دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 مرداد 1397 - 06:50
یک مشاور تحصیلی در گفتگو با آنا:

داوطلبان کنکور علاقه‌هایشان را در اولویت قرار دهند/ گذشتن از سد کنکور انتهای راه نیست

روانشناس و مشاور تحصیلی کنکور معتقد است داوطلبان در انتخاب رشته علاقه‌مندی را در اولویت قرار دهند.
کد خبر : 302160

علی‌اصغر سناوندی در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا اظهار کرد: داوطلبان برای انتخاب رشته به مهم‌ترین چیزی که باید بیاندیشند علاقه‌مندی‌شان است. اینکه یک داوطلب یک شهر یا یک دانشگاه را ملاک انتخاب قرار دهد و بگوید که من حتماً می‌خواهم تهران باشم و هر رشته‌ای که شد قبول شوم، اشتباه بزرگی است که یک داوطلب مرتکب می‌شود.


وی افزود: بسیاری از رشته‌هایی که در تهران وجود دارد، اولویت اول دانش‌آموزان است درحالی که تعداد زیادی از این رشته‌ها مناسب آنها نیست و برای این رشته ساخته نشده‌اند و شخصیت‌شان مناسب این رشته نیست.


روانشناس و مشاور تحصیلی کنکور ادامه داد: دانش‌آموزان باید در انتخاب رشته توانمندی‌های خود را در نظر بگیرند و بعد علاقه‌مندی خود را لحاظ کنند. ممکن است که علاقه‌مندی پایه احساسی داشته باشد و منطقی نباشد.


داوطلبان به توانایی‌های خود دقت کنند


سناوندی ادامه داد: موقعی که داوطلبان به یک رشته‌ای علاقه‌مندند باید توانایی‌های لازم را هم داشته باشند. حال این توانایی‌ها شامل توانایی‌های روانی و روحی و جسمی برای ادامه تحصیل در آن رشته است. اینکه داوطلبی به رشته‌ای علاقه‌مند است اما توانایی لازم روانی برای کار کردن در آن رشته را نداشته باشد یا توانایی لازم جسمی را نداشته باشد منجربه دل زدگی می‌شود و در این میان داوطلب فقط عمر و سرمایه‌اش را صرف کاری بی‌نتیجه کرده است.


وی ادامه داد: همچنین داوطلبان باید دقت داشته باشند که رشته انتخابی‌شان چه انتظاری از آنها دارد برای اینکه داوطلبان به توانایی مورد نیاز رشته‌ها پی ببرند حتماً باید با فارغ‌التحصیلان آن رشته و شاغلان آن رشته صحبت کنند و حتماً با کسانی که با آن رشته آشنایی دارند مشورت کنند تا زوایای پنهان رشته‌ها مشخص شود.


روانشناس و مشاور تحصیلی کنکور گفت: نکته دیگری که داوطلبان باید به آن توجه کنند برخی توانمندی‌های مورد نیاز برای برخی از رشته‌ها است مثلاً مهارت‌هایی نظیر مهارت‌های کلامی برای برخی از رشته‌ها مانند مشاوره، روانشانسی، وکالت، مدیریت و غیره لازم است، اگر دانشجویان این مهارت را نداشته باشند نمی‌توانند در این رشته‌های موفق شوند. همچنین برخی از رشته‌ها نیاز به ارتباط کلامی دارد کسانی که می‌خواهند در این رشته‌ها درس بخوانند اگر نتوانند این ارتباط را برقرار کنند موفق نمی‌شوند. برخی از رشته‌ها به افراد درون‌گرا نیاز دارد برخی هم به شخصیت‌های برون‌گرا نیاز دارد. باید داوطلبان به این انتخاب‌ها دقت کنند. مثلا رشته برق پرطرفدار است ولی بسیار رشته سختی است. مفاهیم فیزیک و ریاضی زیادی دارد که باید داوطلبان از عده آن برآیند. یا در رشته کامپیوتر نیاز به احتمالات قوی دارد.


وی ادامه داد: موضوع دیگری که خیلی اهمیت دارد مطالعه دقیق دفترچه است در هنگام انتخاب رشته داوطلبان فقط به این فکر می‌کنند که با شناخت از یکسری از دانشگاه‌ها حتماً آنها را انتخاب کنند مثلاً در رشته ریاضی دانش‌آموزان دانشگاه شریف یا دانشگاه تهران را خوب می‌شناسند اما ممکن است به تفاوت‌های بین دانشگاهی آگاهی نداشته باشند. داوطلبان حتماً نسبت به دانشگاه‌ها شناخت کافی به دست آورند و بعد انتخاب رشته کنند.


روانشناس و مشاور تحصیلی کنکور ادامه داد: بسیاری از رشته‌ها در دفترچه وجود دارد که داوطلبان آگاهی چندانی نسبت به آنها ندارند در صورتی که ممکن است این رشته‌ها آینده شغلی خوبی داشته باشند و دانشگاه‌هایی باشند که متولی رشته‌های خاص هستند و امکان استخدامی در آنها وجود دارد و ممکن است هر سال نسبت به سال قبل تفاوت داشته باشد. باید دفترچه به دقت مطالعه شود و از کسی هم مشورت گرفته شود که این دفترچه راهنما را به دقت مطالعه کرده و هر سال خود را به روز می‌کند.


داوطلبان از مشاوران به‌روز استفاده کنند


سناوندی گفت: دیده شده که برخی مشاوران به داوطلبان توصیه‌هایی براساس اطلاعات قدیمی داده‌اند که داوطلبان را با مشکل مواجه کرده است. بازهم توصیه خیلی مهم این است دفترچه به طور کامل مطالعه شود. داوطلبان می‌توانند 150 کدرشته انتخاب کنند و این فرصت خوبی است.


وی اضافه کرد: من که سال‌هاست مشاوره می‌دهم می‌گویم مگر می‌شود که کسی علاقه‌مندی‌هایش اینقدر گسترده باشد. اینکه داوطلبان از همه فرصت استفاده کنند خوب است اما نقایصی هم دارد. اینکه اگر داوطلبان بخواهند که همه 150 جایگاه را پر کنند بدون اینکه درنظر بگیرند که برای این رشته ساخته شده‌اند یا نه؟


روانشناس و مشاور تحصیلی کنکور تاکید کرد: دانش آموزان موقع انتخاب صبورانه برخورد کنند و با دقت زیاد انتخاب کنند. رشته‌های دانشگاهی باید کامل بشناسند. برخی از پدر و مادرها احساس می‌کنند که طبق اطلاعات 20 سال پیش همچنان رشته‌هایی پرطرفدار هستند در صورتی که اینگونه نیست. در موقع انتخاب رشته داوطلبان حتما با سرفصل دروس را بشناسند. کسانی معمولا تغییر رشته می‌دهند می‌گویند که ما نمی‌دانستیم که این همه این سیلابس این رشته دارد و ما اصلا آنها را دوست نداشتیم. سایت رشد رشته‌ها و سیلابس درس‌ها را ارائه داده است. داوطلبان می‌توانند از این اطلاعات استفاده کنند.


وی آشنایی با دانشگاه‌ها و شهرها را گام بعدی دانست و افزود: داوطلبان دقت کنند که شهرهای انتخابی چقدر با آنها فاصله دارد و هر شهر برای رفت‌ و آمد چه امکاناتی دارد، شهرهایی فرودگاه، قطار، اتوبان دارند که می‌توانند مورد توجه باشد. به بافت فرهنگی شهرها دقت شود. درست است همه ایرانی هستیم ولی اقوام مختلفی هستیم ممکن است داوطلبان با برخی از بافت‌های فرهنگی کنار نیایند. داوطلبان به این هم فکر کنند که انتقالی گرفتن خیلی راحت نیست و گاهی حتی غیرممکن می‌شود، حتما وضعیت زندگی و اسکان را در شهرها نگاه کنند.


سناوندی گفت: داوطلبان در انتخاب‌های خود تلفیقی عمل کنند، اول رشته‌های مورد علاقه را در نظر بگیرند و بعد دانشگاه‌ها و شهرها را لحاظ کنند و به ترتیب در فرم انتخاب رشته وارد کنند. در پذیرش‌ها شانس قبولی در استان، قطب و بعد ناحیه است. نفر یک تا 50 اولویت اول قبولی هستند. ولی این گونه هم نیست که رشته‌های مورد علاقه‌شان در این نواحی انتخاب نکنند ولی باید به این نکته توجه داشته باشند که رتبه‌شان از رتبه افراد بومی باید بهتر باشد.


گذشتن از سد کنکور انتهای راه نیست


وی ادامه داد: برخی هم فکر می‌کنند که وقتی از سد کنکور گذشتند و انتخاب رشته خوبی هم انجام دادند دیگر آدم موفقی هستند. کار کسی که وارد دانشگاه شد، حتما تمام نشده و باید خوب درس بخواند حتما باید مجهز به بسیاری از امور باشد مهارت‌های مختلف را کسب کند. یاد گرفتن انواع مهارت‌ها در زمان تحصیل توانمندی به ارمغان می‌آورد.


سناوندی در توصیه به داوطلبان تاکید کرد: داوطلبان مراقب شیادی‌ها در ارائه مشاوره باشند. حق و حقوق تقریبا مشخص است و ضوابط آن توسط مراجع زیربط اعلام شده است. مشاوره‌های میلیونی با تضمین قبولی در دوره‌های روزانه حتما شیادی است. امکان دارد داوطلبی بتواند در رشته‌های خوب دانشگاه پیام‌نور یا غیرانتفاعی یا دانشگاه آزاد قبول شود ولی به خاطر الزام دوره‌های روزانه این بلا‌سر داوطلب بیاوردند که او را از خانواده دور کنند تا درس بخواند آن وقت هم نتواند نتیجه مناسبی بگیرد.


روانشناس و مشاور تحصیلی کنکور توصیه کرد: داوطلبان به رنکینگ رشته‌ها توجه کنند چراکه رنکینگ‌ها تغییر اساسی کرده است. سال‌ها بود که می‌گفتند حقوق در رتبه برتر گروه انسانی قرار دارد ولی اکنون روانشاسی و مشاوره در صدر است.


وی درباره پذیرش در گروه‌های مختلف آزمایشی گفت: می‌گویند که ظرفیت پذیرش بیش از 100 درصد در گروه علوم انسانی است در صورتی که این گونه نیست همواره تعداد قبولی‌ها از تعداد داوطلبان خیلی کمتر است که داشگاه آزاد جبران می‌کند. من به داوطلبان توصیه می‌کنم که در انتخاب رشته و انتخاب‌های اول رویایی انتخاب رشته کنند، مثلا اگر آخرین رتبه پذیرش در سال گذشته 1000 بود و اگر رتبه ما 1250 بود حتما بیاوریم. بعد از آن انتخاب منطقی و بعد انتخاب‌های سطح پایین بچینند. در هنگام انتخاب رشته وقتی خسته شدند دیگر دفترچه را کنار بگذارند و با خستگی انتخاب رشته نکنند.


انتهای پیام/4040/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب