دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 دی 1396 - 10:48

جنگ رسانه‌ای سعودی‌ها با نخست‌وزیر لبنان

محتوای نخستین گفت‌وگوی نخست‌وزیر لبنان با یک رسانه خارجی پس از آزادی‌اش از بند سعودی‌ها به مذاق آل‌سعود خوش نیامده است و آن‌ها مانور رسانه‌ای گسترده‌ای را آغاز کرده‌اند تا بتوانند چهره او را در اذهان عمومی مخدوش کنند.
کد خبر : 251066

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: سعد حریری در نخستین مصاحبه خود با یک رسانه خارجی بعد از ماجراهایی که برای او در عربستان پیش آمد و جریانات پس از استعفای تحمیلی‌اش از سوی ریاض، به نوعی سعودی‌ها را به مبارزه طلبید و آشکارا جدایی خط سیاسی و فکری خود را از آل‌سعود اعلام کرد. این موضوع باعث شده است تا ابزارهای رسانه‌ای و سایبری محمد بن‌‌سلمان، ولیعهد عربستان به میان بیایند و ضربه زدن به او را در راس اولویت‌های خود قرار دهند.


حریری در گفت‌وگو با روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال با بیان اینکه مشارکت حزب‌الله در دولت لبنان باعث ثبات سیاسی در این کشور شده است، افزود: «هرگز به‌دنبال رویارویی با حزب‌الله نیستیم.»


شبکه «العربیه» ظرف دو روز گذشته محوریت خود را بر انتشار اخبار و گزارش‌هایی گذاشته که به‌ نوعی با خط فکری نخست‌وزیر لبنان و شخص سعد حریری در تضاد است و از این راه می‌کوشد تا چهره او را در نزد افکار عمومی لبنان و در مرحله بعد، منطقه مخدوش کند.


این شبکه در تازه‌ترین گزارش خود ویدئوهایی را پخش کرد و در بخش‌هایی از آن تجمعاتی به تصویر کشیده شد که ده‌ها کارمند سابق شرکت سعودی اوجیه مقابل منزل حریری در بیروت انجام داده و در این تجمعات خواستار پرداخت حقوق و دستمزدهای عقب افتاده خود شده بودند.


هدف سعودی‌ها از به راه انداختن چنین بازی نخ‌نمایی که جهت‌گیری‌شان در تبعیت از دستورات مقام‌های دیوان پادشاهی عربستان مشخص است، تحریک حریری به انجام اقدام متقابل و احیانا اشتباه و در گام بعد، مخدوش کردن چهره اوست. سعودی‌ها می‌خواهند مشکلات کنونی شرکت اوجیه را که نه به‌یکباره بلکه در مدت‌های مدیدی و تحت تاثیر بحران اقتصادی در عربستان به وجود آمده است، با بزرگنمایی رسانه‌ای و بازی‌های سیاسی به پای اقدامات سعد حریری بنویسند تا مردم را علیه او بشورانند و در این میان با بزرگ‌نمایی توهین‌هایی که به او می‌شود، چهره‌ای منفور از حریری ارائه کنند.


حریری چه گفت که خواب سعودی‌ها آشفته شد؟


سعد حریری در گفت‌وگو با روزنامه وال استریت ژورنال در اظهارنظری که آشکارا خلاف سیاست‌های عربستان است، درباره روابط لبنان با ایران گفت: «روابط تهران با بیروت و کشورهای حوزه خلیج (فارس) باید در بهترین شکل خود و در راستای منافع ملی لبنان باشد. ما هرگز به هیچ کشوری اجازه دخالت در امور سیاسی لبنان را نمی‌دهیم.»


از سوی دیگر مدت‌هاست که سعودی‌ها به‌دنبال گنجاندن نام حزب‌الله لبنان در فهرست گروه‌های تروریستی هستند، هرچند سازمان ملل متحد با این موضوع مخالفت کرده است. باوجود این، نخست‌وزیر لبنان در این مصاحبه جانب حزب‌الله لبنان را گرفت و تاکید کرد: «مشارکت حزب‌الله در دولت لبنان باعث ثبات سیاسی در این کشور شده است و ما هرگز به‌دنبال رویارویی با حزب‌الله نیستیم.»


علاوه بر این، در حالی که سعودی‌ها هر روز در تلاشند تا بر طبل اختلافات با ایران بکوبند و از مسیر توافق و مصالحه که مورد نظر بسیاری از اعراب حوزه خلیج فارس است، خارج شوند سعد حریری موضعی متفاوت را بیان می‌کند و می‌گوید که تلاش می‌کند کشورش را از اختلاف میان عربستان سعودی و ایران دور کند.»


سعد حریری در موقعیتی متناقض با اظهارات مطرح‌شده خود از عربستان، بر لزوم متمرکز شدن لبنان به منافع امنیتی ملی خود آن هم بدون مداخله هر طرف خارجی تاکید کرد و گفت: «غیر ممکن است که مداخله از سوی هر طرف خارجی در امور سیاسی لبنان را برتابیم، روابط ما با ایران یا هر کشور دیگر منطقه بایستی به بهترین شکل ممکن باشد. ولی ضرورت دارد که (این روابط) در راستای منافع ملی لبنان باشد.»


حریری در این مصاحبه از سخن گفتن درباره جزئیات سفرش به ریاض در اوایل نوامبر 2017 (اواسط آبان) که در آن سفر زیر فشار مقام‌های سعودی استعفای خود از سمت نخست‌وزیری لبنان اعلام کرده بود، خودداری کرد و تنها به گفتن این مطلب اکتفا کرد که «عربستان سعودی هرگز در امور سیاسی لبنان به صورت مستقیم مداخله نمی‌کند.»


مجموع این اظهارات است که باعث می‌شود تا اسعد ابوخلیل، استاد علوم سیاسی دانشگاه سان‌فرانسیسکو وارد گود شود و در اظهارنظری در کاربری توییتر خود بنویسد: «نظام سعودی به‌طور رسمی در حال واکنش نشان دادن به اظهارات سعد حریری در مصاحبه با وال‌استریت ژورنال است که در آن (خلاف مواضع سعودی‌ها) جهت‌گیری خود را همسو با حزب‌الله لبنان معرفی کرده است.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب