دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 خرداد 1397 - 11:25
یک کارشناس امور بین‌الملل در گفت‌وگو با آنا:

افکار عمومی، کشورها را به سمت حمایت از موضوع فلسطین سوق می‌دهند

یک کارشناس امور بین‌الملل گفت: در افکار عمومی کل جهان اسلام به‌ویژه در زمان کنونی که موضوع بیت‌المقدس و جایگاه قبله نخست مسلمین و نیز موضوع انتقال سفارتخانه برخی کشورها از تل‌آویو به قدس در راستای به رسمیت شناختن قدس به پایتختی اسرائیل مطرح است، همه مسلمانان موضع‌گیری می‌کنند.
کد خبر : 282592

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ روند انتقال سفارتخانه از تل آویو به قدس پس از آمریکا از سوی دو جیره خوار دیگر ینگه دنیایی ها دنبال شد و گواتمالا و پاراگوئه علاوه بر به رسمیت شناختن قدس به پایتختی اسرائیل، سفارتشان را به این شهر اشغالی منتقل کردند.


اقدامی که با مخالفت ها و انتقادات جامعه جهانی همراه شد و در یک نمونه، دولت مغرب با انتقاد از اقدام پاراگوئه خواهان قطع روابط دیپلماتیک با این کشور شد. درواقع ساختار یهودی ستیزی مغرب و برخی دیگر از کشورهای آفریقایی باعث شده است تا آنها از سوئی اسرائیل و اینگونه اقدامات را محکوم و از سوی دیگر از موضوع فلسطین حمایت کنند.


جعفر قنادباشی، کارشناس امور بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا درباره تاثیر افکار عمومی کشورها بر تصمیم‌گیری دولت‌هایشان در موضوع فلسطین، گفت: «در برخورد با موضوع فلسطین عوامل مختلفی نقش دارند که یکی از آن‌ها موضوع افکار عمومی کشورهاست. افکار عمومی همواره بر تصمیم‌گیری‌ دولت‌ها تاثیر می‌گذارد و موضوع دیگر به رویکرد کشورهای اسلامی و سازمانی که پیشتر باعنوان سازمان کنفرانس اسلامی و امروز با عنوان سازمان همکاری‌های اسلامی شناخته می‌شود بازمی‌گردد.»


وی افزود: «تصمیمات مربوط به این سازمان‌ها از گذشته تاکنون بر رویکرد کشورهای عضو تاثیرگذار بوده است. علاوه بر این، طبق تصمیمات اتحادیه عرب است که کشورهای مصر و مغرب به فلسطین نگاه می‌کنند. در جنبش غیرمتعهدها نیز ملاحظاتی وجود دارد که هریک موضع گیری کشورهای مدنظرشان را نسبت به موضوع فلسطین تعیین می‌کنند.»


قنادباشی درباره سیاست‌ خارجی پادشاهی عربستان نسبت به موضوع فلسطین و تاثیر آن بر کشورهای آفریقایی گفت:‌ «عربستان در موضوع فلسطین تسلط چندانی بر کشورهای آفریقایی ندارد تا بتواند بر مواضعشان تاثیرگذار باشد. تنها می‌تواند در برخی موارد با پیشنهادات مالی و سرمایه‌گذاری‌ها تاثیرات گذرا داشته باشد. به‌عنوان نمونه در رایزنی‌هایی که چندی پیش میان محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان با پادشاه مغرب و نیز عبدالفتاح سیسی، رئیس‌جمهوری مصر انجام شد صحبت‌هایی درباره فلسطین کردند، ولی این رایزنی‌ها نمی‌تواند خیلی در نگاه کلی و رویکرد رسمی موثر باشد.»


این کارشناس امور بین‌الملل درباره تاثیر افکار عمومی داخلی بر سیاست خارجی کشورهای اسلامی نسبت به موضوع فلسطین گفت: «در افکار عمومی کل جهان اسلام به‌ویژه در زمان کنونی که موضوع بیت‌المقدس و جایگاه قبله نخست مسلمین و نیز موضوع انتقال سفارتخانه برخی کشورها از تل‌آویو به قدس در راستای به رسمیت شناختن قدس به پایتختی اسرائیل مطرح است، همه مسلمانان موضع‌گیری می‌کنند و دولت‌ها نیز تلاش می‌کنند با مردم همراه شوند و دیدگاه‌های خود را مطرح کنند، چرا که از سلب یا کاهش مشروعیتشان نگران هستند. لذا عربستان در این موضوع خود را مخالف انتقال سفارتخانه و به رسمیت شناختن قدس به پایتختی اسرائیل معرفی کرده است.»


قنادباشی افزود: «اینکه می‌بینید مصری‌ها به فلسطین کمک و مرز رفح را در ماه رمضان باز می‌کنند یک نوع جریان در راستای کسب رضایت داخلی است. سیسی در راهبرد خود نسبت به فلسطین و بازگشایی رفح از حسنی مبارک، رئیس‌جمهوری سابق مصر خیلی سخت‌تر برخورد کرده است ولی ممکن است در برخی موارد استثنایی مانند ماه رمضان به صورت ظاهری یا جزئی اقدام به بازگشایی مرز کرده باشد، ولی از یک قاعده کلی پیروی نمی‌کند. باز کردن مرز رفح در نگرش سیسی که یک مخالف آزادی مردم فلسطین است برنامه اصلی به‌شمار نمی‌رود.»


این کارشناس امور بین‌الملل درباره تصمیم اخیر مغرب در انتقاد از انتقال سفارتخانه گواتمالا به قدس اشغالی گفت: «سازمان کنفرانس اسلامی در اصل به‌دلیل آتش گرفتن مسجدالاقصی در سال 1969 شکل گرفت لذا کشورهای عضو این سازمان فلسفه وجودی آن را موضوع فلسطین و قدس می‌دانند و مغرب به‌عنوان عضو یکی از کمیته‌های ویژه این سازمان وظیفه دارد تا با موضوع قدس در ارتباط باشد و لذا نمی‌تواند وظایف خود را در این سازمان نادیده بگیرد و ملاحظات مربوط به حفظ مسجدالاقصی را رها کند.»


وی افزود: «اتحادیه عرب نیز که عربستان یکی از اعضای آن است، در موضوع بیت‌المقدس موضع مخالف خود را نسبت به اقدام آمریکا اعلام کرد. از روز تظاهرات مردم فلسطین موسوم به تظاهرات روز نکبت تاکنون 67 نفر شهید و بیش از 200 نفر زخمی شدند لذا این قتل‌عام یک موضوع جهانی است و حتی کشورهای غیراسلامی نیز به آن واکنش نشان داده‌اند.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب