رفع تحریمها باید موجب تحکیم رابطه صنعت با دانشگاه باشد/ کیفیت فعالیتهای پژوهشی میتواند اعتماد صنعت را جلبکند
دکتر جعفر توفیقی در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درباره فعالیت دانشگاههای نسل سوم که محور آنها ارتباط با صنعت است، بیان کرد: «دانشگاههای نسل سوم را نمیتوان یک مقطع مشخص فرض کرد. طی برنامه سوم توسعه، دانشگاههای مرغوب کشور دراین مسیر قرار گرفتند. برنامه سوم توسعه برای کل دانشگاههای کشور تکلیف کرد تا 30 درصد از اعتباراتشان را از درآمدهای اختصاصی و قرارداد با حوزه صنعت تامین کنند، طبق این دستور بسیاری از دانشگاههای خوب کشور به این سمت پیش رفتند و درحال حاضر ارتباط گستردهای با صنعت دارند.»
وزیر علوم دولت اصلاحات درباره رونق دانشگاههای نسل سوم در ایران گفت:« در ایران دانشگاههایی وجود دارد که بیش از 50 درصد اعتباراتشان از درآمدهای اختصاصی و ارتباط با صنعت تامین میشود، بنابراین به تدریج این مفهوم در کل دانشگاهها درحال شکل گیری است. خوشبختانه برخی از دانشگاههایی که ارتباط زیادی با جامعه دارند نیز در این مسیر قرار گرفتند و به سمت این هدف پیش میروند.»
بیش از اینکه دانشگاهها نیاز به تجهیز برای ارتباط با صنعت داشته باشند، این بخش صنعت است که باید روابط خود را با بهره برداری از دانش و دستاوردهای پژوهشی تقویت کند. واقعیت این است که صنعت کشور به تازگی در مسیر بهره برداری از دستاوردهای علمی قرار گرفته است |
وی درباره امکانات مورد نیاز دانشگاهها برای ارتباط با صنعت تصریح کرد: «بیش از آنکه دانشگاهها نیاز به تجهیز برای ارتباط با صنعت داشته باشند، این بخش صنعت است که باید رابطه خود را با بهره برداری از دانش و دستاوردهای پژوهشی تقویت کند. واقعیت این است که صنعت کشور به تازگی در مسیر بهره برداری از دستاوردهای علمی قرار گرفته است.»
مشاور سابق وزیر علوم دولت یازدهم ادامه داد: «دانشگاهها باید در روشهای مدیریتی خود تجدید نظر کنند و توجه بیشتری به پژوهشهای ماموریتگرا و کاربردی داشته باشند، همچنین از صنعت در نظام آموزشی استفاده کنند.»
توفیقی با اشاره به اینکه توسعه دانشگاهها در جهت نسل سوم شدن آنها به تلاش دو جانبه نیاز دارد، افزود:« صنعت و دانشگاه باید با درک ضرورت و اهمیت این موضوع سیاستهایشان را تغییر دهند تا بتوانند به هم نزدیک شوند.»
سرپرست سابق وزارت علوم درباره تاثیر تحریمها و توافق هستهای بر این موضوع خاطر نشان کرد: «اثر مثبت تحریمها بر بخش صنعت کشور، توسعه ارتباط این بخش با دانشگاهها بود و موجب شد صنعت برای رفع نیازهایش به دانشگاههای داخلی توجه بیشتری نشان دهد.»
وزیر علوم دولت هشتم ادامه داد: «باید مراقب بود که رفع تحریمها کشور را به وضعیت سابق بازنگرداند. در گذشته صنعت کشور برای رفع نیازهایش بیشتر با شرکتها، مراکز تحقیقاتی و دانشگاههای خارجی همکاری میکرد که در سالهای پیش این ارتباط کمتر شد.»
توفیقی با تاکید براینکه رفع تحریمها یک فرصت برای دانشگاهها و صنعت است، گفت:« رفع تحریمها باید موجب تحکیم رابطه صنعت با دانشگاه باشد. کیفیت فعالیت دانشگاه در نیروی انسانی و دستاوردهای پژوهشی، اعتماد صنعت را جلب میکند و همین موضوع آسیبپذیری رفع تحریمها را کاهش میدهد.»
انتهای پیام/