شلیک جلیقهزردها به قلب کاخ الیزه
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ مطالبات جلیقهزردها از دولت فرانسه، بهشدت امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه را آزار میدهد! مکرون که در چهار گام نخست در برابر جلیقهزردها عقبنشینی کرده بود، هماکنون با مطالبات جدیتری از سوی آنها روبهروست! مکرون در گام نخست افزایش مالیات بر قیمت سوخت را به حالت تعلیق درآورد. در گام بعدی مکرون افزایش مالیات بر سوخت را بهصورت کامل لغو کرده و از بودجه سال آینده خارج کرد. در گام سوم رئیس جمهور فرانسه مالیات بر درآمد بازنشستگانی را که کمتر از 2 هزار یورو حقوق میگیرند لغو کرد و در گام نهایی نیز از افزایش حداقل حقوق در کشورش خبر داد! اما این بار جلیقهزردها در ششمین شنبه اعتراضی خود مطالبهای مطرح کردهاند که عمل کردن به آن از سوی مکرون به منزله مرگ سیاسی و حذف وی از معادلات سیاسی و اجرایی پاریس قلمداد میشود. این مطالبه چیزی جز «استعفای مکرون» نیست!
گروههای اعتراضی در فرانسه که تحرکات آنها به دیگر نقاط اروپا نیز سرایت کرده است، این روزها فعالانه درصدد برکنار کردن مکرون از قدرت هستند. آنها معتقدند که عقبنشینیهای پیدرپی رئیس جمهور فرانسه در این خصوص کافی نیست و وی به دلیل ایجاد وضعیت قرمز در کشورش و فراتر از آن، برخورد خشونتآمیز با معترضان باید از سمت خود استعفا دهد. مکرون در یکی از مواضع خود از عملکرد پلیس این کشور در مواجهه با جلیقهزردها تقدیر کرد؛ مواضعی که بعدها برای رئیس جمهور فرانسه بسیار گران تمام شد.
هماکنون جنبش جلیقهزردها در حال ارائه یک الگوی واحد به اتحادیه اروپاست. مطابق این الگو نخست اعتراضات حالت مدنی خود را دارد و در صورت بروز خشونت از سوی پلیس، به اعتراضات خشونتآمیز تبدیل میشود. سپس این اعتراضات تا عقبنشینی دولتهای اروپایی بر سر سیاستهای ریاضتی ادامه خواهد داشت. متعاقب عقبنشینی سیاستمداران از این موارد، نوبت به استعفای خود سیاستمداران میرسد. ارائه این الگو از سوی جلیقهزردهای فرانسه به دیگر کشورهای اروپایی، نگرانی مفرطی را در بین سران این کشورها برانگیخته است، آن هم در حالی که بسیاری از اعتراضات در دیگر نقاط اروپا و به تأثیر از اعتراضات جلیقهزردها آغاز شده است.
همچنانکه بسیاری از تحلیلگران مسائل امنیتی در اروپا متفقالقول هستند، پیوند میان بحرانهای اقتصادی، امنیتی و سیاسی در اروپای واحد اجتنابناپذیر است. بر همین اساس، جنس اعتراضات جلیقهزردها تنها اقتصادی نیست و امروز شاهد تغییر فاز آن به اعتراضات سیاسی نیز هستیم. این اعتراضات در آیندهای نزدیک منجر به دفرمه شدن اروپای واحد خواهد شد. از این رو احتمالاً سران اروپایی از رئیس جمهور فرانسه خواهند خواست تا در برابر خواسته معترضان مبنی بر استعفا از سمت خود مقاومت کند. به عبارت بهتر، استعفای مکرون یکی از خطوط قرمزی محسوب میشود که سران اروپایی بر روی آن تأکید دارند. این در حالی است که رئیس جمهور فرانسه از وضعیت خوبی نزد شهروندان این کشور برخوردار نیست. علاوه بر استمرار اعتراضات موجود، نتایج نظرسنجیها در فرانسه نشان میدهد که محبوبیت مکرون به حدود 22 درصد تنزل پیدا کرده است. مخالفت حدود 80 درصد از شهروندان فرانسوی با سیاستهای مکرون، مسیر سختی را در برابر وی و برای بقای حداقلی در قدرت ایجاد کرده است. رئیس جمهور فرانسه که به امید ایجاد اصلاحات اقتصادی در منطقه یورو و به دست گرفتن رهبری اروپای واحد بر سر کار آمده بود، هماکنون پس از حدود 19 ماه با بیشترین فشارها برای استعفا از قدرت مواجه است؛ فشارهایی که کماکان بر کاخ الیزه و از سوی معترضین ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام/4106/4095/پ
انتهای پیام/