دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 مهر 1397 - 12:36
کارشناس ارشد غرب آسیا در گفتگو با آنا بیان کرد:

هدف انصارالله؛ انهدام ماشین نظامی آل سعود

کارشناس ارشد غرب آسیا گفت: هدف انصارالله یمن، انهدام ماشین نظامی عربستان است، نه تصرف خاک این کشور.
کد خبر : 313652
2809390 (1).jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: حملات ائتلاف سعودی – اماراتی در یمن همچنان ادامه دارد و این مردم غیرنظامی یمن هستند که بیشترین آسیب‌ها را متحمل می‌شوند. تقریباً ساعتی نیست که فاجعه‌ای در این کشور به دست سعودی‌ها و مزدوران آن‌ها روی ندهد. ابعاد انسانی جنگ یمن و هزینه‌های مالی که سعودی‌ها برای کشتار مردم این کشور می‌پردازند، همچنان وضعیت جنگ را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است؛ اما دولت سعودی به‌شدت با آتش‌بس مخالفت می‌کند. گفتگو با رضا میرابیان به‌عنوان کارشناس ارشد غرب آسیا می‌تواند به آشکار شدن برخی نقاط تاریک تحولات یمن کمک کند. این گفتگو را با هم می‌خوانیم:

* آینده جنگ یمن را به چه صورتی تصور می‌کنید؟

-بیش از سه سال است که نیروهای سعودی در همه جبهه‌های جنگ یمن بدون به دست آوردن کمترین موفقیتی زمین‌گیر شده‌اند اما همچنان بر تداوم جنگ اصرار دارند و این در حالی است که بحران یمن راه‌حل نظامی ندارد. به‌بیان‌دیگر مسئولان ریاض نمی‌پذیرند بدون دستاوردی صلح برقرار شود. ازاین‌رو نمی‌توان دورنمایی از آرامش برای آینده این کشور در یک سال آینده در نظر گرفت.

* آیا نیروهای اشغالگر سعودی توانسته‌اند بر جاده الحدیده – صنعا مسلط شوند؟

-بمباران‌های سنگین و البته کور و بی‌هدف ائتلاف سعودی موجب شد تا آن‌ها بتوانند چند مرتبه به این جاده راهبردی دست یابند اما مجبور شدند هر بار با دادن تلفات بالا و تحمل خسارات سنگین نظامی از منطقه عقب بنشینند. این تقلای بی‌نتیجه نظامی سعودی‌ها بیشتر به‌منظور به دست آوردن حداقل یک برگ برنده در تحولات میدانی تا پیش از سفر نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن به این کشور است.

* ازیک‌طرف شاهد پیشروی نیروهای سعودی در یمن هستیم و از طرف دیگر در خبرها دیده می‌شود که نیروهای انصارالله به‌راحتی وارد جنوب عربستان می‌شوند. این موارد را چگونه می‌توان تحلیل کرد؟

-یمنی‌ها دارای این توانایی هستند که وارد شهرهای عربستان در استان‌های جازان و نجران شوند و هم‌اکنون نیز بر بسیاری از ارتفاعات مرزی دو کشور اشراف دارند اما تصرف خاک عربستان از سیاست‌های انصارالله نبوده است. بلکه این جنبش سعی دارد تا ماشین نظامی سعودی _ اماراتی را منهدم کند که تاکنون موفق هم بوده است.

این نکته هم صحیح نیست که سعودی‌ها در شمال یمن پیشروی داشته‌اند بلکه شمال و مرکز یمن در اختیار انصارالله بوده و هست و بخش‌هایی نیز نه در اختیار این جنبش و نه سعودی‌هاست بلکه به کنترل مزدوران سعودی درآمده‌است. در خصوص جنوب نیز می‌دانیم که خود انصارالله تمایل نداشته وارد جنوب یمن شود.

