دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 تير 1394 - 13:33
نتیجه پژوهش دانشمندان انگلیسی نشان می‌دهد

سیگار علت روان‌پریشی و اسکیزوفرنی است، نه معلول آن

مصرف دخانیات با ایجاد اختلال در واکنش‌های مغزی نسبت به حس لذت، بهداشت روانی را به خطر می‌اندازد و احتمال ایجاد اسکیزوفرنی، روانپریشی و مشکلات جدی روانی را به شدت بالا می‌برد.
کد خبر : 27757

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، پژوهشگران کینگز کالج لندن با بررسی سوابق 290 هزار نفر به رابطه مستقیمی میان مصرف دخانیات و پایین آمدن بهداشت روانی و بالا رفتن احتمال ابتلا به روانپریشی پی‌برده‌اند.


به گفته این پژوهشگران، ارتباط یاد شده ناشی از تأثیری است که مصرف دخانیات بر واکنش‌های مغزی شخص می‌گذارد. آنها معتقدند که نیکوتین موجود در سیگار و سایر مواد دخانی اختلال شدیدی در مراکز مرتبط با احساس لذت و پاداش در مغز ایجاد می‌کند.


این تحقیق نشان می‌دهد بر خلاف پنداشته‌های قبلی مربوط به اینکه افراد مبتلا به مشکلات روانی برای تسکین خود به دخانیات روی می‌آورند، در واقع استعمال دخانیات عامل مشکلات روانی بوده که باعث ایجاد همبستگی آماری میان اختلالات روانی و دخانیات شده است.


به گزارش دیلی میل، نتیجه این پژوهش که در کینگز کالج لندن انجام شده و نتایج آن در ژورنال پزشکی معتبر Lancet Psychiatry منتشر شده، برای اولین بار جایگاه آنچه را پیش از این علت و معلول پنداشته می‌شد، تغییر داده و معکوس ساخته است.


پژوهشگران در این تحقیق از داده‌های آماری و سوابق پزشکی حدود 290 هزار نفر مربوط به 61 پروژه پژوهشی قبلی استفاده کرده‌اند و به این نتیجه رسیده‌اند که افراد مبتلا به روانپریشی در جمعیت آماری مورد تحقیق ابتدا به علت عادت‌های مرتبط با تأثیر محیطی یا گرایش‌های ژنتیک به مصرف دخانیات روی آورده‌اند و سپس دچار اختلال روانی شده‌اند. حدود 15 هزار نفر از افراد بررسی شده در این پژوهش سیگاری و 273 هزار نفر غیرسیگاری بوده‌اند.


در این تحقیق مشخص شد که 57 درصد از افرادی که اولین مراحل بروز روان‌پریشی در آنها تشخیص داده شده است، پیش از آن سیگار می‌کشیدند. همچنین نسبت افرادی که سیگار می‌کشیدند در میان روان‌پریش‌ها سه برابر افرادی بود که وضعیت روانی سالمی داشتند. این نکته نیز در پژوهش مشخص شده است که روان‌پریشی در افرادی که به‌صورت مستمر سیگار می‌کشند، به‌طور متوسط یک سال زودتر از افراد غیر سیگاری بروز می‌کند.


دکتر جیمز مک‌کِیب از اعضای تیم پژوهشی کینگز کالج می‌گوید: «با آنکه همیشه تشخیص علت و معلول دشوار است، یافته‌های ما نشان می‌دهد که مصرف سیگار را باید به عنوان یک عامل خطر بالقوه در ایجاد روان‌پریشی، جدی گرفت و آن را نباید صرفاً پیامد بیماری پنداشت.»
پروفسور سِر رابین موری از انستیتو روانپزشکی کینگز کالج معتقد است که نیکوتین با افزایش میزان آزاد سازی ماده شیمیایی دوپامین در مغز عامل بیماری‌هایی مانند اسکیزوفرنی می‌شود.


با این حال پژوهشگران اذعان دارند که این نتایج بر اساس داده‌های آماری گرفته شده است و ارتباط دقیق میان نیکوتین و مرکز تولید دوپامین باید در آزمایش‌های بالینی مشخص شود.


گزارش از: ساسان گلفر


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب