نشست دوحه فرصتی بینظیر برای اعلام مواضع ایران فراهم کرد
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی و بینالملل گروه بینالملل خبرگزار آنا، بهرام قاسمی پیش از ظهر امروز در نشست خبری با حضور رسانههای داخلی و خارجی به سؤالات آنها پاسخ گفت.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر حضور محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در اجلاس دوحه و تأثیر دیپلماسی جدید ایران بر شورای همکاری خلیجفارس گفت: سیاستهای منطقهای ایران کماکان سیاستهای قبلی است که در چارچوب سیاست کلان نظام مبنی بر همکاری، همزیستی و گفتگو با کشورهای پیرامونی قرار دارد. تحولاتی که در منطقه وجود دارد فرصتهایی برای استمرار سیاستهای گذشته و استفاده از فرصتهای پیشآمده را ایجاد کرده است تا از این رهگذر، مواضع خود را مطرح کنیم، دیدگاههای آنان را بشنویم و نگاه به آینده در راستای تحولات بینالمللی را دنبال کنیم.
قاسمی در خصوص نگاه همسایگان به جمهوری اسلامی افزود: خوشبختانه در مجموعه کشورهای حوزه خلیجفارس و همسایه نگاه مثبت به ایران وجود دارد و آمادگی درک آنچه جمهوری اسلامی ایران میگوید شکلگرفته است. نشست دوحه تازگی ندارد ولی مجموعهای بیبدیل بود که فرصتی برای گفتگو و اعلام موضع کشور را به وجود آورد، مجالی برای تبادلنظر مفید و سازنده با مقامهای عالیرتبه قطری را شکل داد و گامهای مثبتی برداشته شد که امیدواریم واقعیتها خود را در منطقه نشان دهند و مسیر درست را بهپیش ببریم.
وی همچنین به روند سیاست خارجی و تبادلات تجاری از طریق پول ملی اشاره کرد و در پاسخ به این سؤال که چه کشورهایی در دستور کار تبادل پول ملی هستند نیز گفت: این موضوع صرفاً خواست ما نیست و برخی از کشورهای جهان و منطقه به خاطر نقش دلار، سیاست کاخ سفید و مشکلاتی که بازار را از این رهگذر در برگرفته - بهطوریکه به ابزاری برای قدرتها تبدیل شده است- سعی میکنند تا با استفاده از سایر ارزها ازجمله ارز ملی تجارت کنند. ترکیه، هند، چین و روسیه ازجمله این کشورها هستند. خود اروپا نیز بحث استفاده از یورو را مطرح کرده است. برخی از کشورها با جدیت ورود کردهاند، مذاکراتی انجامشده، نشستهایی برگزار شده و در صورت نهایی شدن مباحث، نتیجه اعلام خواهد شد تا تلاشهای آمریکا خنثی شود اما به دلیل تلاشهای منفی واشنگتن از ذکر جزئیات پرهیز میشود.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا دستگاه دیپلماسی در مورد انصراف شرکتهای چینی و روسی از سرمایهگذاری در حوزه نفت کشورمان اقدامی انجام داده است نیز اظهار کرد: در شرایط کنونی و جدی با توجه به برخی تهدیدات و تحریمها، بخش دیپلماسی اقتصادی بهصورت روزمره و در کنار سایر دستگاههای ذیربط به ایفای نقش میپردازد. برخی خبرها درباره انصراف شرکتهای خارجی از همکاری با ایران منتشر میشود اما تا زمانی که دولتها اعلام نکنند، ما آن را نوعی جنگ روانی میدانیم که در این زمان علیه جمهوری اسلامی ایران به راه افتاده است. لذا باید با اخباری ازایندست، با تأنی برخورد کرد. قاسمی در مورد نحوه ادامه همکاری با کشورهای دیگر علیرغم تحریمهای آمریکا نیز تصریح کرد: ملاک ما گفتگو با دولتهاست و هرچند فشار دولت آمریکا و وزارت خزانهداری این کشور برای توقف همکاری و اخلال در روند تجارت مشخص است ولی ما راهکار خود را داریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین به سؤالی در مورد اتمام معافیت 45 روزه عراق از تحریمهای ایران و اینکه آیا راهبرد جدیدی میان دو کشور در این خصوص تنظیم شده پاسخ داد و گفت: عراق بهعنوان همسایه خوب ما با مرزی طولانی و تعداد بالای گذرگاه و ارتباط بالای فرهنگی تاریخی از شرکای ایران بوده و ارتباط ما با این کشور ادامه خواهد داشت و علائم دریافتی از بغداد مثبت است. بااینحال، تلاشهای آمریکا و ارسال هیئتهایی برای ایجاد مشکل و تنش در روابط دوجانبه وجود دارد ولی تجربه به ما آموخته که سیاستهای خصمانه آمریکا شناختهشده است و همه کشورها سیاست مستقل خود را در پیش خواهند گرفت. بنابراین، روابط ایران و عراق کمافیالسابق ادامه خواهد داشت و حتی بیشتر نیز خواهد شد.
قاسمی درباره موضع ایران در خصوص عملیات احتمالی ترکیه در شمال سوریه نیز تصریح کرد: مدتی است که این رویداد در خبرها منتشر میشود ولی تاکنون انجام نگرفته است. واقعیت منطقه و سوریه نشان میدهد که هیچ کشوری نمیتواند بدون اجازه دولت مرکزی سوریه اقدامی را در خاک سوریه انجام دهد. هرگونه اقدامی باید با هماهنگی و در راستای همکاری با دولت سوریه باشد و ایران بارها اعلام کرده است که سیاست ما دراینباره تغییر نکرده است. در حال حاضر، درباره سوریه تلاشهای چندساله میان سه کشور ترکیه و ایران و روسیه وجود دارد و در مسیر خوبی بهپیش میرود. دوستان ترکیهای ما از واقعیات سوریه و منطقه اطلاع دارند، درست رفتار خواهند کرد و این اخبار گمانهزنی است.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره برگزیت و تأثیر آن بر روابط ایران با 1+5 نیز اظهار کرد: روابط دوجانبه میان کشورمان با کشورهای اروپایی یا اتحادیه اروپا مبحثی مسبوق به سابقه است. اگر انگلستان در اتحادیه اروپا باقی نماند، نقشی مانند چین و روسیه خواهد داشت و هیچ تأثیری بر برجام ندارد. ازاینرو باید گفت که برگزیت، مسئله داخلی انگلستان و اتحادیه اروپا است و تأثیری بر تعهدات 4+1 نخواهد داشت.
قاسمی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر آغاز توافق آتشبس در الحدیده در روز سهشنبه و اینکه آیا این امر نماد شکست عربستان به شمار میآید، اینگونه اظهارنظر کرد: ترجیح میدهیم از واژههایی چون پیروزی و شکست استفاده نکنیم. از ابتدای تجاوز به ملت مظلوم یمن، موضع ما کاملاً مشخص بود و طرح چهار مادهای وزارت امور خارجه بهمنظور ارسال کمکهای بشردوستانه ازجمله غذا و دارو حتی خارج کردن بیماران نیازمند درمان، آغاز مذاکرات یمنی - یمنی و شکلگیری دولت فراگیر بارها مطرحشده است اما در حال حاضر، شاهد عمق فاجعه بشری در یمن هستیم که بهعنوان لکه ننگ در تاریخ باقی خواهد ماند. ما از مذاکرات صلح سوئد استقبال کرده و امیدواریم دور بعدی آن هر چه زودتر آغاز شود. وی ضمن اشاره به دیپلماسی ایران برای حل این جنگ نابرابر گفت: ایران هم در این زمینه دیپلماسی فعال داشته و با نهادهای امدادرسان بینالمللی رایزنی کرده است تا اتفاق جاری رخ دهد. امیدواریم این نشست سرآغاز یک تحول مثبت برای یمن باشد. ایران هرگونه کمکی را که بتواند خواهد کرد تا آلام مردم یمن کم شود. متجاوزان باید بیاموزند که نمیتوان با دلار و سلاح، سرنوشت مردم یک کشور را در اختیار بگیرند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این پرسش که آیا ارتباطی میان شکست رژیم صهیونیستی با تهدیدات اخیر تلآویو در روزهای اخیر وجود دارد نیز تأکید کرد: سیاست ما نسبت به رژیم صهیونیستی مشخص است و تغییری در قبال آن انجام نشده است. تا زمانی که اشغالگری صهیونیستها و سیاست نژادپرستی وجود داشته باشد، مقاومت نیز وجود دارد. هرازگاهی رهبران این رژیم یاوهگوییهای علیه مردم و کشور ایران میکنند. ماهیت این رژیم همین است و نمیتوان آن را تغییری داد، چراکه آنها از دشمنی خود نخواهند کاست ولی آنچه مسلّم است اینکه اقدامات خصمانهشان ابتر خواهد ماند.
وی همچنین به سؤالی در باب وضعیت پرونده گرجستان و بیاحترامی به مسافران ایرانی هم گفت: پس از شدت گرفتن برخورد با مسافران که ما انتظار نداشتیم، خواسته شد تا اتباع ایرانی از سفر به این کشور بپرهیزند. وزارت خارجه باید از تمام شهروندان ایرانی در دنیا دفاع کند. لذا این موضوع در ایران و تفلیس پیگیری و مراتب گلایه و اعتراض اعلام شد. قاسمی تأکید کرد این پرونده بهصورت جدی مفتوح بوده و با هماهنگی در حال دنبال کردن آن هستیم. برای ما برخورد با ایرانیها قابلقبول نیست و اجازه نخواهیم داد که حقوحقوق اتباع ما به سهولت خدشهدار شود. مقامات این کشور اظهار تأسف کرده و قول پیگیری دادهاند و طی روزهای آینده اقداماتی را صورت خواهیم داد. سخنگوی وزارت امور خارجه به نقش سودجویان در این خصوص نیز اشاره کرد و گفت: در کنار همه این مسائل، متأسفانه شاهد وجود گروهها و شرکتهای سودجو هستیم که از فرصت عدم صدور روادید میان دو کشور سوءاستفاده کرده و با دادن وعدههایی برای گمراه کردن مردم بهمنظور اخذ اقامت، کلاهبرداری کردهاند که این موضوع را پیگیری میکنیم. بار دیگر تأکید میکنیم که ایرانیان در صورت نداشتن کار ضروری، از سفر به این کشور بپرهیزند.
قاسمی در ارتباط با محکومیت حادثه اخیر بلوچستان از سوی وزارت امور خارجه که متعاقب آن، سفیر کشورمان در پاکستان احضار شد و همچنین آخرین وضعیت مرزبانان اظهار کرد: وجود برخی ناامنیها در مرز دو کشور موضوع جدیدی نیست و حوادث تلخی را همواره شاهد بودهایم که ربایش مرزبانان و ورود تروریستها به خاک کشورمان از آن جمله هستند. همیشه عکسالعمل مناسب انجام شده است و درباره ربایش مرزبانان، دیپلماتهای کشورمان حتی جناب آقای ظریف در رأس هیئت امنیتی به این کشور رفتهاند. ما برای هرگونه همکاری اعلام کردهایم. پنج نفر آزادشده و بقیه ماندهاند و بر عهده دولت پاکستان است تا نسبت به آزادی این افراد و کنترل مرز و ایجاد امنیت وظایف خود را انجام دهد. این مقام برجسته وزارت خارجه تصریح کرد: بعد از حادثه اخیر بلوچستان پاکستان، ما نیز این حادثه را محکوم کردیم و بار دیگر تسلیت میگوییم و اعلام میکنیم بر قول و وعده خود برای مساعدت به دولت پاکستان برای کمک به کنترل امنیت مرزها پایدار هستیم. پس از احضار سفیر ما در اسلامآباد، مباحثی در خصوص بررسی امنیت مرزی مطرح شد و شایعات و اطلاعات ناقصی که توسط گروههای معاند ارائه شده بود نیز در این جلسه رفع گردید.
انتهای پیام/4106/4093/پ
انتهای پیام/