسلامی شامل استانهای کردستان، کرمانشاه، لرستان و ایلام به میزبانی واحد کرمانشاه برگزار شد، گفت: در دور اول این نشستها سعی بر آن شد تا میزبانی با واحدهای بزرگ مناطق باشد ولی به یاری خداوند در دورهای بعدی امکان برگزاری نشستها در واحدهای کوچک و مستعد دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد. نشست دوم در اوایل آذرماه در منطقه 3 دانشگاه آزاد اسلامی شامل استانهای اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و زنجان به میزبانی واحد تبریز انجام شد و حضور پرشور و توانمند صنایع منطقه بهویژه استان آذربایجان شرقی، از دستاوردهای مهم این نشست بود. نشست سوم در اواسط آذرماه در منطقه 4 دانشگاه آزاد اسلامی شامل استانهای همدان، مرکزی، قزوین و قم به میزبانی واحد قزوین انجام شد.
وی افزود: در این نشست اعتماد صنایع به ظرفیتها و قابلیتهای دانشگاه آزاد اسلامی از تعدد تفاهمنامه و قراردادهای منعقدشده در نشست مشخص بود و احساس غرور و سربلندی توأم با حس مسئولیت برای کمک به حل مسائل کشور برای مسئولین حاضر در جلسه به همراه داشت. عقد 15 تفاهمنامه و قرارداد با صنایع و سازمانها، صدور 17 مجوز گروه پژوهشی و مراکز تحقیقاتی و پاسخگویی به نیازهای پژوهشی استانها از دیگر دستاوردهای این سه نشست بود.
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی و مسئول باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرد: همچنین بهصورت همزمان، نشستهای راهبری باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان با حضور معاونین و مدیران کل باشگاه در 11 مرکز استان بهصورت جداگانه اجرا شد. در نشستها حاضرین با برگزاری جلسات شورای باشگاه استان، جلسه با مدیران انجمن و اعضای باشگاه و جلسات پرسش و پاسخ و همچنین بهرهگیری از نظرات ارزشمند روسای باشگاه به بررسی چالشهای منطقهای پرداختند. در این مجموعه نشستها کارگاههایی بهصورت ویدئوکنفرانس با موضوعات نحوه برگزاری مسابقات موفق و همچنین انجمنهای علمی دانشجویی، مسابقات دانشآموزی و مدارس تابستانی برگزار شد که در آنها کلیه روسای باشگاههای 11 استان مذکور حضور داشتند.
حرکت روبهجلو برنامه راهبردی عملیاتی نظام پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی
نگاهداری عنوان کرد: همواره برای نتیجه گرفتن از هر اقدامی برنامهریزی و مشخص کردن مسیر، یکی از ابتداییترین الزامات است. در حوزه پژوهش دانشگاه نیز بهعنوان یکی از حوزههای کلیدی، برنامهریزی پژوهشی یکی از الزامات اولیه است. بااینحال، برای برنامهریزی درست در وهله اول باید اهداف بهطور دقیق مشخص گردد و در وهله دوم قابلیتها و توانمندیها جهت دستیابی به اهداف موردنظر قرار گیرد. هرچه اهداف مشخصشده با جزئیات بیشتر و در صورت امکان بهصورت کمی باشد، درنتیجه آن برنامهریزی انجامشده دقیقتر خواهد بود.
وی ادامه داد: از طرفی، برنامهریزی که بر مبنای اهداف کمی دقیق باشد، بهراحتی قابل ارزیابی خواهد بود و هرگونه انحراف از مسیر دستیابی به اهداف تعیینشده، قبل از هدر رفتن منابع مشخص خواهد شد. به همین منظور در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه به همت همکاران بزرگوارم برنامه راهبردی عملیاتی نظام پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی افق 1404 برای دستیابی به یک نظام دقیق، قابلردیابی و عملیاتی در حوزه فعالیتهای پژوهشی، برنامهریزیشده است. آنچه به یاد دارم، جلسههای متعدد و بعضاً 8 ساعته برای نهایی سازی این برنامه بوده است و آنچه بیش از هر چیزی زحمات این عزیزان را جبران میکند، اهتمام ویژه و عاجل مسئولین محترم استانی برای بررسی دقیق پیشنویس ارسالشده جهت اظهارنظر است.
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: در این برنامه اهداف کلان حوزه پژوهش دانشگاه شاخص گذاری و کمی سازی شده است و با توجه به منابع انسانی، زیرساختها و فرصتهای منطقهای برای هر استان سهمبندی شده است. سند دانشگاه اسلامی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و ابلاغی به دانشگاه آزاد اسلامی سند مبنا و پایه در تهیه این برنامه بوده است.
مسئول باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: اهداف این برنامه «تقویت قابلیت پاسخگویی نظام پژوهشی دانشگاه به نیازهای تحقیقاتی ملی و محلی»، «توسعه کمی و کیفی فعالیتها و دستاوردهای پژوهشی»، «افزایش درآمدها و منافع دانشگاه از فعالیتهای پژوهشی»، «افزایش پژوهشهای هدفمند و کاهش پژوهشهای بدون تقاضا و یا بدون کاربست»، «افزایش فعالیتها و قابلیتهای بینالمللی نظام پژوهشی دانشگاه» و «توسعه متوازن شبکههای آزمایشگاهی و تحقیقاتی» میباشند. تحقق این برنامه، بهطور دقیق میزان انتظار از استانها و واحدها برای بهرهگیری از منابع در اختیار در جهت دستیابی به اهداف حوزه پژوهش دانشگاه را مشخص خواهد کرد.
شروع به کار شورای عالی پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی
نگاهداری افزود: با عنایت به رویکرد جدید دانشگاه آزاد اسلامی نسبت به مقوله پژوهش و توجه ویژه به توسعه فعالیتهای پژوهشی مسئله محور، وجود یک مرجع عالی بهمنظور سیاستگذاری و هدایت فعالیتهای پژوهشی در بخشهای مختلف آن و همچنین تعیین خطمشیهای منطبق باسیاستهای کلان و برنامه ارتقای نظام پژوهش دانشگاه، ضروری است تا ضمن ایجاد ارتباط مؤثر بین بخشهای مختلف حوزه پژوهش، مأموریتهای محوله در این حوزه بهصورت منسجم و منطبق باسیاستهای کلان دانشگاه انجام گیرد.
وی گفت: شورای عالی پژوهش که اعضای آن با حکم ریاست عالیه دانشگاه منصوب میشوند، بهعنوان بالاترین مرجع تصمیمگیری و سیاستگذاری در حوزه پژوهش، وظیفه هدایت کلیه فعالیتهای پژوهشی را در راستای اهداف و سیاستهای کلان دانشگاه بر عهده دارد. این شورا باهدف کمک به تولید و نشر علم، توسعه زیرساختهای پژوهشی و ایجاد ارتباط مؤثر و همکاریهای پژوهشی با سازمانها و مراکز تحقیقاتی و صنعتی در سطح ملی و بینالمللی، متشکل از کمیسیونهای تخصصی است. اولین جلسه شورای عالی پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی با حضور ریاست محترم دانشگاه در اواخر آذرماه برگزار شد و در این جلسه پیرامون ساختار کمیسیونهای تخصصی شورای عالی پژوهش بحث و تبادلنظر گردید. همچنین نظاممند ساختن پژوهش در قالب پژوهشهای تحصیلات تکمیلی، پژوهشهای مؤثر در ارتقای جایگاه دانشگاه در نظامهای رتبهبندی بینالمللی و پژوهشهای کاربردی و مسئله محور باهدف حل مسائل و رفع نیازهای کشور در این جلسه مورد تأکید قرار گرفت.
راهاندازی سامانه متمرکز آمار و اطلاعات پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه (سماپ)
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی اذعان کرد: یکی از معضلات دانشگاه در حوزه مدیریت آمار و اطلاعات است و جمع آوری و ساماندهی آمار و اطلاعات یکی از اقدامات ضروری است. به همین منظور، در حوزه پژوهش، سامانه متمرکز آمار و اطلاعات پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی (سماپ) در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی راهاندازی شد و تاکنون قریب به 300 واحد دانشگاهی اطلاعات خود را در این سامانه ثبت کردهاند. گزارش دهی آنلاین، جمع آوری آیتمهای پژوهشی شامل: آمار مقالات، مجلات، پژوهانه، طرحهای پژوهشی، چاپ کتاب، برگزاری همایشها، کتابهای موجود در کتابخانهها، حوزه ارتباط صنعت و جامعه، کارآموزی دانشجویان، ثبت اختراعات، مأموریتهای مطالعاتی، مراکز تحقیقاتی و برگزاری دورههای توانمندسازی پژوهشی از ویژگیهای این سامانه است.
تغییر رویکرد ارزیابی پژوهشی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
نگاهداری اظهار کرد: نظارت و ارزیابی در هر سازمانی یکی از الزامات مدیریتی است که مانع هدر رفت منابع و افزایش تأثیرگذاری برنامهریزیهای انجامشده در راستای تحقق اهداف و مأموریتها میشود. بااینحال، نظارت و ارزیابی یکی از موارد حساس و دقیقی است که باید بهدرستی پیادهسازی شود، چراکه سختگیریهای بیشازحد باعث از بین رفتن خلاقیت و آسانگیری باعث هدر رفت منابع خواهد شد.
وی ادامه داد: از همین رو بهمنظور از ابتدای حضور در دانشگاه آزاد اسلامی و خدمت در حوزه پژوهشی، به دنبال تغییر رویکرد ارزیابی پژوهشی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی بودهام. معتقدم نظارت و ارزیابی باید دقیق و روان انجام شود و در جهت تحقق اهداف کلان دانشگاه و رویکردهای ریاست عالیه دانشگاه در انجام پژوهش اثرگذار و مسئله محور باشد. به این منظور در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی از سه جنبه به این مهم پرداختهایم.
مسئول باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: جنبه اول جمع آوری آمار و اطلاعات دقیق و بهروز از طریق سامانه سماپ، جنبه دوم تدوین برنامه راهبردی عملیاتی پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی که انتظارات از واحدهای دانشگاهی را بهطور دقیق مشخص میکند، جنبه سوم پیگیری امور پژوهشی در نشستهای راهبری پژوهشی منطقهای بهصورت حضوری. در نشستهای راهبری پژوهشی منطقهای، در کنار همفکری جهت رفع مشکلات واحدها برای تحقق اهداف برنامه راهبردی عملیاتی پژوهش دانشگاه، ارزیابی میزان تحقق آنها نیز دنبال میشود. در کل معتقدم، در سایه ارزیابی و نظارت درست و بهموقع است که امکان اجرای اقدامات لازم جهت رفع موانع و کاستیها فراهم میشود و موفقیت برنامهها تضمین میگردد.
برگزاری هفتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی
نگاهداری بیان کرد: خرسندم که هفتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی باشکوه و جلوهای خاص به همت همکاران ارجمندم در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی، روابط عمومی دانشگاه و کلیه متصدیان عزیز در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد. پیام ارزشمند استاد گرانقدر جناب آقای دکتر ولایتی، سخنرانی باشکوه و گیرای ریاست محترم دانشگاه و حضور دانشمندان و فرهیختگان بزرگوار دانشگاه آزاد اسلامی در این جشنواره نویدبخش گامی نو در دانشگاه بود.
وی ادامه داد: امیدوارم برگزاری این جشنواره منجر به ایجاد انگیزه در مخترعان، مبتکران، نوآوران، فن آفرینان و فراهمسازی فضایی پرشور و رقابتی بین اندیشمندان و دانشمندان دانشگاه آزاد اسلامی شود. در هفتمین جشنواره فرهیختگان برای اولین بار از برگزیدگان در حوزه کرسیهای ترویجی، کارشناس پژوهش و مدرسه سما تقدیر و قدردانی شد. همچنین بهمنظور تکریم هرچه بیشتر مقام والای اندیشمندان و نخبگان عرصه علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی مبالغ جوایز سه تا پنج برابر افزایش یافت. مسلماً در هر برنامهای با این وسعت کاستیهایی نیز وجود خواهد داشت که میتوانند سالهای آتی نقطه نظرات خود را به دبیرخانه ارسال کنند.
برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی یکی از تأثیرگذارترین اقدامات انجامشده در این فصل، برگزاری نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در بیستمین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن بازار کشور دانست و افزود: با پافشاری برای اولین بار در این نمایشگاه غرفه دانشگاه آزاد اسلامی در سالن اصلی و با وسعت ۵۰۰ مترمربع برپا شد. بر خود لازم میدانم از کلیه متصدیان برپایی این نمایشگاه بهویژه همکاران ارجمندم در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی، همکاران گرامی در دانشگاه واحد قزوین بهویژه رئیس محترم واحد قزوین، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و کلیه فعالان حوزه پژوهش و فناوری دانشگاه که محصولات خود را برای ارائه به همراه داشتند، تشکر و قدردانی نمایم. بازدید دوساعته جناب آقای دکتر طهرانچی ریاست محترم دانشگاه آزاد اسلامی از محصولات ارائهشده در غرفه دانشگاه آزاد اسلامی، باعث افتخار و دلگرمی همه متصدیان بود.
وی ادامه داد: امسال تعداد کل محصولات معرفیشده از استانها 1053 مورد بود که به دلیل محدودیت فضای نمایشگاه تنها 195 مورد از آنها در غرفه دانشگاه نمایش داده شد. از این تعداد، 39 دستاورد مربوط به اعضای برتر باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان بود. محصولات در حوزههای ساخت و تولید (مکانیک، مکاترونیک و الکترونیک)، ساختمان و صنایع وابسته، صنایع داروئی، پزشکی و بهداشتی، فناوری اطلاعات و نرمافزار، کشاورزی و مواد و انرژیهای نو ارائه شدند. عقد بیش از 10 تفاهمنامه بین دانشگاه آزاد اسلامی و سازمانها و صنایع مختلف با برآورد ارزش قراردادهای آتی به مبلغ بیش از 40 میلیارد ریال از مهمترین دستاوردهای این نمایشگاه بود.
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی اذعان کرد: آنچه در نمایشگاه امسال توانایی حوزه پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی را در عمل نشان داد، کیفیت بالای محصولات ارائهشده و استقبال چشمگیر و بیسابقه بازدیدکنندگان بود بهطوریکه در مراسم اختتامیه نمایشگاه، غرفه دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان غرفه برتر معرفی شد. بیشک کیفیت بالای محصولات ارائهشده، توجه به طراحی و نوع چیدمان محصولات و زیبایی بصری ایجادشده و حضور صاحب اثر در کنار اصل محصول و ارائه توضیحات توسط این عزیزان، وجه تمایز بین غرفه دانشگاه و بسیاری از غرفههای دیگر و از دلایل کثرت حضور مشتاقان در غرفه دانشگاه آزاد اسلامی بود.
نظارت و ارزیابی پیوسته واحدهای پژوهشی و آزمایشگاهها
وی گفت: همانطور که در گزارشهای قبلی به آن اشاره کردم، با جدیت هرچهتمامتر به دنبال به حرکت درآوردن ظرفیتهای دانشگاه آزاد اسلامی در پژوهشکدهها، مراکز تحقیقاتی، آزمایشگاهها و کارگاهها هستیم. در همین راستا، بهطور پیوسته در حال رایزنی و تعامل با واحدهای پژوهشی و آزمایشگاهها هستیم و در صورت نیاز بهصورت حضوری بازدیدها انجام میشود. همچنین بر اساس رویکردهای جدید دانشگاه آزاد اسلامی ازجمله سرمایهگذاری در مسیر پژوهش مسئله محور، صدور مجوزها و ادامه فعالیت واحدهای پژوهشی بازبینی و بروز شده است. در سه ماه اخیر 11 مورد تمدید و صدور حکم رئیس مراکز تحقیقاتی، 10 مورد تمدید مجوز فعالیت مراکز تحقیقاتی، 6 مورد صدور مراکز تحقیقاتی جدید، 1 مورد لغو مجوز فعالیت و 10 مورد بازدید میدانی از واحدهای دانشگاهی انجامشده است.
ساماندهی همایشهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی
نگاهداری با اشاره به اینکه ساماندهی همایشهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی بهصورت هدفمند و با پوشش حداکثری رشته گرایشهای دکترای دانشگاه آزاد انجامشده است، خاطرنشان کرد: در این ساماندهی، هر استان در سال متولی برگزاری حداقل دو همایش علمی خواهد بود. دانشجویان دکترای دانشگاه نیز قبل از دفاع موظف به ارائه مقالهای از پایاننامه خود در این همایشها و کنگرههای علمی خواهند بود.
علمسنجی با رویکرد تحقق رتبه واقعی دانشگاه آزاد اسلامی در نظامهای رتبهبندی بینالمللی
وی ادامه داد: دانشگاه آزاد اسلامی یکی از دانشگاههای پیشرو درزمینهٔ پژوهش و تحقیقات در عرصه ملی و بینالمللی است، ولی متأسفانه عدم توجه به اصول علمسنجی منجر به رتبهبندی غیرواقعی دانشگاه در نظامهای رتبهبندی بینالمللی شده است. به همین منظور رصد تولیدات پژوهش و فناوری و علمسنجی حرفهای و برنامهریزی جهت ارتقای جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در رتبهبندیهای بینالمللی و ایجاد سازوکار و زیرساخت لازم برای رقابت مؤثر و کارآمد در سطوح بینالمللی جهت دستیابی به مرجعیت علمی در دستور کار قرارگرفته است.
