دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 آذر 1396 - 11:56
آنا گزارش می‌دهد:

آمدن یا نیامدن سرمایه‌گذاران بخش‌خصوصی مساله مهم نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی

نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری محققان کشور در حالی گشایش یافت که آمدن سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به این نمایشگاه و حمایت از طرح‌های تحقیقاتی مساله مهم پژوهشگران حاضر در آن است.
کد خبر : 241356

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، همزمان با هفته پژوهش، هجدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار صبح روز دوشنبه(22 آذر) در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران افتتاح شد.


این نمایشگاه در 5 سالن 8، 9، 10، 11 و 27 نمایشگاه بین‌المللی تهران با حضور وزیر علوم و تحقیقات و معاون علمی رئیس‌جمهوری افتتاح شد و تا یکشنبه 26 آذرماه برپا است. همچنین از 64 طرح تحقیقاتی و فناوری جدید در افتتاحیه این نمایشگاه رونمایی شد.


در این نمایشگاه 86 دانشگاه، 20 پژوهشگاه، 33 پارک علم و فناوری، 19 مرکز رشد، 15 سازمان اجرایی، 15 شرکت خصوصی و 5 موسسه آموزشی غیرانتفاعی غرفه دارند.


آنطور که دکتر مجید متقی‌طلب، دبیر اجرایی این نمایشگاه می‌گوید، در فرآیند راه‌اندازی هجدهمین نمایشگاه، 3هزار و 449 فناوری ثبت شدند که ‌یک‌هزار و 804 فناوری متقاضی ارزیابی TRL بودند. همچنین 300 داور محصولات این نمایشگاه را برای حضور در غرفه‌ها داوری کردند.


در ارزیابی اولیه از این نمایشگاه مشخص می‌شود بسیاری از دانشگاه و مراکز پژوهشی محصولات فناورانه تجاری‌سازی شده یا در مرحله تجاری‌سازی را ارائه کردند تا بتوانند از طریق این نمایشگاه سرمایه‌گذار مناسب برای طرح‌های خود بیابند.


این روزها که صحبت از دانشگاه نسل سوم و کارآفرین در میان است، حمایت از محصولات دانش‌بنیان دانشگاه‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. متاسفانه آن‌گونه که باید و شاید از ایده‌های فناورانه دانشگاهیان در کشور حمایت نمی‌شود، به طوری‌که دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری در این همایش گفت: ما در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در اول راهیم، هنوز نتوانسته‌ایم سرمایه‌گذار بخش خصوصی را به پژوهشگران و محققان وصل کنیم.


وی معتقد است با اینکه تعداد دانشجویان ایرانی از زمان پیش از انقلاب 20 برابر شده‌اند، ولی این تعداد دانشجویان نتوانستند اثر مناسبی در GDP داشته باشند،‌ چرا که هنوز اکوسیستم دانش‌بنیان در کشور ما شکل نگرفته است.


در این میان بسیاری از پژوهشگران و محققان حاضر در این نمایشگاه معتقدند که باید حمایت‌های مناسب‌تری از فعالیت‌های علمی و پژوهشی آنها صورت گیرد. آنچنان که مسئول غرفه دانشگاه صنعتی شریف به خبرنگار آنا گفت: ما 17 محصول را در این نمایشگاه ارائه کرده‌ایم که در حوزه‌های مختلف سلامت، نانومواد، رباتیک، مهندسی پزشکی، الکترونیک، واقعیت مجازی، تصویربرداری سه‌بعدی، انرژی‌های نو و... است.


وی در ادامه از روند حمایت دولت و سرمایه‌گذاران از طرح‌های پژوهشی محققان انتقاد کرد و گفت: آن‌گونه که باید سرمایه‌گذاران جذب طرح‌های تحقیقاتی ما نمی‌شوند، حال نمی‌دانم مشکل از ما است یا دولت یا دانشگاه‌ها.


مسئول غرفه دانشگاه شریف ادامه داد: پژوهشگران ما سعی می‌کنند ایده‌های نو تولید کنند، ولی در معرفی آنها به سرمایه‌گذار مشکل دارند. برای اینکه کشور بتواند در اقتصاد دانش‌بنیان موفق عمل‌ کند، باید به فکر بازاریابی محصولات محققان باشند.


در این میان مسئول غرفه دانشگاه تربیت‌مدرس امیدوارتر از مسئول غرفه دانشگاه شریف است و تاکید می‌کند که حتما نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی می‌تواند در معرفی محصولات‌شان به بخش‌خصوصی تاثیرگذار باشد.


وی حتی اعلام می‌کند که با وجودی که امروز روز افتتاح نمایشگاه بود، مرحله پایانی برخی از قراردادهای ما در همین نمایشگاه انجام شد که از جمله آن می‌توان به قرارداد پژوهشگران این دانشگاه در حوزه پلیمر با سرمایه‌گذار بخش‌خصوصی اشاره کرد.


حسینی ادامه داد: دانشگاه تربیت‌مدرس 30 طرح را به این نمایشگاه ارائه داده است تا در معرض دید همگان قرار دهد.


از دیگر دانشگاه‌های مطرح کشور که در نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری حضور داشتند، دانشگاه تهران بود آن‌گونه که مسئول غرفه این دانشگاه می‌گوید: 24 دستاورد پژوهشی در سامانه نمایشگاه ثبت شد که در نمایشگاه ارائه شود، ولی تعدادی از این محصولات به دلیل وجود نواقصی از حضور در نمایشگاه بازماندند.


یکی از پژوهشگران حاضر در این غرفه درباره طرح‌اش این‌گونه به خبرنگار آنا توضیح داد؛ وی طرحش را با نام اندازه‌گیری بزرگی و توزیع تنش‌های پسماند به روش کرنش‌سنجی سوراخ معرفی کرد و گفت: این طرح در حوزه‌های نفت و گاز، پتروشیمی، هوافضا، هسته‌ای و نیروگاهی کاربرد دارد و نمونه اروپایی آن 80هزار یورو است.


این پژوهشگر دانشگاه تهران هم از اوضاع اقتصادی شرکت‌ها و صنایع بزرگ گله داشت و گفت: به خاطر بازار آشفته اقتصادی، سرمایه‌گذار برای تجاری‌سازی محصول‌شان پیدا نمی‌شود و آنها نمی‌توانند وارد مرحله تجاری‌سازی شوند.


وی همچنین گفت: این طرح ثبت اختراع شده و قابلیت استفاده در شرکت‌هایی مانند مپنا را دارد، ولی به همان‌ دلیلی که اقتصاد ایران گریبانگیرش است، نمی‌تواند وارد مرحله تجاری‌سازی شود.


به گزارش خبرگزاری آنا، نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی کشور 22 آذر آغاز به کار کرد و تا ۲۶ آذر نیز ادامه خواهد داشت.


*یاسر احمدوند


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب