ابطال 1000 رای نمیتوانست مشروعیت انتخابات پارلمانی عراق را خدشهدار کند
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ روز گذشته (جمعه) بود که ریاض بدران، رئیس کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق، سلامت انتخابات پارلمانی این کشور را تائید کرد و در یک کنفرانس خبری، رایگیری و شمارش آرای الکترونیکی را یک ابزار موفق دانست که با نتیجه به دست آمده مطابقت دارد.
انتخابات پارلمانی عراق 12 می (22 اردیبهشت) با حضور حدود 11 میلیون عراقی و با مشارکت بیش از 44 درصد برگزار شد و در نهایت ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر با 54 کرسی به پیروزی دست یافت و ائتلاف نصر با 43 کرسی دوم شد.
علی الفیاض، تحلیلگر عراقی در گفتوگو با خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا درباره نتیجه اعلام شده از سوی کمیسیون عالی انتخابات عراق گفت: «پیشتر نیز مشخص بود که ابطال 1000 یا 2000 رای نمیتواند هیچ تاثیری بر مشروعیت انتخابات پارلمانی 2018 عراق داشته باشد. قانون عراق و قانون کمیسیون مستقل انتخابات عراق به صراحت تاکید میکند نتیجه انتخابات به دادگاه مربوطه محول میشود و اگر آنها موافقت و امضا کردند به اعتبار اینکه این موضوع در این وضعیت استثنایی عراق قابل قبول است، بنابراین فرایند انتخابات مسیر خود را میپیماید و بعد از آن نتیجه برای موافقت به ریاستجمهوری محول و در نهایت حل میشود.»
وی افزود: «فضای حاکم بر کمیسیون مستقل انتخابات نشان میداد که آنها در حال پیمودن این فرآیند هستند و بنابراین، حتی ابطال برخی صندوقها یا مراکز انتخابی یا چند هزار رای هیچگونه تاثیری بر مشروعیت انتخابات نداشت. باوجود این، اگر هم رای بر باطل کردن کلی انتخابات میبود، برخی تدابیر و راهکارها اتخاذ میشد تا فرایند انتخابات راه عادی خود را بپیماید، بهویژه اینکه انتخابات عراق یک پروسه دارای ابعاد بینالمللی و منطقهای و همچنین داخلی آن هم با توجه به اعتراضاتی بود که درباره فرایند انتخابات وجود دارد. علاوه بر این، بازنگری در انتخابات هم هزینهبر بود و هم مدت زمان کافی طبق قانون اساسی عراق وجود نداشت.»
علی الفیاض درباره ارزیابی خود از ائتلافهایی که ممکن است در روزهای آینده برای انتخاب نخستوزیر عراق شکل بگیرند، گفت: «درباره ائتلافها دو فرضیه مطرح هست. نخست؛ اینکه در میان جریانهای شیعی حیدر العبادی، نوری مالکی و مقتدی صدر که واجد شرایط لازم هستند، ممکن هست ائتلافی را تشکیل دهند که البته امکان موفقیت یا حتی شکست آن وجود دارد. از سوی دیگر ائتلاف فتح و قانون هستند که شرایط منحصر به خود را دارند و طبق ملاحظات موجود، امکان شکستشان در تشکیل ائتلاف بیش از موفقیتشان است، زیرا نتوانستهاند تعداد کرسیهای لازم را برای تشکیل کابینه به دست آورند.»
این تحلیلگر عراقی تصریح کرد: «علاوه بر این، عراق از سوی کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس و همچنین قدرتهای بزرگ همچون آمریکا در محاصره قرار دارد که این بازیگران به نوبه خود تاثیر بسزایی بر فراکسیونهای معروف داخلی برای تشکیل نشدن این ائتلاف دارند.»
وی افزود: «طرح سومی نیز وجود دارد و آن، جمع میان دو ائتلاف یا طرح مذکور است و این گزینه محتملتر به نظر میرسد، ولی گره کار در انتخاب نخستوزیر خواهد بود و سخت است که بخواهیم میان یک نخستوزیر از حزب الدعوه همچون العبادی یا خارج از حزب الدعوه، یا از فراکسیون همچون نوری مالکی و دیگر گزینهها فردی انتخاب شود.»
انتهای پیام/