دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 بهمن 1396 - 16:11
سفیر آلمان مطرح کرد:

آماده همکاری بیشتر برای حفاظت از میراث باشکوه ایران هستیم

سفیر آلمان در تهران در مراسم رونمایی از پروژه مستندسازی و مرمت چهارسوق بزرگ بازار تهران که توسط مرمتگران ایرانی و آلمانی اجرا شد، تصریح کرد: امیدوارم ما و شما در آینده و در کنار هم از میراث با شکوه فرهنگ ایران زمین حفاظت و حراست کنیم.
کد خبر : 261461
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری آنا از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، میکائیل کلور-برشتولد، سفیر آلمان طی سخنانی در این مراسم که روز گذشته جمعه 27 بهمن برگزار شد، با اشاره به این نکته که هر تهرانی و هر گردشگر از زیبایی گنبد چهارسوق به وجد می آید، گفت: در زندگی یک سفیر شاید چنین لحظاتی اتفاق نیفتد.

وی با ابراز خرسندی از حضور خود در این مراسم در بازار تاریخی تهران گفت: این بازار سفره رنگارنگی از بازرگانی و تجارت، سنت و فرهنگ است و به‌راستی که قلب این شهر بزرگ محسوب می‌شود.


وی با اشاره به این‌که نبض زندگی پیوسته در بازار می‌تپد البته شاید به‌جز روزهای جمعه، گفت: در اینجا مردم یا به تجارت خود مشغول هستند یا به دنبال قیمت‌ها و کالاهای خوب هستند تا ارمغانی با خود به خانه برند، تفاوت نمی‌کند به کدام گروه تعلق داشته باشید، چه خریدار و چه فروشنده، آنگاه که در این بازار باشید از بازار متاثر هستید.


سفیر آلمان افزود: از همین رو است که روزانه هزاران نفر از همین چهارراه می‌گذرند و گنبدی که بر فراز این راه گسترده است خود مصداقی بر عمر چند دهه این مکان است.


وی اظهار کرد: این گنبد تحولات زیادی را به عینه دیده و خود نیز بارها تغییر کرده است، تغییراتی که کارشناس‌ها و احیاگرانی از ایران و آلمان در کنار هم به گونه‌ای زیبا انجام داده‌اند تا آن را به نظاره بایستیم.


وی افزود: اصولا این که موسسه‌هایی از ایران و آلمان تصمیم به اجرای این طرح آن هم در قلب تهران برای حفظ آثار میراث فرهنگی گرفته اند شاید کمی نامتداول باشد.


میکائیل کلور-برشتولد با اشاره به این‌که آلمان در کنار شرکای ایرانی خود طی سال‌های گذشته از طرح‌های زیادی از نظر علمی و فنی و مالی حمایت کرده است، از عمارت سیستانی در بم نام برد و گفت: این عمارت که در زمین‌لرزه سال 1382 ویران شده بود هم‌اینک به‌طور کامل و به‌صورت مقاوم در برابر زلزله بازسازی شده است.


وی در ادامه به تخت‌سلیمان اشاره کرد و گفت: در سال 1336 خورشیدی در این محل حفاری‌هایی انجام شد و هنوز هم کار در آنجا ادامه دارد.


به گفته او، هر دو طرح یادشده به دلایل مختلف از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند، هرچند برای تماشای آنها باید رنج سفر را برخود هموار داشت.


وی افزود: این در حالی است پروژه مستندسازی و مرمت چهارسوق بزرگ تنها 15 دقیقه با سفارت آلمان فاصله پیاده دارد که بسیار باعث خوشحالی من شد.


میکائیل کلور-برشتولد اظهار کرد: هر تهرانی، هر بازاری و هر گردشگری که از این محل بگذرد از زیبایی این گنبد به وجد خواهد آمد.


به گفته او، این طرح نمونه‌ای است تا نشان دهیم کار حفاظت از آثار فرهنگی نه‌تنها برای کارشناسان، تاریخ‌شناس‌ها و باستان‌شناس‌ها جذابیت دارد بلکه هر انسانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.


وی در ادامه از سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و موسسه تحقیقات فرهنگی که این طرح را پیشنهاد کرده و از کارشناس های ایران و آلمان حمایت کردند، صمیمانه تشکر کرد.



میکائیل کلور-برشتولد افزود: امیدوارم ما و شما در آینده در کنار هم، طرح های زیادی را به اجرا بگذاریم تا در کنار هم از میراث باشکوه فرهنگ ایران زمین حفاظت و حراست کنیم.


وی در ادامه گفت: گام‌های زیادی هست که باید برداریم و امروز به چشم خود می بینیم اما می دانیم که این گام ها ارزشش را دارد.


وی در پایان سخنان خود گفت: به امید پروژه موفقیت‌آمیز بعدی بین ایران و آلمان.
مرمت چهارسوق بزرگ نمونه بسیار خوبی برای شهر تهران
سیدمحمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری چهارسوق بزرگ را یک پایلوت دانست که نشان داد می‌توان درست جلوی چشم همه مردم و در وسط زندگی جاری آن‌ها در قلب بازاری مهم در پایتخت کشور کاری باکیفیت و خوب را انجام داد.


وی با ابراز خرسندی از اجرای این پروژه گفت: این کار می تواند مقدمه خوبی برای همکاری‌های بزرگ‌تر باشد هرچند تاکنون پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با مراکز علمی و دانشگاه های آلمان همکاری بسیار خوبی داشته است.


بهشتی این پروژه را برای گروه ایرانی بسیار آموزنده دانست و ابراز امیدواری کرد که برای گروه آلمانی نیز آموزنده بوده باشد.


وی از دست‌اندرکاران پروژه تشکر کرد و خطاب به مدیریت شهری تهران گفت: پروژه مستندسازی و مرمت چهارسوق بزرگ نمونه بسیار خوبی بود که می تواند در شهر تهران تعمیم پیدا کند و زمینه ساز همکاری های گسترده‌تری باشد.


وی با اشاره به وجود مرمت‌های فراوان در سطح شهر تهران، گفت: متاسفانه در برخی از این مرمت‌ها اشکالاتی وجود دارد، چراکه این همکاری وجود ندارد و به‌طور حتم همکاری باعث می‌شود کیفیت کار با استانداردهای علمی و فنی منطبق شود.


ضرورت از بین بردن اغتشاشات بصری بازار
معاون میراث‌فرهنگی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به شهرداری پیشنهاد کرد، کابل‌ها و مواردی که باعث اغتشاشات بصری در بازار شده‌اند با کابل‌های زیرزمینی سامان‌دهی شوند.


محمدحسن طالبیان با ارائه این پیشنهاد گفت: به‌طور حتم بازاری‌ها نیز در این زمینه همکاری‌های لازم را انجام خواهند داد چراکه نه‌تنها این کابل‌ها از نظر بصری نازیبا هستند بلکه بسیار هم خطرناک هستند.


وی افزود: لازم نیست در ابتدا کابل‌های همه بازار به‌صورت زیر زمینی ساماندهی شود بلکه می‌توان کار را با چند بخش کوچک به‌صورت پایلوت آغاز کرد و سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آمادگی دارد، مشارکت مالی و علمی در این زمینه را داشته باشد.


طالبیان با تقدیر از همکاری و مشارکت شهرداری گفت: آنچه امروز انجام شده بسیار مهم است و ما از پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری نیز همین انتظار را داشتیم که پایلوت‌هایی از پژوهش و مستندنگاری تا تحقق یک اجرا انجام شود.


وی اظهار کرد: وقتی بازاری‌ها این کار را مشاهده کنند به‌طور حتم استقبال کرده و کار می‌تواند ادامه یابد.


طالبیان با ابراز خرسندی از افتتاح دو گنبد چهارسوق تاکنون گفت: یکی از گنبدها در کنار مسجدجامع و قلب بازار یزد حدود سه هفته پیش افتتاح شد و کار استاد سامان کارگر در زمینه بازسازی تزیینات و تثبیت تزیینات و گنبد در آنجا بسیار مهم و قابل تقدیر است.


وی چنین اقداماتی را بهانه و مقدمه‌ای برای گسترش سایر مرمت‌ها دانست.


طالبیان در پایان از قول مساعد سفیر آلمان برای انجام همکاری مشترک خبر داد و به همکاری‌های مشترک ایران و آلمان از جمله بم و تخت‌سلیمان اشاره کرد.


مرمت چهارسوق بزرگ آغازی برای مرمت‌های بعدی
مهناز اشرفی، رئیس پژوهشکده ابنیه و بافت‌های فرهنگی‌تاریخی از همکاران شرکت‌کننده در این برنامه به‌ویژه از گروه آلمانی که با نظم و برنامه‌ریزی دقیق و انجام یک کار علمی با مشورت همه اعضای گروه باعث شدند این پروزه به موقع به اتمام برسد، تقدیر کرد.


وی ابراز امیدواری کرد که این پروژه شروعی برای مرمت‌ها و حفاظت‌های بعدی درون بازار بزرگ تهران و سایر نقاط کشور باشد.


نگاهی به روند مرمت در چهارسوق بزرگ


سخنران بعدی کریستیان رابه، سرپرست هیئت آلمانی به برنامه‌ریزی برای اجرای طرح در طی مذاکراتی با گروه ایرانی اشاره کرد و گفت: این کار براساس استاندارهای میراث فرهنگی کشورها انجام شد.


وی با اشاره به استفاده از سه روش کاری در این پروژه گفت: قسمتی که دست‌نخورده به‌نظر می‌آید، تنها برای حفظ و ماندگاری روی آن کار شده است.


وی به تغییر و تحولاتی که این گنبد در طول تاریخ داشته است، گفت: قسمت‌های قرمز و آبی‌رنگ محیط گنبد محکم‌کاری شد و روی رنگ‌ها کار و روتوش زده شد.


این مرمتگر آلمانی در ادامه از اضافه شدن یک‌سری قسمت‌های تزیینی روی دیوار (قسمت های خاکستری) خبر داد و گفت: در زمان نوسازی به رنگ اصلی رسیدیم که متعلق به 150 سال پیش بود و برای این که نشان دهیم در آن زمان گنبد چگونه به‌نظر می‌رسیده است، قسمت سبزرنگ دیوار را بازسازی کردیم.


وی یک ویژگی این بنا را که بیانگر ایده ظریف و زیبایی معماران این سازه است طرح تزیینی سه بعدی عنوان کرد و گفت: طراحان این بنا یک طرح تزیینی سه‌بعدی پیاده کرده‌اند که کل گنبد بر اساس آن طراحی شده است به گونه‌ای که چشم یک طرح سه بعدی را دوبعدی می‌دیده است.


کریستیان رابه با اشاره به قسمت بالای گنبد که ورودی نور است، گفت: پنجره‌ای سفیدرنگ در این قسمت وجود دارد و در این قسمت هم معماران از یک طرح تزیینی سه‌بعدی استفاده کرده‌اند که طرح انتزاعی طراحی شده گنبد بوده است و به‌خاطر نوری که وارد می‌شده حالت سه‌بعدی در داخل گنبد به‌وجود می‌آمده است.


وی در پایان، تبادلات علمی ایران و آلمان را در این پروژه بسیار پرثمر ارزیابی کرد.


چهارسوق بزرگ، قلب بازار تهران
در ادامه برنامه سیداحمد محیط‌طباطبایی، رییس ایکوم ایران به ایراد سخنرانی پرداخت و از همکاران ایرانی و آلمانی، سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری و شهرداری تقدیر و تشکر کرد.


وی افزود: پژوهشگاه میراث‌رهنگی و گردشگری به نمایندگی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری این کار را انجام داد و به‌تبع همکاری‌های لازم با بخش معاونت میراث فرهنگی انجام شد.


رییس ایکوم ایران چهارسوق بزرگ را از 150 سال پیش تاکنون قلب بازار تهران دانست و گفت: بازار تهران نه تنها محله‌ای برای خرید و فروش و داد و ستد کالا بلکه محله مهمی در زندگی شهری تهران است.


محیط طباطبایی افزود: این بازار از چنان ویژگی و اهمیتی برخوردار بود که در گذشته بخش عمده‌ای از سفارتخانه‌های خارجی در تهران در این بازار قرار داشتند و بیش از 70 درصد بازار به مکان زندگی و خدمات و نهادهایی مانند مسجد اختصاص داشت.


به گفته محیط طباطبایی، 50 سال پیش چهارسوق بزرگ قلب بازار تهران و نیز فعالیت های اجتماعی بوده است.


وی با اشاره به این که در روز عاشورا همه دسته‌های عزاداری بازار از این چهارسوق به سمت بازار زرگرها حرکت می‌کردند، چهارسوق بزرگ را نوعی نماینده و مظهر بازار تهران دانست و گفت: فرسودگی فعلی آن نشانگر فرسودگی بازار است و مرمت و احیای آن نویدبخش تجدید حیات بازار تهران به صورت یک محله و نهاد زنده و موثر خواهد بود.


رییس ایکوم ایران در ادامه ابراز امیدواری کرد که همکاری‌های مشترک ایران و آلمان به ویژه با دانشگاه آخن ادامه یابد و فعالیت‌های بهتر و موثرتری را در حوزه مستندسازی و سایر حوزه‌های مرمت و احیای آثار تاریخی در تهران و سایر نقاط کشور شاهد باشیم.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب