آشنایی با نظام انتخاباتی مصر/ تاییدیه 25 نماینده پارلمان شرط ورود نامزدها به رقابت انتخاباتی
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ رقابتهای انتخاباتی در مصر وارد فاز اصلی خود شده است و عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهوری کنونی مصر و موسی مصطفی موسی، رئیس حزب الغد در حال برگزاری کمپین های تبلیغاتی و دادن وعده های انتخاباتی با هدف کسب رای و پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 2018 مصر هستند.
کمیسیون ملی انتخابات مصر لیست نهایی نامزدهای انتخابات را 20 فوریه (1 اسفند) اعلام کرد و قرار است انتخابات ریاستجمهوری 26 و 28 مارس (6 و 8 فروردین 1397) در حوزههای خارجی و داخل این کشور برگزار شود.
پذیرش درخواست نامزدی
باوجود گرایشی که مردم مصر برای انتخاب نامزد مورد علاقه خود دارند و ناظران سیاسی آن فرد را کسی جز سیسی نمی دانند، ولی هاله ای از ابهام بر نحوه انتخاب نامزدها سایه افکنده است. این ابهام زمانی قابل تامل به نظر می رسد که بدانیم رقیب سیسی باوجود گمنام بودن، تنها در روز آخر ثبت نام مدارک تاییدیه خود را ارائه کرد ، موضوعی که رقبای سرشناس سیسی نتوانستند از پس آن برآیند.
علاوه بر این، پیچیدگی هایی در زمینه شروط نمایندگی وجود دارد، ازجمله اینکه هر نامزد ریاستجمهوری باید موافقت 20 نماینده پارلمان (از مجموع 536 نماینده) یا تاییدیه دستکم 25 هزار شهروند مصری را از 15 استان این کشور کسب کند. این در حالی است که طبق گزارشهای خبری، 516 نماینده پارلمان (یعنی 86 درصد پارلمان) حمایت و موافقت خود را با نامزدی عبدالفتاح سیسی اعلام کردهاند.
در ماده 36 قانون انتخابات ریاستجمهوری مصر تاکید شده: «اگر فردی حداقلهای نامزدی در انتخابات را به دست نیاورد، برای انتخاب رئیسجمهوری میان افراد مطرح، قرعهکشی انجام میشود تا در نهایت با حذف دیگر نامزدها، یک یا چند نامزد باقی بمانند. در این صورت، اگر یکی از آن نامزدها 5 درصد از مجموع آرای رایدهندگان در انتخابات را کسب کند، بهعنوان فرد پیروز انتخابات معرفی میشود. اگر حتی نامزدی نتواند این میزان رای را به دست آورد، کمیسیون انتخابات باید انتخابات دیگری را حداکثر در مدت 15 روز پس از اعلام نتیجه برگزار کند.»
گفتیم که داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری باید از سوی دستکم 25 نماینده پارلمان یا 25 هزار نفر از شهروندان واجد حق رای تایید شوند و این تاییدیه را هنگام ثبت نام برای ورود به رقابت های انتخاباتی ارائه دهند.
هر نماینده مصری بیش از یک نامزد را نمی تواند تایید کند و نماینده ای هم نمی تواند به جای نماینده دیگر تاییدیه بدهد. ظاهرا هدف از این شرط این است که از ورود افرادی که نمی توان آنها را نامزدهای جدی و دارای امکان پیروزی در انتخابات تلقی کرد، به صحنه رقابتهای انتخاباتی جلوگیری شود.
انتهای پیام/