دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 آبان 1396 - 17:00
محقق یزدی خبر داد:

تولید نسل جدید خمیردندان

محقق یزدی از برنامه‌ریزی جهت تولید انبوه و عرضه نسل جدید خمیردندان با استفاده از بایو موادهای سرامیکی و در صورت تائید معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت خبر داد.
کد خبر : 229128

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، مسعود حافظی، پژوهشگر یزدی است که در سال 89 موفق به اخذ مدرک دکترای خود در رشته مهندسی پزشکی و گرایش بیومتریال از دانشگاه صنعتی امیرکبیر شد. وی یک سال بعد با راه اندازی شرکت پردیس پژوهش فناوران یزد، قدم به وادی تولید محصولات دانش بنیان گذاشت. موفقیت‌های وی موجب شد این شرکت در سال 96 به شرکت دانش بنیان صنعتی ارتقا یابد.


حافظی که از سال 90 با هدف تولید بایوموادهای سرامیکی آغاز به کار کرد، اکنون موفق به تولید سه ماده عمده و موثر در این حوزه شده و اکنون به دنبال اخذ مجوزهای لازم برای تولید انبوه این محصولات و عرضه آنها به بازار است.


تولید نسل جدید خمیردندان‌ها


دکتر حافظی می‌گوید: «از ابتدای فعالیت اصلی‌ترین هدفی که مد نظر بنده بود تولید هیدروکسی آپاتیت بود که ماده‌ای کلسیم فسفاتی است که 70 درصد استخوان و 90 درصد از دندان ما را تشکیل می‌دهد و اصلی‌ترین کاربرد این ماده در جهان استفاده به عنوان جایگزین استخوان چه به صورت پودر، گرانول، خمیر و یا داربست داخل استخوان است».


وی گفت: «از آنجا که گرفتن مجوز برای استفاده هر ماده جدیدی در داخل بدن بسیار سخت و طاقت فرسا است به ناچار به دنبال کاربردهای دیگر این ماده رفتیم. کاربرد در لوازم آرایشی و بهداشتی مثل خمیر دندان یکی از همین موارد است. برای مثال استفاده از این ماده در خمیر دندان باعث می‌شود که دندان مصرف کنندگان ضد حساسیت شود. همانطور که می‌دانیم دندان‌ها در زمان استفاده از آب گرم و یا سرد احساس درد ایجاد می‌شود، این احساس درد به دلیل حفره‌هایی است که بر روی دندان وجود دارد و به عصب می‌خورد. از آنجا که هیدروکسی آپاتیت جنسی شبیه به دندان دارد می‌تواند روی سطح دندان لایه ای ایجاد کند و باعث کاهش حساسیت از طریق مسدود کردن این حفره‌ها شود».


وی ادامه داد: «این محصول در حال حاضر به صورت آزمایشگاهی به مراکز علمی عرضه می‌شود ولی تولید انبوه و استفاده در خمیر دندان نیاز به مجوز معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت را دارد که هم اکنون در مراحل نهایی اخذ مجوز قرار داریم. امیدواریم مجوز غذا و دارو نهایی شود و بتوانیم محصول را به بازار عرضه کنیم».


وی تاکید کرد: «ما اولین شرکتی هستیم که در ایران به دنبال دریافت مجوز برای تولید انبوه این ماده هستیم».


حافظی در خصوص بحث اشتغالزایی نیز بیان داشت: «شش نفر نیروی انسانی از رشته‌های محتلف حسابداری، شیمی، مدیریت صنعتی و بایو مواد در حال حاضر در شرکت ما مشغول به فعالیت هستند و مسلما با تولید خمیر دندان‌های نانو ساختار این تعداد افزایش خواهد داشت».


ساخت شیشه زیست فعال و محلول شبیه‌سازی بدن


این پژوهشگر در ادامه با اشاره به تولید شیشه زیست فعال گفت: «شیشه زیست فعال، یک ترکیب مشابه شیشه‌های معمولی با تفاوتی در ترکیب است. این ترکیب به نحوی انتخاب می‌شود که زمانی که وارد بدن می‌شود، بدن آن را به عنوان یک ماده زیست فعال بشناسد و پس نزند. کاربرد اصلی این محصول هم در جایگزینی استخوان و پر کننده‌های دندانی است که هم اکنون این ماده به صورت آزمایشگاهی توسط ما تولید می‌شود».


حافظی در مورد کارکرد «محلول شبیه سازی شده بدن» نیز گفت: «هر ماده‌ای که بخواهد به عنوان ماده‌ای داخل بدن استفاده شود باید برخوردش با مایعات داخل بدن سنجیده شود تا مشخص شود چه بر هم کنشی دارد، لذا محلولی درست می‌شود که از لحاظ غلظت یونی خیلی شبیه پلاسمای خون انسان است و قبل از اینکه ماده‌ای وارد بدن انسان شود با این محلول تست می‌شود تا مشخص شود زیست فعال است یا نه و با بدن بر هم کنش مثبتی دارد یا خبر».


شیرینی‌های کار پژوهشی


وی با اشاره به مشکلات اخذ مجوز گفت: «قطعا در چنین مواردی اخذ مجوز دشوار است. به خصوص اینکه ما باید با اداره غذا و داروی تهران در ارتباط باشیم اما برای این کار باید از کانال یزد وارد شویم. باید نامه نگاری‌ها با معاونت یزد صورت بگیرد و سپس به تهران منتقل شود. خب در انتقال نامه‌ها و زمانی که صرف این پروسه می‌شود مشکلاتی وجود دارد ولی در نهایت اکنون در شرف اخذ مجوز قرار داریم».


وی با اشاره به سختی‌ها و مشکلات انجام کارهای پژوهشی و تولیدی خاطر نشان کرد: «بنده سال 89 از دانشگاه فارغ التحصیل شدم و از سال 90 نیز جذب هیات علمی پژوهشگاه مواد و انرژی کرج شدم و تجربه سه سال فعالیت در این سمت را در کارنامه خود دارم. شخصا هر دو سیستم دانشگاهی و کار تولید را امتحان کرده‌ام لذا پیشنهادم به فارغ التحصیلانی که در چنین دو راهی سرگردان هستند این است که اگر اهل سختی و چالش هستند وارد کار تولید شوند و اگر میخواهند زندگی آرام، بی‌دغدغه و یک حقوق مکفی داشته باشند در محیط دانشگاهی فعالیت کنند. درست است که یک طرف امنیت شغلی تضمین شده است اما طرف دیگر نیز شیرینی‌های خاص خود را دارد».


منبع: خبرگزاری علم و فناوری


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب