دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

آیا روسیه می‌تواند موفقیت در سوریه را در شبه جزیره کره تکرار کند؟

به نظر می‌رسد روسیه تنها کشوری است که "دونالد ترامپ" می‌تواند با کمک آن با حفظ وجهه، از بن‌بست کنونی خارج شده و وارد مذاکره با کره شمالی شود، همانطور که مسکو در سال ۲۰۱۳ مانع از حمله آمریکا به سوریه شد.
کد خبر : 242110

به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، روزنامه اینترنتی «وزگلیاد» در تحلیلی نوشته است: تغییرات اساسی در روند اوضاع سیاسی پیرامون کره شمالی و امکان انجام مذاکرات بین مقامات پیونگ یانگ و واشنگتن به نفع روسیه خواهد بود. دیگر کمتر کسی، حتی در داخل آمریکا در مورد ضرورت این مذاکرات تردید دارد و این مسئله این امکان را به مسکو خواهد داد که در منطقه خاور دور نیز موفقیت بدست آمده خود در منطقه خاورمیانه را به نمایش بگذارد.


"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه روز جمعه در نشست هفتگی خود با اعضای شورای امنیت این کشور، روند اوضاع پیرامون کره شمالی را با توجه به نتیجه مذاکرات خود با "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا، مورد بررسی قرار ئاد. پیش از این "دمیتری پسکوف" سخنگوی کاخ کرملین گفته بود که پوتین و ترامپ در جریان مذاکرات تلفنی خود از انجام گفت‌وگو با پیونگ یانگ با هدف حل و فصل سیاسی اوضاع در شبه جزیره کرده حمایت کرده اند.


این در حالی است که "رکس تیلرسون" وزیر خارجه آمریکا نیز شب گذشته در نشست شورای امنیت یادآور شد که واشنگتن قصد درگیری نظامی با پیونگ یانگ را نداشته و از همه امکانات دیپلماتیک برای حل و فصل اوضاع استفاده خواهد کرد، هرچند همه گزینه های ممکن همچنان باز هستند. تیلرسون تاکید کرد که کره شمالی باید حق خود برای نشستن بر سر میز مذاکره را ثابت کند.


در کنفرانس مطبوعاتی بزرگ روز پنج شنبه رئیس جمهوری روسیه، خبرنگاران بار دیگر از پوتین خواستند تا نظر خود را در باره عملکرد دونالد ترامپ بیان کند. رئیس جمهوری روسیه نیز مانند دفعات قبل یادآور شد که این خود آمریکایی‌ها هستند که باید کار رئیس جمهوریشان را مورد ارزیابی قرار دهند. با این وجود تاکید کرد که اگر دو کشور (روسیه و آمریکا) متحد شده و تلاشهای مشترکی را داشته باشند، موثرتر عمل خواهند کرد و یکی از این موارد حل مشکلات در شبه جزیره کره است.


ترامپ برای حل مشکل کره شمالی به پوتین روی آورد


دقیقا چند ساعت بعد از آن بود که دونالد ترامپ به کاخ کرملین تلفن زده و به گفته مقامات کرملین و کاخ سفید، مسئله کره شمالی در مرکز توجه این مذاکرات رهبران دو کشور قرار داشت. ترامپ خود بعدا گفت: «بسیار مایل هستیم که روسیه در این زمینه به ما کمک کند.»


واضح است که رئیس جمهوری آمریکا «تشکر از پوتین برای اشاره به موفقیتهای وی در عرصه اقتصادی آمریکا» را بهانه قرار داد تا مهمترین مشکل کنونی خود، یعنی کره شمالی، را با همتای روسی خود بررسی کند. ظاهرا وی به کمک روسیه در این زمینه نیاز جدی پیدا کرده است..


وضعیت دقیقا مانند آگوست سال 2013 است، زمانی که واشنگتن قصد حمله به سوریه را داشت و شروع به درخواست از مسکو برای کمک نمود. وجهه تشابه "باراک اوباما" و دونالد ترامپ در این است که هیچکدام مایل به آغاز جنگ نبودند. اوباما فقط برای دولت سوریه خط قرمزهایی را تعیین کرده و یادآور شد که حمله آمریکا به این کشور ممکن است برای کل منطقه فاجعه آمیز باشد.


تجربه روسیه در ممانعت از حمله آمریکا به سوریه


بعد از آن بود که روسیه به کمک آمریکا آمده و توافق دو کشور بر سر نابودسازی تسلیحات شیمیایی موجود در سوریه صورت گرفت که بهانه آمریکا برای حمله نظامی به این کشور را از بین برد. اوباما توانست چهره صلح دوست خویش را حفظ کند، البته سیاست آمریکا در منطقه دچار شکست بزرگی شد.


اکنون نیز دونالد ترامپ واقعا قصد جنگیدن با کره شمالی را ندارد و می داند که چنین جنگی نه تنها برای منطقه، بلکه اینبار برای کل جهان فاجعه آمیز خواهد بود. ترامپ اوضاع پیرامون کره شمالی را تشدید کرده تا بتواند از چین امتیاز بگیرد. البته رئیس جمهوری آمریکا برای وارد شدن به مرحله مذاکرات لازم داشت تا مواضع خویش در این رابطه را برای افکارعمومی داخلی تقویت کند و برای این منظور نیز به کمک پوتین نیاز دارد. مقامات پکن نتوانستند رضایت واشنگتن را در این زمینه جلب کنند و به نظر می رسد جز روسیه جایگزینی برای میانجیگری در حل و فصل مناقشه پیرامون کره شمالی وجود ندارد.


این واقعیتی است که بدون حضور مسکو و پکن، مقامات پیونگ یانگ حاضر به نشستن بر سر میز مذاکره نخواهند شد، برای اینکه می دانند مذاکرات مستقیم بین دو کشور به دلیل عدم وجود اعتماد متقابل، فایده ای نخواهد داشت. ضمن اینکه میانجیگری روسیه، امکان دستیابی به توافق بین دو طرف را افزایش خواهد داد.


البته برای رسیدن به این مرحله، ترامپ تلاش کرد تا روسیه و چین را مجبور به تشدید مواضع خویش در قبال کره شمالی کرده و از آنها انتظار داشت تا رژیم تحریمها علیه پیونگ یانگ را تا جای ممکن افزایش دهند، ولی مسکو و پکن با این درخواست موافقت نکردند.


اعتراف آمریکا به لزوم مذاکره برای حل مشکل کره شمالی


روسیه حاضر است به آمریکا برای آغاز مذاکرات کمک کند، به این شرط که آمریکا علنا به ضرورت این مسئله اعتراف کند. اکنون تیلرسون اعلام کرده که واشنگتن حاضر به مذاکره با پیونگ یانگ بدون هیچ پیش شرطی خواهد بود. هرچند وزیر خارجه آمریکا در نشست روز جمعه شورای امنیت گفت که این کشور قصد ندارد با پیشنهاد چین و روسیه در خصوص توقف مانورهای نظامی به همراه کره جنوبی در منطقه، موافقت کند. ولی همینکه طرف آمریکایی حاضر به مذاکره بدون پیش شرط شده، به نظر مورد قبول همه طرفین خواهد بود.


آغاز مذاکرات آسیبی هم به وجهه آمریکا در جهان وارد نخواهد کرد، ولی همه هم می دانند که این مذاکرات بی نتیجه خواهد بود، برای اینکه کره شمالی هرگز از برنامه هسته ای و موشکی خویش صرف نظر نخواهد کرد.


واقعیت این است که اوضاع در منطقه آسیا و اقیانوس آرام در حال تغییر است: نفوذ آمریکا در این منطقه در حال کاهش است و فرقی نمی کند که این کشور با کره شمالی مذاکره کند یا این کشور را تهدید به جنگ نماید، چرا که نقش جهانی چین در حال افزایش است، ژاپن تلاش می کند تا با استقلال بیشتری از آمریکا عمل کند و روسیه نیز نقش منحصر به فردی در این منطقه ایفاء می کند.


اکنون روسیه می تواند به آمریکا کمک کند تا وجهه خویش را حفظ کرده و جهان را به آتش نکشد و از بن بست موجود نیز بیرون آید. با این تفاوت که در خاورمیانه سوریه از نیروی هوایی روسیه دعوت کرد تا مداخله کرده و وارد جنگ شود، ولی در خاور دور، مداخله مسالمات آمیز و میانجیگری مسکو برای حل و فصل اوضاع کفایت خواهد کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب