سایه بحران اقتصادی بر سر ترکیه
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از روزنامه ترکزبان جمهوریت، اورحان بورسالی در یادداشت جدید خود مینویسد که اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و رهبران حزب عدالت و توسعه، همواره از خدمات دوران حکومتخود و ناکارآمدی دوران پیش از به قدرت رسیدن خود سخن میگویند. درحالی که دولت اردوغان برای حفظ اقتدار خود، بیش از 60 میلیارد دلار املاک و موسسات عمومی و دولتی (کارخانجات قند و غیره) را به بخش خصوصی فروخته است.
این نویسنده ترکیهای تاکید کرد که هر روز بیش از سی کانال تلویزیونی ادعاهای اردوغان و اطرافیانش را منتشر میکنند و افکار عمومی را تحت تاثیر قرار میدهند.
وی در ادامه مینویسد: «بدهی ناخالص خارجی بخش دولتی و خصوصی ترکیه 438 میلیارد دلار است. این مبلغ برابر با 52 درصد کل تولید ناخالص دولت ترکیه است. یعنی بیش از نیمی از کل تولید کالا و خدمات دولت ترکیه، متعلق به بدهی خارجی است. ترکیه جز پنچ کشور شکننده اقتصادی در جهان است.»
نویسنده روزنامه جمهوریت درباره اوضاع اقتصادی ترکیه در زمان ریاست جمهوری اردوغان تصریح میکند: «بدهی خارجی ترکیه بهخصوص بعد از 2016، مانند سرعت موشک افزایش یافت. بین سال 2002 تا 2015 میلادی بدهی خارجی ترکیه 3.5 برابر افزایش یافته است. بدهی خارجی ناخالص ترکیه در سال 2002 حدود 130 میلیارد دلار بود. اما سهم آن در تولید ناخاص ملی بسیار زیاد و 54.8 درصد بود. ترکیه در تامین سرمایه به غرب محتاج است.»
وی در بخش پایانی گزارش خود با اشاره به اینکه اردوغان همواره از ملی و بومی بودن سخن میگوید، گفت: «در رگ اقتصادی ترکیه خون بیگانه جریان دارد. بدهی خارجی بهمعنی بازپرداخت استقراض خارجی با نرخ بهره و ربای بسیار بالاست. ترکیه اقتصادی شکننده، بدون تولید ارزش افزوده با تکیه به تکنولوژی سطح بالا (هایتک)، متکی بر تکنولوژی پایین و متوسط، وابسته به بدهی با نرخ بهره بسیار بالا است. حکومت حزب عدالت و توسعه 150 میلیارد دلار نرخ بهره بدهی خارجی پرداخت کرده است. البته همه کشورها بدهی خارجی دارند. اما آنها با بهربرداری از تکنولوژی بسیار بالا به تولید کالا و خدمات با ارزش افزوده بسیار زیاد میپردازند.»
انتهای پیام/