دست رد امآیتی و هاروارد به عربستان سعودی
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاههای جهان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از گاردین، عربستان سعودی از سال 2011 بیش از 350 میلیون دلار به دانشگاههای آمریکایی کمک کرده است و حالا این مؤسسات آموزش عالی به فکر تجدیدنظر درباره روابط خود با عربستان سعودی هستند.
ماه مارس گذشته شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد عربستان برای انجام مأموریت ویژهای به آمریکا سفر کرد؛ ایجاد تصوری از خود بهعنوان فردی اصلاحطلب، آزادیخواه و مدرن. این سفر زمانی اتفاق افتاد که بن سلمان متهم به جنایات جنگی در یمن شده بود. بن سلمان با سرکوب رقیبان، فعالان حقوق بشر، منتقدان و حتی اعضای خانواده خود به قدرت رسیده بود.
ولیعهد عربستان سعودی طی سفر سه هفتهای خود با دولتمردان، غولهای تکنولوژی و کارآفرینان بزرگ ملاقات کرد تا در سایه شهرت افرادی مانند مایکل بلومبرگ، بیل گیتس، جف بزوس و دواین جانسون خودی نشان دهد.
یکی از مهمترین رویدادهای این سفر در بوستون رقم خورد و بن سلمان برای بازدید به دانشگاه هاروارد و مؤسسه تکنولوژی ماساچوست رفت که از معتبرترین دانشگاههای جهان به شمار میروند. ولیعهد عربستان سعودی با مدیران این دانشگاهها ملاقات کرد و توافقنامههای جدیدی با آنها امضا کرد. در آن زمان سرپرست امآیتی رافائل ریف خطاب به بن سلمان گفته بود: کشور عربستان بهسرعت در حال پیشرفت است و آینده درخشانی در پیش رو دارد.
دانشگاه هاروارد و امآیتی مهد نوآوری و پیشرفت به شمار میروند و از طرفداران پروپاقرص آزادی بیان هستند. میزبانی و تعریف آنها از بن سلمان مهر تصدیقی برای شاه آینده عربستان محسوب میشد.
با این حال امروز شاهزاده محمد بن سلمان متهم به قتل جمال خاشقچی روزنامهنگار تبعیدی و یکی از منتقدان دولت عربستان سعودی شده است. خاشقچی روز دوم اکتبر در حال دیدار از کنسولگری عربستان سعودی در استانبول بود که ناپدید شد. حالا امآیتی، هاروارد و دانشگاههای دیگر که از دولت عربستان سعودی پول قبول کرده بودند به فکر بازنگری روابط خود با این کشور افتادهاند.
روز 15 اکتبر ریچارد لستر یکی از فعالان امور بینالمللی در نامهای به هیأت علمی دانشگاه امآیتی نوشت که ناپدید شدن خاشقچی موضوع بسیار نگرانکنندهای است. وی ریف را تشویق به بازنگری تعاملات دانشگاه امآیتی و عربستان سعودی کرده بود.
سخنگوی امآیتی اعلام کرده است که این دانشگاه تا زمان تکمیل فرایند تحقیقات، نظر نهایی خود را اعلام نمیکند. سخنگوی دانشگاه هاروارد نیز بیان کرد که این دانشگاه پیگیر اتفاقات اخیر بوده است. دانشگاههای آمریکا در سال 2011 بیش از 350 میلیون دلار از عربستان سعودی پول دریافت کردند که بخشی از آن بهصورت هدیه و بخش دیگر برای پرداخت شهریه دانشجویان عربستان سعودی بود که تحت برنامه بورس تحصیلی در دانشگاههای آمریکایی درس میخواندند.
براساس گزارشها، دانشگاه جرج واشنگتن بیشترین مبلغ را از عربستان سعودی دریافت کرده است. دولت عربستان بیش از 70 میلیون دلار پول به این دانشگاه داده که بخش زیادی از آن بهعنوان شهریه پرداخت شده است. دانشگاه جرج میسون نیز 63.1 میلیون دلار پول از این کشور دریافت کرده است.
باوجود این که روابط میان دانشگاه امآیتی، هاروارد و عربستان سعودی بسیار نزدیک است، جزئیات این روابط مشخص نیست. طی بازدید شاهزاده محمد از بوستون، دولت عربستان سعودی و شرکتهای متعلق به این کشور موافقت کردند که حداقل برای سه پروژه امآیتی بودجه فراهم کنند.
وزارت آموزشوپرورش ایالات متحده گزارشی از هدایا و قراردادهای خارجی ارائه داده است. براساس این گزارش، هارواد مشخص نکرده است که 28 میلیون دلار دریافتی از عربستان سعودی در سال 2011 دقیقاً از کجا آمده است. با این حال این دانشگاه قراردادی با مؤسسه محمد بن سلمان به نام «MiSK» دارد که دانشآموزان دبیرستانی عربستان سعودی به کلاسهای تابستانی هاروارد فرستاده میشوند. در سال 2016، میسک اعلام کرد از 800 ظرفیت کلاسهای تابستانی 100 جایگاه برای دانشآموزان عربستان سعودی رزرو شده است که حدود 12.5 درصد از کل ظرفیت محسوب میشود.
کالج بابسن نیز در حال بازنگری روابط خود با عربستان سعودی است. این کالج توافقنامهای با عربستان سعودی داشت که به تأسیس کالج کسبوکار و کارآفرینی شاهزاده محمد بن سلمان کمک کند. براساس اسناد مالی نهایی، کالج بابسون برای این توافقنامه بیش از 52 میلیون دلار پول دریافت کرده است که یک دوره 10 ساله پرداخت میشود.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/