دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 تير 1397 - 11:06

آغاز کار کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز

کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با اخذ مجوز آغاز به کار کرد.
کد خبر : 296296

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با کسب مجوز شماره 856/1397 از کمیته ملی اخلاق وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اقدامات خود را برای بررسی فعالیت‌های پژوهشی مرتبط به منظور صدور کد و شناسه لازم آغاز کرد.


این کمیته به ریاست دبیر هیأت امنا و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس و عضویت سه تن از پژوهشگران و اعضای روحانی، حقوقدان، اپیدمیولوژیست و آمار زیستی، متخصص اخلاق پزشکی و نماینده جامعه، تشکیل شده است.


محمدکاظم کاوه پیشقدم رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس در نخستین جلسه رسمی این کمیته، رویکرد و اقدامات مؤثر این دانشگاه در زمینه اخلاق در پژوهش را تبیین کرد و محوریت اخلاق در تحقیقات دانشگاهی را از برنامه‌های اساسی این واحد دانشگاهی دانست.


کاوه پیشقدم ابراز امیدواری کرد که این کمیته با رعایت انصاف و بی طرفی، طرح‌نامه‌های پژوهشی واجد آزمودنی انسانی یا حیوانی که درباره سلامت انسان یا مؤثر بر آن است را با رعایت مفاد اسناد مربوطه و مقررات حاکم بر آن مورد بررسی قرار دهند.


محمدمهدی جباری معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز و قائم‌مقام رئیس کمیته نیز درباره برگزاری کمیته اخلاق در پژوهش‌های زیست‌پزشکی گفت: «با توجه به لزوم دستیابی به ارزش‌های اخلاقی و حفظ شأن انسانی در انجام پژوهش‌های زیست‌پزشکی، پیگیری لازم به منظور اخذ مجوز کمیته اخلاق این واحد دانشگاهی صورت گرفته است و با استفاده از نظرات پژوهشگران و متخصصان عضو کمیته، جلسات تخصصی به صورت منظم برگزار خواهد شد.»


وی بیان کرد: «این کمیته بر طرح‌نامه‌های پژوهشی شامل پایان‌نامه، پروپوزال، پروتکل، طرح پژوهشی و ... که دارای آزمودنی انسانی یا حیوانی بوده و مرتبط با سلامت انسان یا مؤثر بر آن است، بررسی، مشورت، اظهار نظر و نظارت می‌کند.»


جباری گفت: «در طراحی و اجرای این طرح‌نامه‌های پژوهشی باید اصول و مقررات پذیرفته شده اخلاق پژوهش مانند کرامت انسانی، مبانی و ارزش‌های اسلامی و ملی، عدم تبعیض بین گروه‌ها و افراد، فواید و مضرات احتمالی تحقیق برای آزمودنی‌ها و سایر انسان‌ها، موجودات زنده و محیط زیست، حفظ اطلاعات و اسرار آزمودنی‌ها به شکل محرمانه و ... مورد توجه قرار گیرد.»


معاون پژوهش و فناوری واحد شیراز اضافه کرد: «رعایت موازین شرعی، حقوقی و اخلاقی در تمامی پژوهش‌های اپیدمیولوژیک، بالینی و علوم پایه و تحقیقات نظام بهداشتی، درمانی، مراقبت از انسان‌ها در برابر خطرات احتمالی ناشی از تحقیق، حفظ ارزش‌های اسلامی در انتخاب موضوع و روند انجام تحقیق، پیشگیری از اجرای طرح‌های تحقیقاتی مغایر با موازین اخلاق اسلامی و ملی و ترویج فرهنگ استفاده از مشاورین اخلاقی و خصوصی در برنامه‌‌های تحقیقاتی از اهداف برگزاری این کمیته‌ها است. به لحاظ قانونی اطلاعات افراد محرمانه است و پژوهشگر باید پس از دریافت اجازه از افراد مورد نظر و اخذ مجوز کمیته اخلاق پژوهش به تحقیقات خود بپردازد.«


به گفته جباری، این کمیته به طور منظم و ماهانه برگزار خواهد شد و علاوه بر بررسی درخواست‌های واحد شیراز، طرح‌نامه‌های پژوهشی ارسالی از سوی همه واحدها و مراکز استان فارس را مورد بررسی قرار خواهد داد.




انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب