دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 ارديبهشت 1397 - 08:34
آنا گزارش می‌دهد؛

برپایی موزه تاریخ پزشکی و سلامت قزوین در خانه یزدی‌ها

کوچه قدیمی و معروف صالحیه قزوین که از محله‌های قدیمی شهر محسوب می‌شود، میزبان بنایی است که پلانی چلیپایی شکل دارد؛ این بنا که به خانه یزدی‌ها معروف شده و قرار است به موزه تاریخ پزشکی و سلامت استان قزوین تبدیل شود.
کد خبر : 275206

به‌گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، خانه یزدی استان قزوین‌ در حال آماده‌سازی برای تبدیل به موزه تاریخ پزشکی و سلامت است.


به گفته مسئولان استانی، سازمان میراث فرهنگی استان قزوین، تفاهم‌نامه‌ای با دانشگاه علوم پزشکی منعقد کرده‌ که این مجموعه را عنوان موزه تاریخ پزشکی و سلامت قزوین تجهیز کند و کتاب‌های کتابخانه دکتر یزدی که چیزی حدود 15 هزار جلد کتاب است هم به این موزه انتقال داده ‌شود.


طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده و تصمیمات مسئولان میراث فرهنگی استان قزوین، خانه یزدی برای روز جهانی موزه‌ها تجهیز و آماده بهره‌برداری خواهد شد و به محض این‌که این امر محقق شود، کتاب‌های کتابخانه دکتر یزدی نیز به این موزه انتقال داده می‌شود.


خانه بزرگ یزدی‌ها در دوره قاجار ساخته شده و امروزه تنها یک چهارم از آن باقی مانده است. قسمت اندرونی آن در جنوب، شرق و شمال شرقی مجموعه بوده که بعد از مهاجرت خانواده یزدی به تهران، به داماد وی سپرده شده و بخش‌هایی از آن به فروش رفته است.


سازمان میراث فرهنگی استان قزوین، این خانه را به نام خانواده میریان‌زاده در سال 1384 خریداری کرده که میان دو برادر تفکیک شده و به دو بخش مجزا تقسیم شده بود. سازمان میراث فرهنگی پس از خریداری این خانه قدیمی آن را مرمت و بازسازی کرد که در دولت پیشین کاربری دیگری برایش در نظر گرفته شده بود.


به گفته باستان‌شناسان، بخش باقی‌مانده این بنا نمونه کاملی از خانه مکتب قزوین است، که آب‌انبار، زیرزمین‌های به هم پیوسته، حوض‌های زیرزمینی، فضاهایی چون شاه‌نشین وتزئینات در سقف خنچه‌پوش و گچبری دارد.


میراث فرهنگی استان قزوین، تمام الحاقات مثل دیوار میانی که خانه را به دو قسمت تقسیم کرده بوده را برداشته و بعد به استحکام‌بخشی پرداخته و بندکشی و ساماندهی خانه را به انجام رسانده است.


امروزه نمونه اصلی سقف خانه یزدی‌ها تنها در بخش شاه‌نشین قابل رویت است اما آنچه که از شواهد بر می‌آید، این است که این خانه قاجاری از معماری بسیار زیبایی برخوردار بوده که با رنگ هنر و معماری ایرانی تلفیق شده است.




اگرچه در استان قزوین چیزی حدود 1409 اثر تاریخی وجود دارد که از این میان حدود 1250 محوطه باستانی و 250 اثر آن بناهای تاریخی است اما در میان این حجم از نشانه‌های قدمت و تاریخچه این خطه از کشورمان، قطعا خانه یزدی‌ها از دیدنی‌ترین و منحصربه‌فردترین بناهای تاریخی است. آنچه مسلم است این است که کرسی‌خانه موجود در بخش شاه‌نشین، پیوستگی محله‌ها که بافت قدیمی شهر قزوین را در خود جای داده و کوچه‌های تودرتو قطعا برای بازدیدکنندگان این خانه قدیمی، جذاب و دیدنی است.



خانه یزدی‌ها از خوشه‌خانه‌های قزوین محسوب می‌شود؛ یعنی تعدادی از خانه‌ها که هم حسینیه و هم مدرسه داشته و هم محل سکونت برخی از خانواده‌ها بوده است که در نهایت در یک محله به هم متصل بوده و در اختیار یک فامیل و یا یک نوع فعالیت آموزشی قرار می‌گرفته است.


گفته می‌شود خانواده یزدی‌، تاجر برنج و روغن بوده‌اند و بعد از تحصیل فرزندان در خارج از کشور، دیگر نظام بهره‌برداری از خانه تغییر می‌کند و نوع زندگی دستخوش دگرگونی می‌شود و به همین دلیل هم این خانه قدیمی کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.


خانه تاریخی یزدی‌ها، با مساحتی حدود 670 متر مربع، دو ورودی دارد که شامل ورودی از همکف و ورودی از زیرزمین است. زیرزمین این بنا دارای هندسه بسیار زیبا است و در هر بازدید طاق‌های این خانه یکی از بخش‌های چشم‌نواز برای بازدیدکنندگان به شمار می‌رود.


این خانه قدیمی از بخش‌هایی تشکیل شده که برای اکثر ایرانیان، میراث دوستان و علاقه‌مندان به معماری ایرانی اسلامی آشناست اما آنچه تفاوتی میان این خانه و دیگر بناهای تاریخی و قدیمی ایجاد می‌کند، جنس دیوارهای آب انبار خانه است که از ساروج بوده و آب آن از قنات پر می‌شده است.


از دیگر بخش‌های قابل توجه این خانه، پلان هشت وجهی حیاط آن است که گوشوارهای گچ بری شده دارد و سقف اتاق شاه‌نشین که نمونه حائز اهمیتی از نوع پوشش سقف در قدیم را نشان می‌دهد. البته در میان این حجم از هنر و خلاقیت، این خانه تاریخی مشکلاتی نیز دارد که از جمله آن نفوذ آب به بخش داخلی خانه است که با ایجاد نشانه‌های ناشی از رطوبت بر روی دیوار، حکایتی از لزوم توجه بیشتر را برای مسئولان میراث فرهنگی روایت می‌کند.





انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب