آماده پذیرش مأموریتهای بزرگ ملی در زمینه فناوریهای مهم هستیم/ نظام نوآوری کشور نیاز به اصلاح دارد
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حمیدرضا طیبی در نشست خبری سیوهشتمین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی که صبح امروز در محل ساختمان این نهاد برگزار شد، درباره فعالیتها و دستاوردهایی که جهاد دانشگاهی در طی یکسال گذشته به دست آورده است، اظهار کرد: در حوزه فرهنگی فعالیتهای مناسبی داشتیم که یکی از آنها پرداختن به هویت ملی و ایرانیاسلامی دانشجویان در قالب برگزاری اردوهای ایران مرز پرگوهر بود که در این اردوها از دانشجویان دعوت کردیم تا از دستاوردهایی که در ایران پس از انقلاب اسلامی به دست آمده است آشنا شوند.
پرداختن به هویت ملی و ایرانی اسلامی دانشجویان در قالب برگزاری اردوهای ایران مرز پرگوهر
وی افزود: تاکنون ۲هزار و ۵۰۰ اردو برگزار کردهایم که ۱۰۲هزار دانشجو در این اردوها شرکت کردهاند. سال گذشته صدو سیودومین دوره این اردو برگزار شد.
رئیس جهاد دانشگاهی تصریح کرد: سال۹۶ اولین همایش ملی خلیج فارس را برگزار کردیم. همچنین به دلیل اینکه دانشجویان٬ مدیران آینده هستند سعی کردهایم در حوزه توسعه فرهنگ اجتماعی و سیاسی آنها، مسابقات ملی مناظرات را برگزار کنیم تا دانشجویان در قالب این مسابقات آموزشهای مذاکره و گفتوگو را فرابگیرند که خوشبختانه تا کنون ۶۰۰ مناظره در سطح کشور برگزار شده است.
طیبی عنوان کرد: هفتمین آیین اعطای تندیس ملی فداکاری نیز در سال گذشته توسط جهاد دانشگاهی برگزار شد. به هرحال کسانی که در شرایط اضطرار فداکاری میکنند باید مورد تقدیر قرار گیرند.
وی برگزاری سومین همایش ملی امام خمینی(ره) از نظریه تا عمل را یکی در از برنامههای فرهنگی عنوان کرد و گفت: اهمیت دارد که پس از گذشت چهار دهه بدانیم چقدر از نظریات امام خمینی(ره) به عنوان بنیانگذار کبیر انقلاب در عمل محقق شده است به همین جهت این همایش را برنامهریزی و برگزار کردیم.
رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به فعالیتهای ایننهاد درباره توسعه فرهنگ دینی، اظهار کرد: ششمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم را برگزار کردیم که شرکتکنندگان از که کشورهای مختلف فیلمهای قرائتهای خود را ارسال نمودند که در مجموع ۴۴نفر از ۴۲ کشور توسط داوران برای شرکت در مسابقه انتخاب شدند و طبیعتا در کنار اینگونه همایشها نیز مباحث مبتلابه جهان اسلام توسط دانشجویان صورت میگیرد.
طیبی درباره فعالیتهایی که در زمینه تشویق کارآفرینی و تألیف کتاب صورت گرفته است، عنوان کرد: بیست و چهارمین دوره کتاب سال دانشجویی یک سال گذشته برگزار شد و سعی کردیم شاخصهایی که زمینههای فناورانه را تشویق میکند در نظر بگیریم به همین دلیل نیز کتابی در نهایت برگزیده شد که در حوزه فناورانه بود.
دستاوردهای جهاد دانشگاهی در حوزه پزشکی
وی با اشاره به فعالیتهایی که جهاد دانشگاهی در حوزه پزشکی انجام داده است، گفت: افتتاح کارخانه تولید سلولهای بنیادی انسانی که با سرمایهگذاری ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) صورت گرفت، دستیابی به دانش تولید سلولهای زمینهساز بیماری پارکینسون که در پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی انجام شد از نمونههای این نهاد در حوزه پزشکی بوده است.
رئیس جهاد دانشگاهی اضافه کرد: دستیابی به دانش تولید جنین مرغوب دام با جنسیت دلخواه از دیگر دستاوردهای جهاد دانشگاهی محسوب میشود که میتوان در ایام خشکسالی که تأمین علوفه تحت تأثیر قرار میگیرد به کشور در زمینه تأمین گوشت و شیر دام کمک نماید که این کار نیز در پژوهشگاه ابنسینا جهاد دانشگاهی به سرانجام رسید. همچنین شبیهسازی بز مورسیا که ارزش اقتصادی بسیار خوبی از نظر تولید شیر و گوشت دارد نیز در سال گذشته توسط پژوهشگران جهاد دانشگاهی انجام شد.
طیبی با اشاره به دیگر دستاوردهای این نهاد در حوزههای پژوهشی و پزشکی اظهار کرد: در زمینه ژنتیک نیز کارهایی صورت گرفته است که حاکی از دستاوردهای علمی جوانان ما است. تولید ماهیهای آزمایشگاهی حاوی بیماریها از طریق دستکاری ژنتیکی یکی از اقدامات صورت گرفته است. این ماهیها عمر کوتاه و رشد بسیاری دارند و باعث میشود محققان تأثیر داروها را با سرعت بیشتری بر روی آنان بسنجند.
وی گفت: تولید آنتیباکتریال اختصاصی برای درمان بیماری اسهال در دام از دیگر اقدامات علمی جهاد دانشگاهی در سال 96 محسوب میشود. همچنین سالها بر روی تشخیص زودرس بیماری سرطان در پژوهشگاه ابنسینا جهاد دانشگاهی پژوهشهایی صورت میگرفت که سال گذشته به نتیجه رسید و وزارت بهداشت باید بررسیهای لازم را انجام دهد و نظر خود را به طور رسمی اعلام نماید.
به گفته رئیس جهاد دانشگاهی تولید داروی آزمایشگاهی برای بیماری کجآهنگی آرتیمی، راهاندازی مرکز پیشرفته توسعه سلولی تستهای بالینی از جمله فعالیتهای پژوهشی پزشکی پژوهشگران جهاد دانشگاهی در سال 96 بوده است.
اقدامات سال گذشته جهاد دانشگاهی در عرصه فنی و مهندسی
طیبی با اشاره به اقداماتی که جهاد دانشگاهی در عرصه فنی و مهندسی انجام داده است نیز بیان کرد: راهاندازی خط تولید متههای سه دندانه، تکمیل، نصب و بهرهبرداری از مبدّل فرکانس ولتاژ بالا به عنوان محرک موتورهای الکتریکی و طراحی و ساخت تأسیسات نمکزدایی نفت نمونه اقدامات صورت گرفته در این زمینه بوده است.
وی افزود: وقتی عملیات حفاری صورت میگیرد پیت یا چالههای پر از نفت ایجاد میشود که تجزیه آنها سالها به طور میانجامد و موجب آلودگی خاک خواهد شد و ما توانستیم به دانشی دست یابیم که خاک را به کمپوست تبدیل کنیم اما زمانبر است و در سال گذشته به دانشی دست یافتیم که براساس آن دستگاهی ساخته و در یکی از جزایر راهاندازی شد که به کمک آن خاکهای آلوده با سرعت بیشتری پاکسازی میشوند.
ساخت سرامیکهای ویژه نسوز که کاربرد گستردهای در صنعت نفت و گاز دارد، طراحی و ساخت و فرستنده دستگاه دیجیتال تلویزیونی روستایی که در مرحله عقد قرارداد با صدا و سیما است، ساخت دستگاه بازوی بارگیری نفت که در جزیره خارک نصب شده و منتظر تستهای کشتیهای نفتی است فعالیتهایی است که طبق گفته رئیس جهاد دانشگاهی پژوهشگران این نهاد در سال 96 در حوزه فنی و مهندسی موفق به دستیابی به آنها شدهاند.
طیبی ادامه داد: به دانشی دست یافتیم که براساس آن قیر طبیعی را میتوان به کربن اکتیو تبدیل کرد و در حال ساخت پایلوت 100 تنیِ آن هستیم همچنین به دانش تولید تور ماهی در قفس دستیافتیم، بازیابی فلزات گرانبها از حجم زبالههای الکتریکی که در حال اتمام پایلوتی هستیم که بتوان با ظرفیت دو تن این فعالیت را انجام داد همچنین پروژه تصفیه آب همراه نفت در سال گذشته طراحی شد که بر اساس آن بتوان از این آب در مصارف کشاورزی استفاده کرد.
فعالیتهای جهاد دانشگاهی در حوزه علوم انسانی
وی درباره فعالیتهای جهاد دانشگاهی در حوزه علوم انسانی نیز گفت: پیمایش ملی ارزشها و گردشگری، شناسایی موانع کسب و کار شرکتهای دانشبنیان، پیمایش ملی خانواده برای بررسی مشکلات و ارائه راه حلها، طرح ملی سنجش و تأمین سرمایهگذاری در پروژههای تولیدی ایران، قرارداد با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای ایجاد اشتغال خانگی از نمونه فعالیتهای این نهاد در سال 96 در حوزه علوم انسانی و اشتغالزایی بوده است.
رئیس جهاد دانشگاهی گفت: همچنین طرحی تحت عنوان هدایت شغلی دانشجویان در نظر گرفتیم که براساس آن دانشجویان با زمینههای شغلی رشته خود آشنا میشوند و علاوهبر تحصیلات آکادمیک آموزشهای کارآفرینی نیز به آنها ارائه خواهد شد. در 20 رشته تحصیلی که عمدتاً مربوط به حوزه علوم انسانی هستند آسیبشناسی انجام دادهایم.
طیبی با بیان اینکه دنیا حرکت سریعی به سمت اقتصاد فرهنگی دارد، اظهار کرد: ایران دارای استعداد زیادی در حوزه گردشگری، سینما، دین، مد و لباس و دیگر الزامات اقتصاد فرهنگی است که میتوانیم فعالیتهای خوبی در این زمینهها نیز صورت دهیم.
وی با اشاره به طرح بومیسازی منابع زبان انگلیسی اظهار کرد: مقام معظم رهبری در یکی از دیدارهای خود ابراز نگرانی کردند که برخی کشورهای غربی در کنار آموزش زبان فرهنگ خود را نیز انتقال میدهند و مردم ما علاوهبر اینکه نیاز به آموزش زبان انگلیسی دارند باید از تهاجم فرهنگی کشورهای دیگر مصون بمانند به همین دلیل ما مجموعهای را در قالب هشت جلد کتاب تعریف کردیم که بتواند برای زبانآموزی به مردم کمک نماید و در عین حال فرهنگ کشورهای غربی را نیز منتقل نکند که تاکنون 6 جلد این کتابها تدوین شده و دوره آزمایشی آن نیز برگزار میشود و دو جلد باقیمانده تا ماه آینده تدوین خواهد شد.
جهاد دانشگاهی را رویش خودباوری و وفاداری به انقلاب میدانیم
رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به مشکلاتی که این سازمان را در اجرای برنامهها دچار مشکل میکند، عنوان کرد: سازمان جهاد دانشگاهی را رویش خودباوری و وفاداری به انقلاب میدانیم و حمایت قاطع از دولت منتخب داریم و مشکلاتی که بیان میکنیم حاصل این دولت یا دولتهای گذشته نیست بلکه مشکلات ساختاری است که در این سالها به وجود آمده است.
وی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که رهبر معظم انقلاب نیز همواره به آن اشاره میکنند این است که هنوز ارادهای برای پیشرفت دانشبنیان در تمامی ارکان نظام وجود ندارد پیشنیاز پیشرفت دانشبنیان وفاق ملی بین سیاسیون است تا شرایط تحقق این پیشرفت فراهم شود. در ثبات سیاسی است که میتوان برای آینده برنامهریزی درست و دقیق انجام داد و به آن دست یافت.
طیبی با بیان اینکه برای اجرای برنامهها نیاز به ثبات اقتصادی و محیط امن سرمایهگذاری وجود دارد، گفت: متاسفانه در کشور ما برخی از کارها به صورت سیستمی انجام نمیشود به عنوان مثال مناقصهها که نباید در اختیار فرد قرار گیرد، زیرا زمینه ایجاد فساد را فراهم میآورد.
رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به تسهیل قوانین کسب و کار تصریح کرد: برای جامعهای که میخواهد به سمت پیشرفت دانشبنیان برود و تولیدش متکی به علم و فناوری باشد، نیازمند مدیران دانشبنیان و خودباور است اگر غیر از این باشد در پیادهسازی زمینههای دانشبنیان دچار مشکل خواهیم شد.
وی تحریمها را یکی از مشکلات اساسی برای پیشرفت علم و فناوری کشور دانست و گفت: توسعه باید در شرایط غیر تحریم اتفاق بیفتد تولیدکننده باید بهترین تجهیزات را خریداری کند و به بهترین مواد اولیه و قطعات دسترسی داشته باشد، البته نباید در شرایط غیر تحریم به سمت واردات بیرویه رفت ما نگرانی از تحریم نداریم به شرط اینکه بتوان با مدیریت درست و صحیح راه پیشرفت را هموار کرد.
نظام نوآوری کشور نیاز به اصلاح دارد
طیبی افزود: نظام نوآوری کشور نیاز به اصلاح دارد. فرآیندی که از تولید علم تا تبدیل به ثروت اتفاق میافتد، نظام نوآوری نام میگیرد در حال حاضر اجزای نظام نوآوری ما درست پایهگذاری نشده و دچار اشکال است.
وی ادامه داد: یعنی پول تحقیقات را هزینه نمیکنیم که مقاله چاپ کنیم، ما تحقیق میکنیم که مشکل مملکت را حل کنیم و اقتصادمان دارای فناوریهای جدید شود که بتوانیم رقابت کنیم. تولید مقاله محصول جانبی است. این نظام باید عارضهیابی شود و این مشکلات حل شود.
رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به فسادهای اقتصادی که در کشور وجود دارد، گفت: صحبت از فساد اقتصادی در کشور مطرح میشود باید برخورد جدی با فساد صورت گیرد تا مفسدین بدانند هزینه فساد اقتصادی زیاد است.
آماده پذیرش مأموریتهای بزرگ ملی در زمینه فناوریهای مهم هستیم
وی با ارائه پیشنهاداتی به نمایندگی از سازمان جهاد دانشگاهی اظهار کرد: ما آماده پذیرش مأموریتهای بزرگ ملی در زمینه فناوریهای مهم را داریم معتقدیم پژوهش باید مأموریت محور باشد و هر پژوهش منجربه تولید شود. ما توانستهایم فناوریهای خوبی تولید و روانه بازار کنیم اما نگران حمایت از تولید انبوه هستیم حمایت را هم از طریق وام و تضمین فروش محصول میخواهیم نه سرمایهگذاری از سوی دولت.
طیبی با تأکیدبر انتقال فناوری از کشورهای صاحب علم گفت: ما نباید بازار کشور خود را به رایگان در اختیار خارجیها قرار دهیم و میتوانیم فناوریهای روز را از آنها فرابگیریم به عنوان مثال فناوریهایی در زمینه ریلهای خطآهن و آب شیرینکنها امروزه مورد نیاز کشور است همچنین جهاد دانشگاهی میتواند در عارضهیابی نظام ملی نوآوری به کشور کمک کند.
رئیس جهاد دانشگاهی در پایان گفت: برای تقویت تیم اقتصادی و صنعتی دولت باید در کابینه تغییراتی انجام شود و پیشنهاد میکنیم رئیس جمهور با انجام تغییرات از این فرصت سه ساله خود برای اصلاح امور و خدمت به کشور استفاده نماید.
انتهای پیام/4060/4007
انتهای پیام/