* آیا آل‌سعود در یمن هم به سیاست حمایت از وهابی‌ها و ساخت گروه‌هایی مانند داعش و النصره دست می‌زند؟ ورود دیگر کشورها به جنگ یمن محتمل است؟

-سیاست آن‌ها این نیست که گروه‌های وهابی بتوانند یمن را تصرف کنند بلکه حمایت سعودی از این گروه‌ها تنها برای استفاده ابزاری و اقدامی با هدف مشغول کردن انصارالله قابل ارزیابی است.

کشورهای منطقه مانند پاکستان و مصر در ظاهر با ائتلاف سعودی همراهی کردند اما در عمل از ورود به جنگ خودداری می‌کنند. بااین‌حال دولت‌های آمریکا و انگلیس در بخش‌های لجستیک، تأمین تسلیحات، اطلاعات و فرماندهی به جنگ با انصارالله آمده‌اند اما مسئله این است که کاری از پیش نبرده‌اند.

* به نظر شما چاپ اسکناس بدون پشتوانه توسط دولت منصور هادی می‌تواند ازنظر اقتصادی به انصارالله ضربه بزند؟

-این اقدام موجب شده کمر دولت منصور هادی در جنوب بشکند ولی آسیبی به مناطق تحت کنترل انصارالله نمی‌زند. در حال حاضر کاهش کالا در بازار، بالا رفتن قیمت کالا و رشد تورم و درنتیجه نارضایتی در یمن جنوبی و مناطقی که در اختیار مزدوران سعودی است به‌وضوح دیده می‌شود.

* حملات به یمن برای دولت سعودی چالش‌زا نبوده است؟

-عربستان سعودی در ماه‌های اخیر ازنظر رسانه‌ای و حقوق انسانی دچار بحران‌های بزرگی شده است. در این مدت سازمان‌های مدافع حقوق بشر غیردولتی، رسانه‌ها، اعضای مجلس اروپا و اخیراً برخی مقامات کنگره آمریکا علیه ریاض موضع گرفته‌اند. اسپانیا و آلمان نیز اعلام کرده‌اند فروش تسلیحات هوشمند و موشک‌های نقطه‌زن را به سعودی متوقف می‌کنند.

همچنین زمانی که وزیر خارجه آمریکا به کنگره گزارش می‌داد و اعلام کرد کاخ سفید برای کاهش تلفات غیرنظامیان یمن اقدام کرده است، یکی از سناتورهای دموکرات، وی را به‌دروغ‌گویی متهم کرد که باوجود همکاری نظامی میان دو کشور، اقدامی برای پیشگیری از حملات کور به مردم یمن انجام‌نشده است.

* در داخل جامعه عربستان امکان وقوع بحران‌های بزرگ که به سقوط دولت سعودی منجر شود احتمال دارد؟

-بحران با این اوصاف بعید است اما بحران در درون خاندان سعودی به‌شدت وسیع است. همین امر وضعیت سرمایه‌گذاری در آن کشور را بسیار شکننده کرده است و فرار سرمایه‌های شرکت‌های سعودی به خارج از عربستان تشدید شده است.

 همچنین مرکز مطالعات واشنگتن در حوزه خاورمیانه اعلام کرد؛ سعودی ماهانه 6 میلیارد دلار برای جنگ در یمن اختصاص می‌دهد. همچنین ملک سلمان برای کاهش کسری بودجه دولت، دستور حذف یارانه‌ها و آزادسازی قیمت کالاها را داده است. علاوه بر اینکه مالیات بر ارزش‌افزوده هم بر قیمت‌ها اضافه می‌شود. این موارد، فشار بر مردم عربستان را به‌شدت افزایش می‌دهد. درنتیجه می‌توان انتظار داشت این روند در بلندمدت، فشار سیاسی و رسانه‌ای بر آل سعود را تشدید کند.

با این شرایط به نظر شما امکان وقوع کودتا یا شورش بزرگ مسلحانه در عربستان می‌تواند مطرح باشد؟

-کودتا اصلاً مطرح نیست و تاکنون در عربستان سابقه نداشته اما قتل شاهزادگان ممکن است و در گذشته نیز شاهد کشته شدن آنان بوده‌ایم مانند ملک فیصل.


انتهای پیام/پ

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب