دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 اسفند 1396 - 12:45

800 نوع گل داوودی جدید از سوی محققان کشور کشف شد

محققان پژوهشکده گل و گیاهان محلات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با استفاده از روش «دو رگ‌گیری» موفق به افزایش تنوع گونه خاصی از گل داوودی به 800 رقم جدید شدند که گامی در جهت کسب جایگاه در بازار گل جهان محسوب می‌شود.
کد خبر : 267447

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، محمدرضا شفیعی، مجری طرح در این باره گفت که جنس گل داوودی Chryssanthemum با 160 گونه از خانواده Astraceae به لحاظ تنوع بالای شکل، رنگ به عنوان یکی از مهم‌ترین گل‌های شاخه بریده و گلدانی در سطح دنیا است، به گونه‌ای که این گل در دهه هفتاد میلادی در صدر تولید گل جهان و در دهه 90 پس از گل رز در مقام دوم تولید جهانی قرار داشت.


وی با تاکید بر این که ایران از نظر منابع ژنتیکی جزو پنج تا شش کشور اول دنیا است، ادامه داد: «از نظر منابع ژنتیکی گل و گیاه نیز ایران جزو کشورهای برتر است ولی متاسفانه کار به‌‌نژادی و معرفی ارقام جدید در زمینه گل‌های زینتی انجام نشده است».


شفیعی با بیان این که کشور در تولید انواع گل‌ جایگاه خوبی دارد، خاطر نشان کرد: «ولی در بازار صادراتی جهانی جایگاه خوبی نداریم. بنابراین برای آن که بتوانیم در بازارهای جهانی به جایگاه واقعی دست یابیم، باید ارقام جدیدی را معرفی کنیم».


این محقق با تاکید بر این که بازار گل و گیاه یک بازار لوکس است، ادامه داد: «بر این اساس ضرورت توسعه بازار و دستیابی به ارقام و رنگ‌های جدید می‌تواند در این زمینه ما را یاری کند».


وی اضافه کرد: «بر این اساس اگر دو مانع تولید در سراسر سال و ارائه ارقام جدید برطرف شود، ایران شرایط بسیار مساعدی برای تولید و صادرات گل داوودی خواهد داشت».


عضو هیات علمی پژوهشکده گل و گیاهان زینتی از اجرای مطالعاتی در این زمینه از 13 سال گذشته خبر داد و یادآور شد: «در این مطالعات که با عنوان معرفی ارقام جدید و برتر گل داوودی خوشه‌ای، باغچه‌ای و شاخه بریده اجرایی شد، تلاش کردیم تا ارقام جدید گل‌های زینتی با تنوع شکل، رقم و رنگ را معرفی کنیم و اولین موفقیت ما در زمینه گل داوودی بوده است».


مجری طرح با بیان اینکه گونه خاصی از داوودی به نام «تاناسه تون» بومی ایران با 10رنگ اولیه است، گفت: «در این طرح با استفاده از روش دو رگ‌گیری موفق به افزایش تنوع این گل به حدود 800 رقم شدیم».


وی هدف از اجرای این تحقیقات را معرفی ارقام جدید داوودی برای توسعه صادرات گل کشور، نام برد و اضافه کرد: «در این طرح تحقیقاتی با دو رگ‌گیری بین 10 کلون داوودی اقدام به ایجاد تنوع در توده‌های گل داوودی کردیم».


شفیعی با اشاره به جزئیات اجرای این مطالعات توضیح داد: «برای این منظور هر ساله پس از انتخاب والدین، به اجرای عملیات اخته کردن، ایزوله کردن و دو رگ‌گیری و کشت بذور هیبرید حاصل، در گلخانه اقدام شد».


وی انتقال نشاهای حاصل از بذر به زمین، ارزیابی بر اساس 22 صفت تاکید شده در دستورالعمل بین‌المللی UPOVبرای آزمون‌های تمایز یکنواختی و پایداری گل داوودی را از دیگر مراحل انجام این تحقیقات نام برد.


این محقق اظهار کرد: «با تکرار این فرآیند در نهایت به تولید حدود 800 نوع گل داوودی دست یافتیم که خوشبختانه پس از تاسیس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کار 600 نوع برتر این گل آغاز شد».


وی اضافه کرد: در این پژوهشکده علاوه بر گل داوودی مطالعاتی برای معرفی ارقام جدید گل‌هایی چون رز، زنبق، فریزیا (FREESIA)، گلایول و شیپوری در دستور کار قرار دارد تا بتوانیم در آینده به بازارهای داخلی و جهانی معرفی کنیم.


منبع: ایسنا


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب