پرستیژ اصلاح طلبی جریان صدر، ریشه بیشتر مشکلات سیاسی عراق
گروه بین الملل خبرگزاری آنا؛ در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی عراق قرار داریم و این در حالی است که برخی جریان های بعضا وابسته به حزب بعث در تلاش برای کارشکنی در روند انتخابات هستند.
علاوه بر این، ائتلاف های بزرگی همچون ائتلاف نصر العراق که در ابتدا با قدرت و متحد وارد عرصه شده بودند اکنون چیزی جز چند جریان اصلی سیاسی عراق را در خود ندارند.
سید رضا قزوینی غرابی کارشناس امور منطقه در گفت و گو با خبرنگار گروه بین الملل خبرگزاری آنا درباره روند شکل گیری جریانها و ائتلافهای انتخاباتی در عراق گفت: «یکی از تفاوت های قابل توجه انتخابات پارلمانی این دوره شکل ورود احزاب و گروه ها به فرآیند انتخابات است. عمده احزاب عراقی دچار تشتت و چندپارگی شده اند و به طور جداگانه در انتخابات حضور یافته اند.»
وی افزود: «این موضوع چه در احزاب شیعی و چه سنی دیده می شود علاوه بر اینکه در ائتلاف های انتخاباتی نیز این موضوع به چشم می خورد. احزاب و گروه های عمده هر یک به طور عمده وارد کارزار انتخاباتی شده اند و این موضوع به شناخت بهتر وزن و پایگاه اجتماعی آنها کمک خواهد کرد.»
این تحلیلگر امور منطقه تاکید کرد، بیشتر ائتلاف های حاضر نیز از سوی حزب قدرتمند تر تشکیل شده است و هر یک از احزاب و گروه های کوچک تر نیز برای برای دیده شدن زیر چتر یکی از این احزاب اصلی قرار می گیرد حتی اگر تناقض های جدی در دیدگاه آنها وجود داشته باشد.
قزوینی در پاسخ به این سوال که «سناریو ائتلافها و گروههای مختلف (شیعه، اهل سنت و کردها) برای حضور در انتخابات چیست؟» تصریح کرد: «هر یک از این گروه ها عمدتا به طور جداگانه در انتخابات حضور یافته اند تا پس از پایان انتخابات بتوانند براساس آرای به دست آمده ائتلاف های انتخاباتی مطلوب خود را برای تصدی دولت تشکیل دهند.»
وی با بیان اینکه همه گروه ها می دانند به تنهایی امکان پیروزی مطلق را ندارند، تاکید کرد: «آنها با مشارکت جداگانه تلاش می کنند تا آرا و کرسی های بیشتری را به خود اختصاص دهند و پس از آن با قدرت چانه زنی بالا وارد مرحله ائتلاف های پس از انتخابات برای تشکیل دولت شوند.»
این کارشناس امور منطقه درباره فراخوان چندی پیش مقتدا صدر، رهبر جریان صدر چندی برای اصلاح ساز و کار انتخابات گفت: «جریان صدر از مدت ها پیش شعار اصلاح و مبارزه با فساد را سر داد و آن را به سطح خیابان ها کشانید. بخشی از خواسته های آنان نیز اصلاح قانون انتخابات و کمیساریای عالی انتخابات کشور بود. صدری ها در حقیقت می خواستند با همین پرستیژ اصلاح طلبی و مبارزه با فساد وارد انتخابات شوند و خود را نشان دهند.»
وی افزود: «نباید فراموش کرد که جریان صدر خود بخشی از سیستم سیاسی و تشریعی کشور است و بخشی از اشکالات نیز به این جریان باز می گردد. حتی در میان اعضای جدید کمیساریای عالی انتخابات نیز یک نفر از اعضای این جریان وجود دارد.»
قزوینی در پاسخ به این سوال که «در حال حاضر چه گروهها و افرادی بهدنبال کارشکنی در روند برگزاری انتخابات پارلمانی هستندو هدفشان چیست؟» گفت: «در این دوره تقریبا همه جریان های سیاسی اعم از سنی و شیعه و کرد به دنبال حضور در انتخابات هستند. حتی در این دوره افرادی حضور یافته اند که هم اکنون نیز متهم به حمایت از گروه های تروریستی در عراق بوده و هستند.»
وی افزود: «حتی گفته می شود که افرادی در این دوره حضور یافته اند که وابستگان حزب منحل بعث هستند. تردیدی نیست که در میان این افراد سمپات های داعش نیز حضور دارند.»
قزوینی تاکید کرد، اکنون تقریبا همه به این نتیجه دست یافته اند که مشارکت در انتخابات به جای کارشکنی در اجرای و یا تحریم آن بهترین راه برای اعمال نظر و هرگونه اقدامی است. حتی اگر افراد یا گروه هایی مخالف فرایند سیاسی جاری در کشور هستند بهترین راه برای هرگونه تخریب یا ایجاد موانع نیز حضور مستقیم در صحنه است.
وی تاکید کرد، البته برخی افراد خواستار تحریم انتخابات شده اند اما جایگاه اثرگذاری ندارند.
این کارشناس امور منطقه در پاسخ به این سوال که «با توجه به اوضاع سیاسی عراق شانس پیروزی کدام جریانات را بیشتر می دانید؟» تصریح کرد: «تعدد احزاب و گروه های مشارکت کننده در انتخابات و پایگاه اجتماعی آنها به گونه ای نیست که انتظار پیروزی مطلق یکی از آنها برود. به احتمال زیاد نتیجه آرا نزدیک به هم خواهد بود و بدون تردید برای تشکیل دولت بعدی باید شاهد ائتلاف تعدادی از فهرست ها یا احزابی باشیم که نتایج بهتری را در انتخابات کسب کرده باشند.
انتهای پیام/