نگاهداری اظهار کرد: «علمسنجی با رویکرد تحقق رتبه واقعی دانشگاه آزاد اسلامی در نظامهای رتبهبندی بینالمللی»، «بررسی و تحلیل نظامهای رتبهبندی بینالمللی و برآورد جایگاه واقعی دانشگاه آزاد اسلامی در آنها» و «ارائه برنامههای حوزه علمسنجی و جمع آوری اخبار علمسنجی مرتبط به دانشگاه آزاد اسلامی و اطلاعرسانی آن» ازجمله اقدامات انجامشده درزمینهٔ علمسنجی بوده است. در همین راستا گزارش تحلیلی علمسنجی و رتبهبندی دانشگاه آزاد اسلامی در رتبهبندیهای بینالمللی آماده و در دستور کار هیأت رئیسه دانشگاه قرارگرفته است. همچنین با توجه به آخرین دادههای پایگاه استنادی بینالمللی web of science (WOS) تعداد تولیدات علمی دانشگاه آزاد اسلامی به مرز 100،000 مدرک رسیده است که شایسته تقدیر از کلیه پژوهشگران دانشگاه است.
شروع به کار مراکز خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی
وی در ادامه افزود: مراکز خدمات آزمایشگاهی و تحقیقاتی استانها باهدف برنامهریزی برای بهرهبرداری از حداکثر توان آزمایشگاهها و واحدهای پژوهشی استانها، بهبود کیفیت ارائه خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی، ارتقای سطح این خدمات منطبق با استانداردهای مربوطه و همچنین پاسخگویی مناسبتر به مراجعین راهاندازی شدهاند. تعداد 31 نفر روسای این مراکز انتخابشدهاند و به امید خدا و همت این عزیزان، شاهد تحول اساسی در بهرهبرداری از حداکثر توان آزمایشگاهها و واحدهای پژوهشی دانشگاه خواهیم بود. همچنین بهمنظور گسترش ارائه خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه آزاد اسلامی، تفاهمنامهای با شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منعقدشده است و عضویت واحدها در این شبکه در حال پیگیری است.
برنامهریزی دورههای آموزشی تخصصی در شبکه آزمایشگاهی و ابلاغ دستورالعمل مربوطه
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه اهمیت نقش نیروی انسانی متخصص و ماهر در استفاده از پتانسیل تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی، دستورالعمل برنامهریزی و اجرای دورههای آموزشی کوتاهمدت تخصصی آزمایشگاهی و کارگاهی در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی تدوین و ابلاغشده است، گفت: برنامهریزی برای برگزاری تعداد 676 عنوان دوره آموزشی کوتاهمدت آزمایشگاهی و کارگاهی برونسازمانی (جهت ارائه آموزش به عموم متقاضیان) و همچنین 24 عنوان دوره آموزشی کوتاهمدت تخصصی ویژه کارکنان آزمایشگاهها و کارگاهها ازجمله اقدامات دیگر در این زمینه است.
ساماندهی نشریات و برگزاری منظم کمیسیون انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی
وی ادامه داد: با عنایت به جایگاه ویژه نشریات علمی در دانشگاه آزاد اسلامی و تأکید ریاست محترم دانشگاه مبنی بر ایجاد نظام نشر علمی در سطح ملی و بینالمللی، کمیسیون انتشارات و اسناد علمی دانشگاه در این مدت بهطور منظم تشکیل جلسه داده است. همچنین با محاسبه تعداد دانشجویان دکترای دانشگاه و تعداد نشریات علمی موردنیاز برای پوشش رشته گرایشهای موجود در دانشگاه و وضع فعلی نشریات موجود و بهمنظور ایجاد زیرساخت علمی موردنیاز برای نشریات دانشگاه بهمنظور چاپ الزامی یک مقاله دانشجویان دکترای دانشگاه در این مجلات، طرح ساماندهی و توسعه نشریات علمی دانشگاه آماده و با همکاری سه معاونت موضوعی دانشگاه در حال اجرا و پیادهسازی است. طبق آییننامه جدید، نشریات مذکور با دریافت مبلغی برای چاپ مقالات بهطور خود گران اداره خواهند شد. همچنین هفتمین دوره ارزیابی نشریات علمی دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد و 387 عنوان نشریات دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس شاخصهای شکلی تعیینشده موردسنجش قرار گرفتند.
راهاندازی شورای امور پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی
نگاهداری تصریح کرد: بهمنظور تصمیم سازی، گسترش و پیشبرد امور پژوهشی دانشگاه و نیز برنامهریزی، نظارت و ارزیابی کیفی امور پژوهشی مطابق با قوانین و مقررات دانشگاه آزاد اسلامی، شورای امور پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی از اول مهرماه در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه تشکیل شد. ازجمله اهداف و وظایف این شورا انجام امور کارشناسی در خصوص پیشنویس آییننامهها و دستورالعملهای دانشگاه، تدوین و پیشنهاد سیاستها، اهداف و خطمشیهای پژوهشی، تصمیم سازی برای رفع موانع و مشکلات پژوهشی، بررسی و ارزیابی درخواستهای طرحهای پژوهشی، مأموریتهای مطالعاتی، شرکت در کنفرانسهای بینالمللی، امور جشنواره فرهیختگان دانشگاه و سایر امور مرتبط پژوهشی است.
وی خاطرنشان کرد: بهمنظور بهبود نظام پاسخگویی به وظایف محوله در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی، سعی شده است بررسی پروندههای پژوهشی موجود بهروزرسانی شود و خوشبختانه با همکاری و تلاش همکاران بزرگوارم در پژوهشگاه تا حد زیادی این اتفاق رخداده است. پروندههای پژوهانه اعضای هیأت علمی، درخواستهای تشویق مقالات، خرید کتب، طرحهای پژوهشی، برگزاری همایشها، ارزیابی و صدور مجوز نشریات، ارزیابی و صدور مجوز مراکز تحقیقاتی و اخیراً پروندههای ثبت اختراعات ازجمله امور پژوهشی هستند که کارشناسان زحمتکش پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه بهطور پیوسته در حال پاسخدهی به آنها هستند. بااینحال بهمنظور جلوگیری از روزمرگی، کل مجموعه دائماً به دنبال بررسی و تحلیل پروندهها و تلاش در جهت ارتقای نظام پژوهش دانشگاه بهمنظور دستیابی به پژوهش اثرگذار است.
ابلاغ شیوهنامه اجرایی اعطای پژوهانه به اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی تأکید کرد: با عنایت به سیاستهای کلان دانشگاه در حوزه امور پژوهشی و باهدف تقویت و توانمندسازی فرآیندهای پژوهشی بهمنظور حل نیازهای کشور، فراهم آوردن شرایط مناسب برای پژوهشگران در حوزههای مختلف و همچنین هدایت پژوهشها به سمت نوآوری و تحقیقات کاربردی، تدوین شیوهنامه اجرایی اعطای پژوهانه به اعضای هیأت علمی در دستور کار پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه قرار گرفت و بعد از نظرخواهی از حوزههای ستادی دانشگاه و کلیه استانها، بر اساس صرفه و صلاح دانشگاه اصلاح و پس از تائید در هیأت رئیسه دانشگاه و با عنایت ریاست محترم دانشگاه ابلاغ شد.
توسعه ارتباط با صنعت و جامعه
نگاهداری افزود: با توجه به شعار پژوهش مسئله محور و ارزشآفرین در دانشگاه، یکی از حوزههای مهم فعالیت پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی گسترش تعاملات با سازمانهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است که در این خصوص نشستها و جلسات امیدوارکنندهای با صنایع کشور برگزارشده است.
وی گفت: مذاکره با شرکت مگاموتور جهت انعقاد قرارداد ساخت قطعات خودرویی، مذاکره با شرکت تولیدی تحقیقاتی زامیاد جهت انعقاد قرارداد ساخت خودروی برقی، مذاکره با مرکز فناوریهای پیشرفته ایران و چین در خصوص انجام پروژههای صنعتی موردنیاز کشور چین در ایران و یا بهصورت مشترک، مذاکره با شرکت موتورهای هوایی (سمت) جهت انعقاد قرارداد برای تهیه قطعات غیرنظامی صنعت هوایی، مذاکره با شرکت چرخش گر جهت انعقاد قرارداد ساخت گیربکس AMT و مذاکره با شرکت نیرومحرکه جهت انعقاد قرارداد استفاده از دستگاه تست ترمز ABS واحد دانشگاهی ایلخچی ازجمله اقدامات انجامشده در توسعه ارتباط با صنایع کشور است. همچنین کانونهای دانشگاه، صنعت و جامعه بهعنوان محفلی برای گردهمایی، هماندیشی و همافزایی صنایع، سازمانها، ارگانهای فعال فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، مراکز تحقیقاتی و سراهای نوآوری در دانشگاه آزاد اسلامی بهزودی شروع به فعالیت خواهند کرد.
ساماندهی و برنامهریزی برای افزایش حداکثری بهرهوری از بودجه پژوهشی و رفع موانع
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرد: در این خصوص جلسات مشترک با دفتر برنامهوبودجه در راستای اصلاح و واقعی سازی اعتبارات مورد درخواست واحدهای دانشگاهی و شفافسازی بندهای موافقتنامههای بودجه برگزار شد. همچنین در راستای تحقق اهداف کلان دانشگاه درزمینه پژوهشهای اقتدار آفرین، مرجعیت ساز علمی و کاربردی حل مسئله اقدامات لازم جهت تأمین اعتبارات لازم از طریق صندوق پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی (ASF) در حال پیگیری است.
تصویب آییننامه عضویت دانشجویی و دانشآموزی، تسهیلات و امتیازات و مالی معاملاتی باشگاه
وی از تصویب آییننامه عضویت در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آییننامه تسهیلات و امتیازات باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در دو بخش دانشجویی و دانشآموزی و آییننامه مالی و معاملاتی باشگاه با توجه به تغییر ساختار سازمانی باشگاه و تغییر مأموریتهای باشگاه بهروزرسانی شد و در شصت و پنجمین جلسه هیأت امنا خبر داد.
دیدار اعضای برگزیده باشگاه واحدها با مقام معظم رهبری
نگاهداری با بیان اینکه در راستای بهرهمندی از منویات مقام معظم رهبری 150 تن از اعضای باشگاه پژوهشگران و نخبگان در دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان و استعدادهای برتر علمی شرکت کردند، گفت: در این دیدار یکی از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی به نمایندگی از سایر دانشجویان به بیان دیدگاهها و معضلات موجود پرداخت. مقام معظم رهبری بهضرورت اصلاح نگرشها به کارآفرینان نوآور در جامعه، لزوم حذف مقررات دست و پاگیر در جهت حمایت از نخبگان و مسیر پژوهشهای کاربردی، ضرورت سرمایهگذاری در رشتههای علوم پایه، راهاندازی تلویزیون اینترنتی بهمنظور غلبه بر فقر تولید محتوا در فضای مجازی، انتقاد از شرایط دشوار کسبوکارهای جدید در کشور، لزوم رسیدگی به وضع مدارس سمپاد، حمایت از کسبوکارهای اینترنتی و جلوگیری از متوقف کردن سلیقهای فعالیت آنها و بیان پیشنهادهایی در خصوص اصلاح نظام اداری کشور تأکید کردند.
وی ادامه داد: پس از دیدار با توجه به محورهای مطرحشده، دفتر مقام معظم رهبری موضوعاتی نظیر برنامه پایش دانشگاه آزاد اسلامی جهت بهرهگیری سایر نهادها و دانشگاهها، محدودیت استخدام دانشآموختگان دانشگاه آزاد اسلامی و محدودیت در اجرای طرح از سوی دانشگاه آزاد اسلامی را پیگیری کردند.
تصویب 26 انجمن
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: با توجه به واگذاری مسئولیت انجمنهای علمی به باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و نقش انجمنها در ایجاد انگیزه و هیجان علمی اعضای کمیسیون انجمنهای علمی متناسب با ساختار جدید دانشگاه تغییر یافت. همچنین 80 درخواست تأسیس انجمن در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی موردبررسی قرار گرفت و 26 مورد با توجه با مدارک ارسالی در جلسه کمیسیون انجمنها، مورد تصویب قرار گرفت.
پیگیری و نظارت بر مسابقات برنامهریزیشده دانشجویی
نگاهداری ادامه داد: با توجه به واگذاری کلیه امور مسابقات دانشگاه (اعم از صدور مجوز و ...) به باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در خصوص برگزاری انواع مسابقات، رویدادها، جشنوارهها و المپیادهای علمی بهمنظور شناسایی و ایجاد هیجان و شورونشاط در پیشبرد امور علمی بهمنظور همافزایی و توانمندسازی گروههای دانشجویی و تشویق دانشجویان مستعد جهت رفع چالشها و مشکلات کشور، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان اقدام به برنامهریزی برگزاری مسابقات ملی (با رویکرد هر استان متولی حداقل یک مسابقه یا رویداد) در سطح ملی نموده است و تاکنون 28 عنوان مسابقه یا رویداد ملی برنامهریزی و راهبری شده است.
وی گفت: از زمان واگذاری مسابقات به باشگاه تاکنون 2 مسابقه و 4 رویداد ملی با موفقیت برگزارشده است. همچنین بیش از 60 مسابقه و رویداد در سطح درون واحدی و استانی اجرا و یا در حال برگزاری است. همچنین جهت راهبری و با توجه به لزوم راهنمایی رؤسای باشگاههای واحدها جهت برگزاری مسابقات موفق، ضمن تهیه کتابچه راهنمای برگزاری مسابقات موفق و شیوه برنامهریزی و برگزاری آن، جلسات آموزشی و راهبری بهصورت حضوری و ویدئوکنفرانس برای کلیه رؤسای مراکز استانی و واحدهای مستقل و همچنین تمام رؤسای باشگاههای 12 استان برگزارشده است.
برنامهریزی جهت اجرای طرحهای دانشجویی
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: برنامهریزی و تدوین دستورالعمل و شیوهنامه اجرای طرحهای پژوهشی دانشجویی باهدف مسئله محور بودن آنها در سه نوع با محوریتهای «طرحهای فراخوانی: برگزاری فراخوان بهصورت فصلی با اولویت اجرا بر اساس نظام موضوعات و طرح پایش»، «طرحهای پژوهشی به برگزیدگان مسابقات و رویدادهای علمی» و «طرحهای ویژه حمایتی» صورت گرفته است. در این راستا فراخوان فصل زمستان در 5 محور اصلی برنامهریزی و در حال اجرا است و حمایت از برگزیدگان مسابقات، در قالب طرحهای پژوهشی متناسب با مسابقات برگزارشده، صورت گرفته است. همچنین برنامه-ریزی و ابلاغ فراخوان جهت ارسال دستاوردهای فاخر اعضای باشگاه حاصل از طرحهای گذشته جهت حضور در نمایشگاه دائمی در قالب مسابقات دستاوردهای فاخر اعضا در دو سطح استانی و کشوری صورت گرفته است.
نشریه علمی ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
وی گفت: با توجه به ابلاغ آییننامه جدید وزارت علوم و فناوری جهت ارزیابی نشریات علمی، مفاد آییننامه جدید همچون: تکمیل و بهروزرسانی مدارک سردبیر، اعضای هیأت تحریریه و ... در سایت وزارت علوم بارگذاری، بهروزرسانی و تکمیلشده است. تمام موارد آئیننامه نیز در سایت نشریه بهروزرسانی شده است. شماره 34 نشریه (فصل پاییز) به چاپ رسیده است.
پیگیری و نظارت بر مسابقات دانشآموزی
نگاهداری عنوان کرد: باهدف ایجاد علاقه و انگیزه و فراهم آوردن بستری مناسب بهمنظور گسترش فرهنگ پژوهش، لذت بردن از دانستن و عمیق کردن فهم دانش آموزان و پرورش خلاقیت، نوآوری و ابتکار عمل دانش آموزان، توانمندسازی، ارتقاء مهارت حل مسئله، پرورش مهارتهای کارگروهی و کشف و شناسایی استعدادهای برجسته، مسابقات دانشآموزی در محورهای پژوهشی، فناورانه، اندیشه ورزی و مسابقات بینالمللی ربوکاپ دانشآموزی برگزار خواهد شد و برگزیدگان به مدارس تابستانی هدایت میشوند. جلسات متعددی در خصوص برگزاری این قبیل مسابقات برگزارشده است. در محور مسابقات پژوهشی، مسابقات دانشآموزی فرهیختگان سینا بر مبنای موضوعات پژوهشی دانشآموزی در واحد علوم و تحقیقات برگزار خواهد شد.
تنظیم و انعقاد تفاهمنامههای متعدد
وی ادامه داد: در راستای بهرهمندی بیشتر اعضاء باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه از تسهیلات و امکانات تفاهمنامههای متعددی ازجمله «تفاهمنامه با وزارت کار و رفاه اجتماعی جهت طرح کارورزی»، «تفاهمنامه با ستاد نانو جهت برگزاری مسابقات»، «تفاهمنامه با واحد الکترونیکی جهت برگزاری کارگاهها» و «برگزاری جلسه با صندوق کارآفرینی امید» تنظیمشده است.
مسئول باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه بیان کرد: برای ایجاد هر تغییر رویکرد و چشماندازی در سازمانهای بزرگ، نیاز به ریلگذاری صحیح و حرکت گامبهگام برای همراه کردن کل بدنه سازمان است و صبوری هوشمندانهای باید پشتوانه آن باشد. امید است در دوره جدید مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی، با اقدامات ارزشمند انجامشده بهزودی شاهد تحولات شگرفی درزمینهٔ پژوهش و تحقیقات اثرگذار در جامعه و صنعت باشیم. رونق دانشگاههای کشور به طبع پویایی و نشاط همگانی را در کشور به همراه خواهد داشت.
انتهای پیام/4084/
انتهای پیام/