دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 بهمن 1393 - 11:24
با خواص داروی جدید دیابت نوع 2 آشنا شوید

زیپتین درمان‌کننده دیابت نیست، کنترل‌کننده است

مدیرعامل انجمن دیابت ایران به بررسی خواص داروی جدید دیابت نوع 2 پرداخت و گفت: زیپتین درمان کننده دیابت نیست بلکه کنترل کننده قند خون است که مصرف آن موجب افت قندخون نمی‌شود.
کد خبر : 2329

دکتر کامران نیکوسخن در گفت‌و‌گو با خبرنگار سرویس پزشکی خبرگزاری آنا درباره داروی تازه رونمایی شده «سیتاگلیپتین» که با نام تجاری «زیپتین» برای بیماران دیابت نوع 2 کاربرد دارد گفت: این دارو تاکنون مجوز ورود به کشور نداشته است و تولید آن در انحصار شرکت‌های خارجی بوده است و بیماران دسترسی به دارو نداشتند تنها برخی از بیماران با تجویز پزشک خود اقدام به تهیه آن از خارج از کشور می‌کردند که خوشبختانه با راه اندازی خط تولید این دارو در کشور دسترسی مردم به این دارو تسهیل پیدا کرد.


وی با توجه به تفاوت‌های این دارو با سایر داروهای کاهش دهنده قندخون گفت: یکی از دغدغه‌های پزشکان در خصوص تجویز داروهای کاهش دهنده قندخون این است که مصرف این داروها موجب افت قندخون بیماران می‌شود اما خوشبختانه داروی «زپتین» با فرمولاسیونی که دارد مانع از افت قند خون می‌شود از طرف دیگر مصرف داروهای کاهنده قندخون با گذشت زمان موجب تحلیل سلول‌های انسولین‌ساز لوزالمعده می‌شوند ولی مصرف «زپتین» منجر به بقای بیشتر این سلول‌ها می‌شوند.


این عضو کمیته منطقه‌ای دیابت در ادامه گفت: حدود 35 سال پیش انسان متوجه شد وقتی غذا مصرف می‌کند افزایشی در میزان انسولین خون ایجاد می‌شود اما زمانی که همین گلوکز را مستقیما داخل خون وارد می‌کند آن افزایش انسولین به آن اندازه ایجاد نمی‌شود بنابراین متوجه شدند تفاوتی در این مساله وجود دارد که این تفاوت را در روده متوجه شدند بدین صورت که در حالت اول(مصرف غذا)، غذا از روده عبور می‌کند و وارد خون می‌شود و در حالت دوم قند مستقیما وارد خون می‌شود.


وی با بیان اینکه نتایج این بررسی نشان دهنده این بود که در این میان «روده» یک فعالیت مهم را انجام می‌دهد گفت: تحقیقات بعدی نشان داد سلول‌هایی در روده وجود دارد که به محض اینکه با قند روده برخورد می‌کنند باعث آزاد شدن هورمون‌های روده‌ای می‌شوند. این هورمون‌ها کارهای زیادی در بدن انجام می‌دهند از جمله به لوزه المعده دستور ساخت انسولین را می‌دهند، به کبد کاهش قندسازی را دستور می‌دهند، در مغز باعث کاهش اشتها می‌شوند و حتی به معده دستور می‌دهند تا تخلیه معده دیرتر صورت بگیرد تمام این عوامل موجب می‌شود تا قند خون فرد کم‌تر بالا رود و این عوامل چون وابسته به قندخون است در نتیجه باعث افت قندخون هم نمی‌شوند.


مدیرعامل انجمن دیابت ایران افزود: بعد از مدتی محققان بازسازی هورمون‌های روده ای را آغاز کردند که اول این هورمون را از بزاق یک حیوانی (بزمجه) می‌ساختند و بعد نوع صناعی این هورمون‌ها وارد بازار شد که در حال حاضر با نام داروهای داروی «ویکتوزا» یا «لیراگلوتاید» وجود دارد.


نیکوسخن با بیان اینکه محققان به مرور زمان متوجه شدند که وقتی این هورمون‌های روده وارد خون می‌شوند در عرض چند دقیقه در اثر آنزیمی از بین می‌روند عنوان کرد: بعد از آن محققان برآن شدند تا دارویی بسازند که نگذارند این آنزیم بر روی هورمون اثر کند که «زپتین» جزو این گروه داروها است در حقیقت این دارو آن آنزیمی که هورمون روده‌ای را مهار می‌کند را خود این را مهار می‌کند که هورمون‌های روده‌ای بیشتر بمانند و تاثیر هورمون‌های روده‌ای را در بدن افزایش می‌دهند.


وی در پایان با توجه به نحوه مصرف این دارو گفت: زپتین باید حتما با نظر پزشک مصرف شود. این دارو معمولا یکبار در روز مصرف می‌شود و وابسته به زمان قبل یا بعد از غذا نیست.


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
اميداعتضادى
United States of America
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۶
۰
مادرم دو سال بود عفونت ادرارى مي كرد بعد از دوسال كه شروع كرد به خوردن زيپتين ديكه عفونت نكرد میخوام بدونم كه دليلش چي بوده كه هر دكترى كه مي‌رفتيم متوجه نمي‌شد دكترهاى نفرولوژى و اورولوژى و دكترغدد و دكتر خون متشكر ميشیم كه راهنمايی كنيد
گوشتیران
قالیشویی ادیب