دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 مرداد 1394 - 08:59
آنا بررسی می‌کند

اثر رفع تحریم‌ها بر پیشرفت آزمایشگاهی کشور

استفاده مراکز علمی از تکنولوژی‌های پیشرفته در دوره تحریم‌ها امری دشوار است و دانشگاه‌ها در این شرایط مجبورند یا قید در اختیار داشتن تجهیزات پیشرفته را بزنند یا به چندین برابر قیمت واقعی این دستگاه‌ها را خریداری کنند؛ مساله‌ای که به اعتقاد متخصصان، دردسرهای بزرگی برای جامعه علمی کشور ایجاد کرده است.
کد خبر : 32334

خبرگزاری آنا، گروه دانشگاه: تولید علم، نیازمند وجود بسترهای نرم‌افزاری و سخت‌افزاری است. در سال‌های اخیر با توسعه تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌های دولتی و غیردولتی، بستر نرم‌افزاری تولیدات علمی مهیا شد اما برای تولید علم باکیفیت بستر سخت‌افزاری به‌روز لازم است که متأسفانه دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های ما به‌شدت از کمبودهای تجهیزاتی و اعتباری در این زمینه رنج می‌برند.


از آنجا که تجهیزات و تکنولوژی به‌روز و جدید برای تولید علم نوین کاملاً ضروری است و بدون امکان استفاده از آزمایشگاه‌های مجهز، تولید علم کیفی مقدور نیست، وجود آزمایشگاه‌های مجهز در هر دانشگاه و پژوهشگاه که نقش ملی و منطقه‌ای ایفا می‌کنند ضروری است.


به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری‌ آنا، در جلسه روز شنبه رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اصحاب رسانه، حمید میرزاده با اشاره به اینکه تحریم‌ها آسیب‌های زیادی را به بحث تولید علم وارد کرده‌اند، مسئله مهمی را مطرح کرد.


وی اظهار داشت: رسانه‌های دانشگاه در این مدت تنها جنبه‌های اقتصادی و سیاسی آثار رفع تحریم‌ها را مدنظر قرار داده‌اند، این در حالی است که به اثرات رفع تحریم در حوزه دانشگاه‌ها اصلاً پرداخته نشده است.


وی افزود: اگر محدودیت‌ها حذف شود، ظرف مدت کوتاهی می‌توان بسیاری از تجهیزات فنی و آزمایشگاهی را بازسازی کرد. در بازدیدی که از بسیاری از واحدهای دانشگاه داشتم متوجه شدم که بسیاری از آزمایشگاه‌ها به دلیل تحریم‌ها و نبود یک قطعه غیرفعال شده‌اند.


از تکنولوژی روز بازمانده‌ایم


در همین راستا دکتر قیصری، رییس پژوهشگاه مرکزی دانشگاه آزاد اصفهان، با تایید سخنان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی درباره آثار تحریم بر وضعیت پژهشی کشور به آنا گفت:‌ «اینکه ما بتوانیم از دستگاه‌های به‌روز دنیا استفاده کنیم، در دوره تحریم‌ها شاید دشوار به نظر برسد و همین باعث می‌شود که ما از تکنولوژی روز دنیا بازبمانیم. از سوی دیگر دانشگاه‌هایی که توانسته‌اند به نحوی این تجهیزات را داشته باشند، مجبور بودند با مبالغی چندین برابر قیمت واقعی این دستگاه‌ها را خریداری کنند و این مسئله برای آن‌ها بسیار دردسرساز بود. در صحبتی که با مسئولین یکی از واحدها داشتم، وی اذعان داشت به خاطر نبود یک قطعه معمولی، دستگاهی که وارداتش هزینه‌های فراوانی داشته عملاً از کار می‌افتد. مسلماً با برداشتن تحریم آزمایشگاه‌ها می‌توانند خود را به‌روز کنند.»


قیصری در ادامه تصریح کرد: «این مسئله را باید در نظر داشت که برای اینکه بتوانیم یک تحقیق و پژوهش درست را در دانشگاه داشته باشیم چند پارامتر موردنیاز است، این پارامترها عبارت‌اند از: فضای مناسب، تجهیزات به‌روز و دانش فنی. پرواضح است که محققین ما از دانش فنی بالایی برخوردار هستند، برای تهیه فضا هم در دانشگاه آزاد زحمات بسیاری کشیده شده است و آزمایشگاه‌های بسیار مطلوبی در هر یک از واحدهای دانشگاه آزاد ساخته‌شده است. اما در بحث تجهیزات به‌روز طبیعی است که مانند بقیه بخش‌ها مثل صنعت و بخش کشاورزی‌مان، ازنظر سخت‌افزاری تابع و تحت تأثیر تحریم‌ها قرار گرفتیم. حالا هرچه فضاهای آزمایشگاهی High tech‌ باشد، این مشکلات خود را بیشتر نشان می‌دهد و واقعیت این است که دانشگاه‌ها به‌سختی تجهیزات را تهیه می‌کنند و مجبور هستند بااحتیاط از دستگاه‌ها استفاده کنند.»




تحقیقات دوباره از سر گرفته می‌شوند


دکتر محمود قرآن نویس، رئیس موسسه تحقیقات فیزیک پلاسما دانشگاه علوم تحقیقات نیز در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا در این زمینه بیان داشت: در دوران تحریم، تهیه قطعات دستگاه‌های آزمایشی تقریباً غیرممکن بود. همه ما می‌دانیم که تکنولوژی پیشرفته نیازمند قطعات و دستگاه‌هایی است که در خارج از کشور تولید می‌شوند و ورودشان به ایران به علت تحریم‌ها ممنوع بود. به علت همین مشکل، بخشی از دستگاه‌ها از کار می‌افتاد و خاک می‌خورد.


قرآن نویس با مثبت ارزیابی کردن پایان تحریم‌ها برای بخش عملی کشور افزود: اگر تحریم‌ها برداشته شود ما می‌توانیم دستگاه‌های خود را دوباره راه بیندازیم و قطعات مورد نیازمان را باقیمت‌های واقعی وارد کنیم. این فرآیند تازه باعث خواهد شد تحقیقات دوباره از سر گرفته شوند. به جرات می‌توانم بگویم 30-40 درصد کار ما به خاطر تحریم متوقف‌شده است. ما در حوزه High-tech ‌نمی‌توانستیم کارکنیم و اگر بخواهیم با دنیا رقابت کنیم باید از تجهیزات High-tech استفاده کنیم.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب