دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 فروردين 1397 - 12:46

مطالعات تکمیلی ثبت جهانی مزار احمد جامی آغاز شد/ اعلام آمادگی برای راه‌اندازی موزه در تایباد

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: مطالعات تکمیلی پرونده مزار شیخ‌احمد جامی برای ثبت این اثر در ردیف آثار جهانی آغاز شده است.
کد خبر : 273698

به‌گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری آنا از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی، ابوالفضل مکرمی‌فر سه‌شنبه 28 فروردین در حاشیه سفر به چند شهرستان استان خراسان رضوی با بیان این مطلب افزود: مزار احمد جامی یکی از پنج اثر پیشنهادی دارای اولویت استان برای ثبت در فهرست جهانی یونسکو است.


وی با اشاره به محدودیت معرفی آثار پیشنهادی برای ثبت در فهرست جهانی افزود: در چهارچوب مطالعاتی برای ارسال پرونده، مطالعات پایه بر روی این اثر سال گذشته به پایان رسید و در همین قالب مطالعات تکمیلی برای اتمام کامل پرونده به‌منظور ارسال به سازمان مرکزی آغاز شده که احتمالا تا پایان امسال به اتمام برسد.


مدیرکل میراث‌فرهنگی خراسان رضوی گفت: مطالعات تکمیلی زمان‌بر و بسیار مهم است بنابراین عجله‌ای برای اتمام سریع این بخش از مطالعات وجود ندارد.


وی تأکید کرد: این اثر باستانی به‌دلیل قدمت بالای تاریخی دارای ارزش فراوانی است و سالانه میزبان ده‌هاهزار گردشگر داخلی و خارجی است. ئمجموعه مزار شیخ احمد جامی از آثار شاخصی است که 10 اثر تاریخی را در دل خود جای داده که قدمت آنها به دوره سلجوقیان تا دوره پهلوی اول را دربرمی‌گیرد.


استحکام‌بخشی آرامگاه قاسم انوار


مدیر‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی همچنین با تأکید بر استحکام‌بخشی فضای بیرونی آرامگاه قاسم انوار در تربت‌جام گفت: طرح مصوب باید اجرایی شود و در صورت ارائه طرح محوطه‌ساز جلسه اضطراری در استان تشکیل خواهد شد و با همکاری خیران و اداره میراث‌فرهنگی نیز کمک‌هایی انجام خواهد شد.


وی افزود: فضای گنبدی این آرامگاه باید بازسازی شود تا از استهلاک این فضا جلوگیری شود. باید برای اولویت استحکام‌بخشی این ابنیه تاریخی برنامه‌ریزی کرد و آنچه را که ضرورت دارد تا زودتر بازسازی انجام شود پشت بندسازی و گنبد آرامگاه است که لازم است در سال جاری عملیات اجرایی انجام شود.


مدیر‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گفت: طرح مصوب باید اجرایی شود و در صورت ارائه طرح محوطه‌ساز جلسه اضطراری در استان تشکیل می‌شود و با همکاری خیران و اداره میراث‌فرهنگی نیز کمک‌هایی انجام خواهد شد.


مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی به مشکلات معماری این بنا اشاره کرد و گفت: رفع و استحکام‌بخشی این بنا اولویت است و همزمان با گنبد آرامگاه عملیات مرمت نیاز دارد و این مرمت حدود دو سال زمان نیاز خواهد داشت. لازم است که هیئت‌امنا در تسریع این پروژه همکاری لازم داشته باشند هرچند که در سال گذشته از سوی خیران و هیئت‌امنا کارهای خوبی انجام شده است.


مکرمی‌فر بیان کرد: این بنا سه مرحله عملیات اجرایی نیاز داشته که یکی تثبیت بنا، بام‌سازی و استحکام‌بخشی پشت بنا و دیگری محوطه‌سازی است. همچنین برای درآمد‌زایی و حفظ بنا میراث‌فرهنگی و اداره اوقاف و امور خیریه می‌تواند با این آرامگاه همکاری داشته باشد تا روند بازسازی بیشتر شتاب گیرد.


وی خاطر نشان کرد: قاسم انوار از نوادگان امام موسی کاظم (ع) و از عارفان قرن هفتم هجری است که آرامگاهش در خرگرد کهن جام از توابع بخش مرکزی و در روستای لنگر واقع شده است و بیش از ۷۰۰سال قدمت دارد و یک بنای تاریخی ارزشمند به حساب می‌آید.


اعلام آمادگی برای راه‌اندازی موزه در تایباد


مدیر‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی همچنین به ظرفیت های شهرستان تایباد اشاره کرد و گفت: میراث‌فرهنگی این آمادگی را دارد که در صورت پیش‌بینی فضایی از سوی شهرداری و شورای شهر تایباد نسبت به احداث موزه در این شهرستان اقدام کند.


مکرمی‌فر افزود: شهرستان تایباد از نظر فرهنگی بسیار ثروتمند است و از نظرتاریخی نیز آثار و بناهای بسیار ارزشمندی در اختیار دارد. یکی از شاخص‌ترین بناهای شهرستان تایباد مزار مولانا ابوبکر تایبادی است که اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی نسبت به محوطه‌سازی و مرمت این بنا اقدام خواهد کرد.


مکرمی‌فر با اشاره به فعالیت‌های صنایع‌دستی این شهرستان تصریح کرد: در بحث صنایع‌دستی و کارآفرینی در این حوزه هیچ محدودیتی برای ارائه تسهیلات به‌ویژه تسهیلات روستایی نداریم و اداره‌کل میراث‌‌فرهنگی آمادگی دارد در همه زمینه‌ها به توسعه گردشگری و صنایع‌دستی در تایباد کمک کند.


مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی با بیان این مطلب که در حوزه گردشگری احداث واحدهای بوم‌گردی در دستور کار میراث‌فرهنگی تایباد قرار گرفته است افزود: نبود واحد اقامتی در شهرستان تایباد مشکل بزرگی است و این امر سبب شده تا گردشگران کمتر در این شهرستان ماندگاری داشته باشند.


محمد‌حسین شرافتی‌راد فرماندار تایباد نیز در دیدار با مدیرکل میراث‌فرهنگی خراسان رضوی بر ضرورت بازسازی مزار مولانا ابوبکر تایبادی و تبدیل آن به‌عنوان قطب گردشگری تاکید کرد و اظهار کرد: تایباد دروازه ورودی به کشور است و دارای پتانسیل‌های زیادی است برای بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها باید در تایباد اماکن اقامتی و گردشگری ایجاد شود.


وی ادامه داد: کارهای زیادی از طریق شورای شهر و شهرداری برای توسعه گردشگری و استفاده از پنانسیل‌های این حوزه انجام شده است اما احتیاج به حمایت اداره‌کل میراث‌فرهنگی خراسان رضوی داریم.


شرافتی‌راد ابراز امیدواری کرد: با توجه به شرایط مرزی تایباد، شاهد رفع مشکلات و موانع موجود در توسعه گردشگری صنایع‌دستی و بعضا رفع اختلافات بین اوقاف و میراث هستیم.


فرماندار شهرستان تایباد تأکید کرد: اگر به مزار مولانا توجه شود مانند عطار شناخته و موجب رونق گردشگری شهرستان می‌شود، مجموعه آرامگاه مولانا باید بازسازی، بهسازی و مرمت شود تا در آینده نزدیک به کانون گردشگری تبدیل شود.


وی با ابراز امیدواری از رشد و توسعه گردشگری و واحدهای بوم‌گردی این شهرستان تصریح کرد: موزه مردم‌شناسی تایباد موزه خوبی است که باید تقویت شود.


تأکید بر اجرای طرح گردشگری سد فریمان


مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی همچنین در سفر به شهرستان فریمان از فریمان به‌واسطه آثار تاریخی فراوان بافت قدیمی این شهر به‌عنوان شهر موزه‌ها یاد کرد و در جلسه با فرماندار فریمان مقرر شد طرح گردشگری سد فریمان در دستور کار قرار گیرد.


وی در این سفر از رباط تاریخی سنگ‌بست و محوطه باستانی آن و نیز کاوش‌های انجام شده بازدید کرد و توضیحات لازم را از زبان سرپرست کاوش‌ها شنید.


مکرمی‌فر سپس با حضور در شهر فریمان از بافت تاریخی شهر فریمان، گلدان‌های دور میدان امام خمینی، خانه موزه شهید مطهری، پروژه هتل‌بزرگ دلدار و منطقه نمونه گردشگری سد بازدید کرد.


وی در محل سد فریمان که فرماندار و برخی از مدیران شهرستان نیز حضور داشنند ضمن توانمند خواندن فریمان در حوزه گردشگری، برای همکاری در احیای آثار تاریخی و طرح‌های گردشگری قول مساعد داد.


در این جلسه عباسعلی صفایی فرماندار فریمان نیز گفت: ما برای توسعه گردشگری در فریمان یک‌دل و متحدیم و از بخش خصوصی در این زمینه حمایت می‌کنیم.


در این جلسه مقرر شد طرح گردشگری سد فریمان برای بررسی و تصویب در مراجع ذی‌صلاح به اداره‌کل میراث‌فرهنگی ارجاع شود تا زمینه لازم برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی بیش از پیش فراهم شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب