دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 آذر 1396 - 12:33
معاون پژوهشی وزارت علوم در نشست خبری مطرح کرد:

برگزاری جشنواره تقدیر از پژوهشگران برتر با حضور رییس جمهور/ انتقاد از بودجه پژوهشی دانشگاه‌ها

نشست خبری معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری به مناسبت برگزاری هفته پژوهش و فناوری صبح امروز در محل این وزارتخانه برگزار شد.
کد خبر : 236539

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دکتر مسعود برومند در ابتدای این نشست به ارائه گزارشی از وضعیت علمی و فناوری ایران در سطح جهانی پرداخت و گفت: استراتژی و راهبرد اساسی ما بر پایه توسعه اکوسیستم نوآوری است. مقالات علمی، پتنت، ثبت اختراع، توسعه فناوری و تجاری‌سازی و توسعه محصول در راس کارهای ما است، در سال 2016 تعداد مقالات علمی ایران در پایگاه ISI 47 هزار و 200 و در پایگاه اسکوپوس 50 هزار مقاله بود که رشد 18 درصدی را نشان می‌دهد و رتبه جمهوری اسلامی ایران از این لحاظ در سال 2017 به 16 رسیده است.


برومند ادامه داد: کشور در حالی که یک درصد جمعیت جهان را دارد ولی 2 درصد مقالات جهانی را تولید می‌کند و در حال حاضر رتبه 1 را در بین کشورهای اسلامی در پایگاه‌های ISI و اسکوپوس داریم. در حوزه مقالات داغ نیز رتبه ما در سال گذشته بسیار ارتقاء پیدا کرد که این امر مطمئنا شانسی اتفاق نمی‌افتد. همه مراکز و دانشگاه‌های ما برای رشد علمی خود بسیار تلاش کرده‌اند در سال 2016 از 1/9 درصد مقالات علمی جهان سهم ایران به 2/2 درصد مقالات پر استناد رسیده است.


معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم با بیان اینکه کشورمان در سال 2016 با قرار گرفتن در رتبه دوم ستاد علمی در پایگاه ISI به عنوان دومین کشور از این نظر شناخته شده است، گفت: درصد رشد ثبت مدارک علمی ایران نیز حدود 20 درصد شده است در مجموع وزارت عتف 56 درصد تولید علمی کشور را در اختیار دارد و بقیه ناشی از تلاش‌های دانشگاه آزاد و وزارت بهداشت بوده است.


به گفته معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در حال حاضر 42 پارک علم و فناوری در حال فعالیت هستند که 4 هزار و 716 واحد فناور در مراکز رشد این پارک‌ها دایر هستند از این تعداد هزار و 65 مورد آنها شرکت دانش‌بنیان است که تا کنون میزان صادرات محصولات این پارک‌ها حدود 200 میلیارد دلار و تعداد ایده‌های تبدیل شده به محصول آنها دو هزار و 478 مورد است.


او ادامه داد: به نظر من کاری که جوانان‌مان در پارک‌ها انجام می‌دهند قابل تقدیر است. در حال حاضر همچنین 159 انجمن علمی در کشور فعال هستند که مطمئنا باید توسعه یابد خیلی مهم است که ما فرآیند نوآوری را طوری حمایت کنیم که تبدیل ایده به محصول در این چرخه به خوبی دنبال شود.


برومند تعداد نشریات پژوهشی کشور را هزار و 170 مورد اعلام کرد و افزود: در مجموع هزار و 258 نشریه علمی ثبت شده داریم.


معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم همچنین به جایگاه ایران و دانشگاه‌های کشور در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی نیز اشاره کرد و گفت: رتبه کشور در حوزه نوآوری در میان 127 کشور 75 است در رتبه‌بندی لایدن از 5 دانشگاه در سال 2013 به 18 دانشگاه در سال 2018 رسیده‌ایم در رتبه‌بندی شانگهای اکنون 18 دانشگاه ایرانی حضور دارند تعداد دانشگاه‌های برتر ما در این رتبه‌بندی 8 دانشگاه است، همه این اتفاقات یک عملکرد جهانی است و ما به آن افتخار می‌کنیم.


او به برنامه‌های هفته پژوهش و فناوری اشاره کرد و ادامه داد: از 21 تا 27 آذر امسال هفته ملی پژوهش برگزار می‌شود روز 21 با عنوان پژوهش، فناوری، دانش‌آموز و مدرسه، 22 آذر پژوهش، فناوری، صنعت، 23 آذر پژوهش، فناوری، ایده و خلاقیت، 24 آذر پژوهش، فناوری و اقتصاد مقاومتی، 25 آذر پژوهش، فناوری و سرمایه ملی، 26 آذر پژوهش، فناوری، مهارت و کارآفرینی و روز 27 آذر به نام پژوهش، فناوری، حوزه و دانشگاه نام‌گذاری شده است. نمایشگاه پژوهشی و فن‌بازار از 22 آذر برپا می‌شود و در روز 27 آذر نیز جشنواره تقدیر از پژوهشگران و فناوران برتر با حضور ریاست جمهوری برگزار خواهد شد.


معاون پژوهشی وزارت علوم با انتقاد از بودجه پژوهشی در این وزارتخانه و دانشگاه‌ها گفت: برای سال 97 درخواست بودجه پژوهشی بیشتری کرده‌ایم ما باید سعی کنیم تا همه این بودجه وارد چرخه پژوهش شود کل بودجه وزارت عتف 12 میلیارد تومان است که 23 درصد آن بودجه پژوهشی است و میزان تخصیص همین درصد هم مقداری کمنر است. مطمئنا این بودجه باید افزایش پیدا کند امسال نیز میزان پرداخت بسیار کم بوده و 30 درصد بودجه پژوهشی پرداخت شده است.


برومند در پاسخ به این سوال که با این همه آمار خوب ازدانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور پس چرا در اشتغال و اقتصاد هنوز مشکل داریم، گفت: ما تا چند سال پیش به عنوان آموزشکده به دانشگاه‌هایمان نگاه می‌کردیم چند سالی است که تغییر نسل دانشگاه‌ها در ایران مطرح شده و ما از نسل اول دانشگاه یعنی آموزش عبور کرده‌ایم و سه سال است که توجه به کیفیت بیشتر شده و اکنون باید به سمت فناوری برویم. به نظر من همه چیز طبیعی دارد پیش می‌رود و باید صبر کنیم تا نتیجه بگیریم.


در ادامه این نشست دکتر مظفر شریفی مدیر کل پژوهشی وزارت علوم نیز گفت: دستورالعمل انتخاب پژوهشگران هر سال در شهریور به همه دستگاه‌ها ابلاغ می‌شود و هدف کلان این است که پژوهشگران تشویق و ترغیب شده و ارتباط بیشتری با صنعت برقرار شود.


او افزود: برای امسال شاخص‌های انتخاب پژوهشگران را ارتقاءدادیم و کیفیت بیشتر مد نظر قرار گرفت. تعداد طرح‌ها و کاربردی بودن طرح‌های پژوهشگران مد نظر قرار گرفت و کسانی که پروژه تحقیقاتی داشته و توانسته‌اند به فناوری یا تجاری تبدیل کنند در اولویت بوده‌‌اند.


شریفی ادامه داد: امسال در آیین‌نامه هفته پژوهش و فناوری جدولی اضافه شد تا رویکرد مهارتی هم اعمال شود. پرونده‌ها در هفت گروه در حال داوری هستند و در آینده‌ای نزدیک 5 نفر پژوهشگر نهایی انتخاب و معرفی می‌شوند.


به گفته شریفی در مجموع 286 پرونده به دبیرخانه جشنواره تجلیل از پژوهشگران ارسال شده که 60 مورد آنها در علوم پایه، 81 مورد فنی مهندسی، 79 مورد علوم انسانی، 31 مورد کشاورزی، 8 مورد دامپزشکی، 18 مورد هنر و معماری و 9 مورد در پزشکی بوده است از همه اینها تنها 177 پرونده از سوی دانشگاه‌ها به دبیرخانه ارسال شده است.


در ادامه دکتر خسرو پیری مدیرکل ارتباط با صنعت وزارت علوم از داوری پرونده 91 نفر در بخش فناوری خبر داد و گفت: در نهایت 5 نفر به عنوان فناور برتر انتخاب و در مراسم جشنواره تقدیر از پژوهشگران و فناوران از آنها تقدیر می‌شود.


رئیس پارک علم و فناوری استان گیلان نیز در این نشست با اعلام اینکه 200 مرکز آموزشی، علمی و فناوری از بخش دولتی و خصوصی در نمایشگاه امسال هفته پژوهش و فناوری حضور دارند، گفت: تا کنون 193 دانشگاه، پارک علم و فناوری و مراکز پژوهشی وارد سامانه ایران تکهاپ شده‌اند و فناوری‌های خود را ثبت کرده‌اند البته قبل از ثبت فناوری ممیزهایی در نظر گرفته شده که کاملا بر اساس استانداردهای بین‌المللی تعریف شده است.


او افزود: امسال مهمانان زیادی از سفیران کشورهای دیگر در ایران مهمانانی از کشورهای آذربایجان، پاکستان، قرقیزستان، مالزی و ... و نیز دانشجویان و استادان ایرانی خارج از کشور و مهمانان زیادی از داخل در نمایشگاه هفته پژوهش و فناوری حضور دارند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب