دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 آبان 1397 - 16:14

مردی که نگذاشت هیتلر بمب اتم بسازد

خواکیم روننبرگ یکی از اعضای نیروی مقاومت نروژ درگذشت، او فرمانده حمله به یک مرکز فوق‌سری در جنوب نروژ را به عهده داشت و مانع دستیابی نازی‌ها به سلاح هسته‌ای شد.
کد خبر : 320286

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، خواکیم روننبرگ، یکی از اعضای نیروی مقاومت نروژ درگذشت. او در سال 1943 فرماندهی حمله به یک مرکز فوق سری و بسیار حفاظت شده در منطقه تلمارک (جنوب نروژ) را به عهده داشت و مانع شد نازی‌ها در جنگ جهانی دوم سلاح هسته‌ای بسازند.


روننبرگ پس از جنگ به عنوان خبرنگار رادیو مشغول به کار شد و نقش بزرگی در آگاهی جوانان از خطرات جنگ داشت.


او پنج سال پیش به بی‌بی‌سی گفت که تنها پس از انفجار بمب‌های اتمی در هیروشیما و ناگازاکی بود که به اهمیت کارش پی برد.


ارنا سولبرگ، نخست وزیر نروژ در این رابطه گفت: او یکی از بزرگ‌ترین قهرمانان ما است. روننبرگ احتمالاً آخرین عضو شناخته شده نیروی مقاومت بود که درگذشت. خواکیم روننبرگ در سال 1919 در شهر السوند متولد شد و هنگام حمله نازی‌ها به نروژ در سال 1940 از کشور گریخت. او در 21 سالگی به همراه هشت دوستش با قایق راهی اسکاتلند شد، اما بعد تصمیم گرفت به نروژ برگردد و بجنگد.


آلمان آن وقت‌ها به آب سنگین نیاز داشت و در رقابت با متفقین برای ساختن بمب اتم بود. آن زمان مقدار زیادی آب سنگین فقط در تأسیسات نورسک هیدرو در تلمارک ساخته می‌شد.


آن‌جا بزرگ‌ترین تأسیسات هیدروالکتریک در نوع خودش بود و طبیعتاً هدفی بزرگ برای نیروی مقاومت نروژ. یک گروه کوچک در سال 1942 تلاش کرد این مرکز را نابود کند، اما ناکام ماند.


یک سال بعد روننبرگ یک گروه کماندویی پنج نفری را برای این مأموریت انتخاب کرد. او در هفتادمین سالگرد این عملیات به بی‌بی‌سی گفت: ما گروهی از دوستان بودیم که با هم یک کار را انجام دادیم. گروه با چتر روی کوه فرود آمد، به پایین اسکی کرد، داخل دره‌ها خزید و از رودخانه‌های یخ‌زده عبور کرد. پس از آن روننبرگ و مردانش سوار قطار شدند و مواد منفجره را داخل مرکز کار گذاشتند و تمام. او گفت: همه ما فکر می‌کردیم که این سفری بدون بازگشت است.


پس از انفجار این مردان 320 کیلومتر در تلمارک اسکی کردند تا به سوئد، کشور همسایه نروژ برسند؛ آن هم در حالی که 3000 سرباز آلمانی در تعقیب‌شان بود. روننبرگ با لبخندی عجیب از این واقعه به عنوان بهترین اسکی آخر هفته عمرش یاد می‌کند.


این عملیات و به دنبال آن حمله هوایی سال بعد آمریکا موجب شد آلمانی‌ها از برنامه‌شان دست بردارند؛ عملیاتی که عنوان موفقیت‌آمیزترین عملیات خرابکاری جنگ جهانی دوم از آن یاد می‌شود.


با وجود کتاب‌ها، مستند‌ها و سریال‌های تلویزیونی زیادی که در مورد این عملیات ساخته شد، روننبرگ علاقه چندانی به صحبت در مورد آن نداشت. او در دهه 1970 سکوتش را شکست، زمانی که مشغول آگاه کردن جوان‌ها از خطرات جنگ بود: بچه‌هایی که این روز‌ها بزرگ می‌شوند باید بدانند که ما همیشه آماده مبارزه برای آزادی و صلح بودیم.


منبع: فردا


انتهای پیام/4028


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته