دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 اسفند 1396 - 11:35

اجرای آیین های نوروزی در عمارت خسرو آباد و خانه کرد

عمارت خسروآباد و خانه کُرد میزبان جشن‌های اصیل نوروزی استان کردستان می‌شود.
کد خبر : 268621

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، آیین‌های نوروزی استان کردستان از ۲۷ اسفندماه تا ۱۲ فروردین ۱۳۹۷ در عمارت خسرو آباد و خانه کرد برپا خواهد شد.


جشن‌ها و آیین‌هایی‌ که‌ در میان‌ کردها مرسوم‌ است‌، در برگیرنده‌ جشن‌های‌ قومی‌ و باستانی‌ است‌ که‌ ریشه‌ در باورهای‌ کهن‌ مردم‌ و و حتی اسطوره‌های این منطقه دارد.



مراسم میرنوروزی و کوسه گردی، میرمیرین یا امیر بهادری و آیین دیرینه سمنو پزان با اعتقاد به اینکه سمنو مهریه فاطمه زهراست از جمله سنت‌های قدیمی ویژه نوروز کردستان است.


البته در کنار این مراسم‌ها و حرکات هماهنگ کردستانی‌ها در جشن‌ها، بازی‌های محلی متعددی نیز در میان بومیان اجرا می‌شود که از جمله آن می‌توان به کلاوریزان و هیله مارانی اشاره کرد. در بازی کلاوریزان فردی کلاهی را پر از سنگریزه می‌کند و وارونه بر روی سطحی می‌گذارد. او باید کلاه را به گونه‌ای بردارد که سنگریزه‌ای نریزد و بر زمین نماند. اگر نتوانست نیز باید تک تک سنگ‌ها را به گونه‌ای بردارد که بقیه سنگ‌ها تکان نخورد. بومیان این منطقه معتقدند، در این بازی کسانی که اعصاب آرامی ندارند، موفق نمی‌شوند.


بازی محلی هیله مارانی نیز به این ترتیب است که هر مرحله دو نفر با هم روبرو می شدند؛ هر کدام از طرفین تخم مرغی را محکم در دستش نگه می‌داشت به طوری که یک سر تخم مرغ به طرف بالا باشد و دیده شود سپس فرد دیگری تخم مرغ خود را از طرف سر آن به تخم مرغ طرف مقابل می‌زد اگر تخم مرغ یکی از آنها ترک بر می‌داشت این بار دو سر دیگر تخم مرغ را به هم می‌زدند اگر این بار نیز همان تخم مرغ ترک بر می‌داشت صاحب این تخم مرغ بازنده محسوب می‌شد و می‌بایست تخم مرغ خود را به طرف مقابل بدهد و اگر هر دو ترک بر می‌داشتند آن طرفی بازنده محسوب می‌شد که تخم مرغش بیشتر شکسته باشد. به این طریق یک فرد ممکن بود در روز چند تخم مرغ را صاحب شود.


بانوان کردستانی در جشن‌های نوروزی غذاهایی چون آش دوغ، ترخینه، شله گنیه، شوروا، شلغم باغی و گرماو طبخ می‌کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب