آغاز مرمت ترک ششم گنبد مسجد امام اصفهان
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از واحد خبر پایگاههای ثبت جهانی میراث فرهنگی استان اصفهان فریدون الله یاری افزود: «تاکنون پنج ترک از 16 ترک گنبد مسجد امام به اتمام رسیده است.»
وی اظهار داشت: «هر ترک از گنبد مسجد امام اصفهان از حدود 20هزار قطعه تشکیل شده که برای مرمت و بازسازی هر ترک تقریبا شش ماه وقت صرف میشود.»
وی با اشاره به اینکه مواد اولیه ساخت ترکها از نره خاکی و با قالبگیری در ابعاد کوچک صورت میگیرد، افزود: «ساخت ترکهای گنبد مسجد امام همانند ساخت پازل با قطعات کوچکی است که بر اساس اندازه و رنگ کنار یکدیگر قرار میگیرد و با ملات گچ بر روی گنبد محکم میشود.»
الله یاری تصریح کرد: «برای مرمت هر ترک بالغ بر دو میلیارد ریال هزینه میشود.»
وی تصریح کرد: «در صورت تامین اعتبار پیش بینی میشود کار ساخت و نصب ترک ها بر روی گنبد در حدود دو سال دیگر به اتمام برسد و تا 20 سال دیگر گنبد مسجد امام نیاز به مرمت نخواهد داشت.»
مهدی پاکدل استاد کارکاشی و مرمت گنبد مسجد امام نیز گفت: «قطعات ترکهای گنبد در ابعاد مختلف ساخته میشود که کوچکترین ابعادآن 1در 1/5 سانتیمتر و بزرگترین ابعاد7 در 16 سانتیمتر است.»
به گفته وی، این قطعات در پنج رنگ فیروزهای، لاجورد، سفید، زرد و سبز و بر اساس شمارهبندی کنار یکدیگر چیده میشود تا یک ترک از گنبد ساخته شود.
وی با اشاره به اینکه برای ساخت هر ترک 15 مرمتگر در کارگاه گنبد مسجد امام در شبستان زیر گنبد مشغول فعالیت هستند، افزود: «ترکهای ساخته شده باید در ارتفاع 54 متری از سطح زمین بر روی گنبد نصب شود.»
گنبد مسجد یکی از شاهکارهای ساخته شده در مسجد امام است که به صورت دو پوسته (دو پوش)بنا شده است. بدین گونه که مابین دو پوسته گنبد فضایی خالی است. ارتفاع داخلی گنبد 38 متر و از سطح خارجی 54 متر است. از نکات قابل ذکر میتوان به استفاده از سنگ مرمر برای تزیینات داخل گنبد و هم برای منبر اشاره کرد. ویژگی بارز گنبد خاصیت آکوستیکی آن است، به صورتی که در داخل گنبد و بر روی سنگی که دقیقا در نقطه مرکزی زیر گنبد قرار دارد، انعکاس صوت را میتوان شنید. در انتها نیز بر گردنه گنبد به خط بنایی معرق لاجوردی بر زمینه سفید سورهای از قرآن نوشته شده است.
مسجد امام در مجموعه میدان امام اصفهان قرار دارد، این مسجد به نامهای مسجد مهدی، مسجد جامع، مسجد سلطانی، مسجد شاهی، جامع کبیر عباسی و مسجد شاه معروف بوده و امروزه مسجد امام نامیده میشود که به عنوان یکی از زیباترین مساجد اصفهان و حتی ایران و جهان به حساب میآید. این مسجد به واسطه تزیینات بسیار شگفتانگیز بکار رفته درآن، شهرتی جهانی دارد. این بنا شاهکاری جاویدان از معماری، کاشیکاری و نجاری در قرن یازدهم هجری است.
مسجد امام اصفهان در 15 دی ماه سال 1310 هجری شمسی با شماره 107 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و مستندترین عنوان بینالمللی که به این مسجد اعطا شده است آن است که در تاریخ 4 آبان ماه سال 1358 هجری شمسی ( 26 اکتبر 1979 اجلاس سوم ) با شمارۀ 115همراه با مجموعه میدان امام اصفهان به ثبت سازمان جهانی یونسکو رسیده است.
انتهای پیام/