لزوم معرفی اثر تاریخی برج قابوس به جهانیان
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبدکاووس در بیانیهای سالروز ثبت جهانی این اثر تاریخی ارزشمند که به عنوان نماد پایداری و تمدن کهن مردم این دیار است را تبریک گفت و خواستار تلاش بیشتر در جهت شناساندن این اثر معماری مهم برای جهانیان شد.
در بخشی از این پیام آمده است: گنبد قابوس یادگاری از تمدن قرن دهم میلادی است که به عنوان یک شاهد منحصر به فرد از یک سنت با اهمیت است و این اثر را باید شاهکار معماری و یادمانسازی بشر با هندسه منحصر به فرد و تکنولوژی مخصوص دانست.
میل گنبد بیش از هزار سال، سرفرازانه سر به آسمان کشیده و تمدن کهن مردم این دیار را رخ جهانیان می کشد، لازم است در حال حاضر پس از گذشت قرنها، این بنا با همکاری مردم و همت مسئولان به آیندگان منتقل شود.
این اثر که در شمال شهر گنبدکاووس و در 3 کیلومتری بازمانده شهر قدیم جرجان مرکز حکومت آل زیار قرار دارد، از نظر هنر معماری و تاریخی، یادگاری ارزنده از دوران آبادی و شوکت سرزمین "جرجان" و شکوه و جلال دودمان "آل زیار" است.
این بنای باشکوه که تماماً از آجر پخته شده و ملات ساروج بر تپهای دست ساز بنا شده است، بنا به دستور شمس المعالی قابوس بن وشمگیر در سال 397 هجری قمری برابر با 375 هجری خورشیدی ساخته شد. شمسالمعالی مردی فاضل، هنرپرور، خطاط و نویسندهای زبردست و متفکر بود که به زبان فارسی و عربی مطلب مینگاشت و دربار وی محل تجمع علما و دانشمندان بود. به طوری که ابوریحان بیرونی کتاب معروف خود آثارالباقیه را به سال 390 هجری قمری به نام او تألیف کرد.
انتهای پیام/