دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 ارديبهشت 1397 - 08:45
حمیدرضا بی‌تقصیر*

فرهنگ‏سازی؛ لازمه حفظ محیط زیست

کد خبر : 276700

ما ایرانیان باید به دو دلیل به محیط زیست توجه ویژه ‏ای داشته باشیم. ما مسلمانیم و دین‌مان به طور موکد بر حفظ محیط زیست تاکید دارد. پیشینه تاریخی ما ایرانیان آکنده از احترام به محیط زیست است. به این دو دلیل حفظ محیط زیست بر هر ایرانی مسلمان واجب و لازم است. اگر همین دو دلیل برای ایرانیان وطن‏دوست تبیین شود، شاهد حرکتی بزرگ در راستای فرهنگ‏سازی برای حفظ محیط زیست خواهیم بود. سالیان اخیر مباحث زیست محیطی به دغدغه ای ملی بدل شده است و هر گوشه ایران در این رابطه دغدغه ‏ای دارد.


همه با مشکل ریزگرد‏ها آشنا هستیم و می‌‏دانیم اهواز هوا می ‏خواهد. آرزو می ‏کنیم دریاچه ارومیه خشک نشود. همه خواهان حفظ فون جانوری و فلور گیاهی ایران زمین هستیم. پویش ‏های زیست محیطی در ایران رواج یافته است. همه می ‏دانیم که سه ‏شنبه‏ ها بهتر است بدون خودرو باشیم. این روزها همه نگران پیشرفت کویر و پسرفت جنگل ‏ها هستیم. از بروز سیل در نقاط مختلف کشور نگرانیم. از وقوع خشکسالی نالانیم. از اینکه آب‏ های زیرزمینی آلوده شوند، هراس داریم.


آلودگی هوا و آلودگی صوتی و نوری دیگر خاص کلانشهرها نیست، شهرهای بسیاری با این معضلات دست و پنجه نرم می‏ کنند. این روزها همه نگران محیط زیست هستیم. برای رفع این نگرانی چه باید کرد؟ پاسخ ‏های مختلفی برای این سوال می ‏توان ارائه کرد. می ‏توان نهادهای ذی‌ربط را مقصر دانست و رفع قصور آنها را رافع این نگرانی دانست، یقین نهادهای مربوط می ‏توانند تحرکات بیشتری داشته باشند، ولی از سر انصاف باید قبول کرد که اینها فقط مقصر اصلی نیستند.


شاید باید پاسخ دهیم که یک همکاری بین بخشی در سطوح ملی برای رفع این نگرانی لازم است. این مساله می ‏تواند جوابی کلی برای این نگرانی باشد. همکاری بین بخشی در سطح کلان مدیریتی کشور نیاز مبرم این روزهای محیط زیست ایران اسلامی است. با این همه باید به این مهم این نکته را هم بیفزاییم که مردم هم باید در صحنه باشند. باید احترام به محیط زیست به یک باور تبدیل شود آن‌چنان که در صدر این یادداشت آمد.


ایرانی مسلمان به خاطر باورهای مذهبی و ملی باید به محیط زیست احترام بگذارد و در این راستا یک مطالبه ‏گر باشد. در این حالت انواع پویش‏ های زیست محیطی منجر به نتیجه می‏ شود. نهادهای ذی‌ربط در صورت وجود روحیه مطالبه‏ گری در میان مردم دوستدار محیط زیست راحت‌تر و قوی‏تر فعالیت خواهند کرد. در این صورت قوانین به روزتر و موثرتری در راستای حفظ محیط زیست وضع و اجرا خواهد شد. مطالبه ‏گری ایرانیان منجر به تنگ شدن عرصه به متجاوزان به محیط زیست خواهد شد.


برای ایجاد این باور در میان مردم راهکارهای مختلفی وجود دارد. این روزها در نقاط مختلف کشور شاهد ایجاد مدارس محیط زیستی هستیم. این امر بایسته و شایسته باید در مهد کودک‏ ها هم مورد توجه قرار بگیرد. نسل فعلی باید تلاش کند که محیط زیست پاکی را به نسل‏ های دیگر منتقل کند. حفظ این ارثیه تاثیرگذار باید به رسم و باور در نسل ‏های آتی تبدیل شود. آینده‏ سازان کشورمان فردا از ما محیط زیستی پاک را مطالبه خواهند کرد.


اقشار مختلف جامعه حسب شغل و مشغله و خرده فرهنگ ‏هایی که دارند، شناختی از محیط زیست دارند، باید کمیت و کیفیت این شناخت تقویت شود. روحانیت در کشور نفوذ فراوانی دارد. وقتی یک امام جماعت یا امام جمعه در باره حفظ محیط زیست سخنی بگوید، این مهم آویزه گوش شنوندگانش می‏ شود، این مساله گامی موثر برای فرهنگ‏سازی در راستای حفظ محیط زیست می‏ شود. همین خواسته را باید از معلمان و آموزگاران آموزش و پرورش و اعضای هیات علمی مراکز آموزش عالی مطالبه کرد.


ایرانیان تعلق خاطر خاصی به بزرگان و مشاهیر و مفاخر خود دارند. ابراز علاقه واقعی این بزرگان به محیط زیست کمک بزرگی به دغدغه حفظ داشته ‏هایمان در عرصه طبیعت و مسایل محیط زیستی دارد. حضور هنرمندان و ورزشکاران و دانشمندان و فرهیختگان در این صحنه ‏ها کمکی بزرگ به فرهنگ‏سازی مورد نظر است. همه ما باید با حدیث تلخ پایین رفتن سفره ‏های آب زیرزمینی، خشک شدن قنوات و چشمه‏ ها، آلودگی هوا، وجود صنایع مزاحم، وجود انواع فاضلاب‏ها و از همه بدتر تجاوز به حریم منابع طبیعی و رود و دره و کوه و دریا آشنا شویم.


باید از شعار پرهیز کنیم. در حوزه محیط زیست شعارهای خوبی بر زبان می ‏آوریم. اقلام تبلیغاتی خوبی توزیع می‏ کنیم. داد می ‏زنیم قصد فرهنگ سازی داریم. شعار دادن بس است. وقت آن است که احترام به محیط زیست را از کودکی در جان و روان فرزندانمان نهادینه کنیم. هر چه آموزش مدارس را از سطوح پایین‏تر شروع کنیم، ماندگاری مطالب و تاثیرگذاری آن بیشتر خواهد بود. افزایش معلومات زیست محیطی جامعه نقشی موثر در حفاظت از محیط زیست دارد.


آنگاه باید به فکر وضعیت دپوی زباله ‏ها در نقاط مختلف کشور باشیم و بپرسیم چه کسی قرار است این طلای کثیف را استخراج کند؟ از طرح تفکیک زباله بپرسیم. محیط زیست از مسائل مهمی است که باید به آن ورای مسایل سیاسی رایج این روزها، توجه کنیم، سلامتی و پیشرفت و اقتصاد خوب و سالم ما در سایه رعایت و حفظ محیط زیست است، این خاک، آب و هوا را باید سالم نگه داریم. خدا را شُکر مسئولان ارشد نظام اهتمام خاصی به فرهنگ‏سازی در عرصه توجه به محیط زیست دارند.


به فرموده رهبر عزیز انقلاب هر پروژه ‏ای که می ‏خواهد در هر کجای ایران پیاده بشود باید یک پیوست محیط زیستی داشته باشد. باید امیدوار بود دولت نیز در تداوم تدبیری که دارد به محیط زیست توجه بیشتری داشته باشد. دولت، وقت دارد که برابر اسناد فرادستی کاری کارستان در حوزه فرهنگ‏سازی به فرجام برساند. هر ایرانی مسلمان چشم ‏انتظار همت تمام ارکان کشور برای این مهم است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب