راهاندازی کمپین آفتابگردون برای پیشگیری از سونامی آسیبهای اجتماعی در پایتخت
مجتبی عباسی، مدیر اجرایی پویش آفتابگردون در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا در مورد اهداف اجرای این کمپین در تهران اظهار کرد: کمپین آفتابگردون با همکاری بنیاد سپاس و جمعیت طلوع بی نشانها از 6 ماه پیش آغاز به کار کرد و حمایت و اعتماد سازی کودکان کار از صفر تا 15 سال را در برمیگیرد زیرا بخش عمدهای از کودکان کار از محیطهای آسیب و نقاط صفر مرزی به پایتخت آمدهاند و تعدادی نیز از کودکی درگیر بزهکاری بودهاند برهمین اساس هدف اصلی این کمپین پیشگیری و کنترل آسیبهای اجتماعی و همچنین تهیه سامانه آماری از کودکان کار است.
وی با تاکید بر مشارکت مردمی در اجرای این کمپین گفت: اگر مردم برای ساماندهی به معضل کودکان کار و خیابان مشارکت نکنند حدود 15 تا 20 سال بعد سونامی زورگیری، خفت گیری، کیف قاپی و کارتن خوابی را نه تنها در محلات و چهارراههای خاص بلکه در تمام کوچه و خیابانهای تهران شاهد خواهیم بود.
عباسی ادامه داد: اگر همه مردم در این امر مشارکت کنند قابلیت مدیریت کمپین و رسیدن به اهداف کمپین وجود دارد زیرا دولت به تنهایی نمیتواند وارد این پروژه شود و نه برنامه جدی و نه توان مالی اجرای این برنامه را دارد برهمین اساس تنها میتواند از کمپین آفتابگردون حمایت کند.
مدیر اجرایی پویش آفتابگردون یادآور شد: مطالعات کمپین آفتابگردون از 10 ماه پیش آغاز شد و در فاز اول این طرح با 13 گروه عملیاتی در هر گروه تقریبا 12 نیروی داوطلب خدمت هستند که همه آنها را نیروهای آموزش دیدهای هستند و در بنیاد سپاس برای کار داوطلبی جذب شده بودند.
وی با اشاره به اینکه رسالت بنیاد سپاس توسعه فرهنگ عشق ورزیدن و خدمت کردن در جامعه است، افزود: ایران در زمینه خیریه مالی جزو ده کشور اول دنیاست اما برعکس در زمینه ارائه خدمات داوطلبانه جزو 10 کشور آخر دنیا به شمار میآید که این شکاف نشان میدهد مردم روز به روز نسبت به مسئولیت اجتماعی خود بی تفاوتتر میشوند.
عباسی یادآور شد: کمپین آفتابگردون از سوی 1000 نفر پشتیبان در گروهها حمایت میشود اما در تیمهای عملیاتی که سر چهار راهها حاضر میشوند حدود 120 نفر هستند و هر دوشنبه ساعت 5 عصر با حضور در مناطق شناسایی شده در تهران با کودکان کار و خیابان به گفتگو و بازی میپردازیم.
این مقام مسئول در بنیاد سپاس ادامه داد: هم اکنون 45 نقطه تهران شامل چهارراه و میدان و پارک و پاتوقی که کودکان کار و خیابان بیشتر در آن اماکن حضور دارند شناسایی شده و تحت پوشش ما هستند، در فاز اول هر هفته سر ساعت و روز مشخص با یک خوراکی یا اسباب بازی با آنها وارد گفتگو میشویم و برای ارتباط گرفتن و اعتماد سازی با آنها وقت میگذرانیم زیرا این بچهها از همه وحشت دارند و تصور میکنند میخواهیم بلایی سر آنها بیاوریم و یا بی هوشششان کنیم و کلیههایشان را بفروشیم حتی بعضی از آنها فکر میکنند ما مامور مخفی پلیس و بهزیستی هستیم که میخواهیم آنها را با خود ببریم.
وی با اشاره به اینکه هیچ آمار رسمی از تعداد و موقعیت کودکان کار و خیابان در کشور وجود ندارد، افزود: یکی از اهداف کمپین آفتابگردون کسب اطلاعات آماری از کودکان کار و خیابان است تا بتوانیم بعد از یک سال آمار و اطلاعات این کودکان را در سامانهای الکترونیکی ثبت کنیم حتی با استفاده از یک اپلیکیشن بتوانیم آنها را رصد کنیم زیرا برخی از این کودکان فقط 6 ماه از سال را برای کار به تهران مهاجرت میکنند و بعد با تغییر فصل به شهرستان خود باز میگردند که با استفاده از یک نرم افزار بتوانیم موقعیت جغرافیایی آنها را نیز بدست بیاوریم.
عباسی با بیان اینکه براساس مشاهدات میدانی در خیابانهای تهران به نظر میرسد بیش از 10 هزار نفر از کودکان کار در تهران فعالیت کنند؛ افزود: متاسفانه تصویر اشتباه جامعه از کودکان کار و خیابان است زیرا به محض دیدن این کودکان بلافاصله تصور میکنند که آنها قاچاقچی و عضو شبکههای قاچاق هستند اما آنچه که ما به صورت میدانی در خیابانها مشاهده کردیم این حدود 10 درصد از این بچهها ممکن است بخش مظلوم و کوچکی از باند جابه جایی مواد مخدر باشند و حتی برخی از آنها عضو هیچ باندی نیستند و تنها سرپاتوق دارند و مادر یا خالهای با بچههای خود سر چهارراهی ایستاده و آنجا را به عنوان پاتوق سرقفلی خودش کرده که این مادر قاچاق فروش نیست و تنها حواسش به بچههای خودش است.
مدیر اجرایی پویش آفتابگردون ادامه داد: 80درصد از این بچه عضو هیچ باند و شبکهای نیستند و فقط از شدت فقر مالی و فرهنگی به خیابان و چهارراه آمدهاند تا بتوانند رزق و روزی کسب کنند.
عباسی اظهار کرد: شاید بچههایی که تمام روز در دو شیفت کار کنند با توجه به توانایی خود بتوانند ماهانه بین 500 هزار تومان تا یک میلیون تومان درآمد داشته باشند در حالی که ما شاهدیم برخی از افراد بی اطلاع و ناآگاه با محسابات کودکانه خود روی کاغذ فیلمهایی میسازند که نشان میدهد هر کودک کار ماهانه 5 میلیون تومان درآمد دارد در حالی که در واقعیت چنین نیست.
این مقام مسئول یادآور شد: ما هنوز وارد مرحله آمار گیری رسمی نشدهایم و هدف ما هم اکنون این مساله نیست و در مرحله بعدی که بازی درمانی، هنر درمانی و مهارت آموزی و آموزش کودکان به پایان رسیدن به مساله آمارگیری میپردازیم.
عباسی تاکید کرد: ما نمیخواهیم اتفاقی که برای بچههای 7 الی 8 ساله در ریو دو ژانیرو برزیل رخ داد را برای کودکان ایرانی شاهد باشیم، بچههای ایرانی هم ده سال بعد به گروههای قاچاف تبدیل شوند زیرا وضعیت کودکان کار در ایران نگران کننده است.
وی گفت: از ابتدا اسم آفتابگردون را در نظر گرفتیم که مردم بتوانند عضو کمپین شوند و ما قصدمان حمایت از این نهال ملی است تا زمانی که آفتابگردون به صورت یک سازمان مردم نهاد تخصصی کار کند و این نهال یک سرمایه ملی برای مردم ایران است که اصلی ترین هدف آن حمایت از کودکان کار است.
عباسی تصریح کرد: هم اکنون در تهران 24 سازمان مردم نهاد تحت عنوان کودکان کار و خیابان وجود دارد اما هنوز شاهد هیچ اقدام مطلوب و مناسبی از سوی آنها برای کودکان کار نیستیم و این کاری نیست که دولت توانایی انجام آن را داشته باشد و نیاز به مشارکت مردمی وجود دارد البته ما هیچ کمک مالی از دولت نمیخواهیم و این پروژه زمانی موفق است که مردم درآن مشارکت و حمایت دولت مانند سازمان بهزیستی و وزارت کشور را داشته باشد.
انتهای پیام/