امسال، آخرین سال مجوز به سیرکهای دارای حیوان است/ ستاد کل نیروهای مسلح، مسئول اطفای حریق مراتع و جنگلها
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، صبح امروز نشست خبری به مناسبت هفته محیط زیست در سازمان محیط زیست کشور و با حضور سه تن از مدیران دفاتر زیرمجموعه معاونت محیط زیست طبیعی این سازمان برگزار شد.
در این نشست علی تیموری، مدیر دفتر صید و شکار این سازمان با بیان اینکه مطالبه ضرر و زیان حیات وحش کشور در حال طی کردن مراحل آگهی است، افزود: تا 10 روز آینده این مطالبه به ادارههای کل محیط زیست استانهای کشور ابلاغ خواهد شد.
وی گفت: این مطالبه دو ویژگی دارد که یکی از آنها شامل حال همه گونههایی میشود که در گذشته مطالبه ضرر و زیان نداشتند. همچنین در نمونه جدید افزایش قابل توجه ضرر و زیان حیات وحش تا 10 برابر نیز پیشبینی شده است.
تیموری به عنوان مثال از افزایش میزان مطالبه ضرر و زیان پلنگ از 5 میلیون تومان به 80 میلیون تومان یاد کرد و گفت: همچنین مطالبه ضرر و زیان یوز در نمونه جدید به 100 میلیون تومان میرسد. البته طبقهبندی گونهها در این طرح مشخص خواهد شد.
ممانعت از صادرات و واردات گونههای گیاهی و جانوری
در ادامه این نشست مدیرکل دفتر صید و شکار سازمان محیط زیست با بیان اینکه در سال 93 در خصوص واردات و صادرات گونههای جانوری و گیاهی چه اجزا و چه زنده آنها براساس توافقاتی که با اداره کل مرزبانی ناجا داشتهایم قرار شده تا از این پس بدون هماهنگی محیط زیست هیچگونهای نه از کشور خارج شده و نه به کشور وارد شود.
تیموری افزود: در خرید و فروشهای داخلی نیز دورههای آموزشی خاصی را با نیروهای انتظامی برگزار کردیم و چون این جرم آشکار است، نیروی انتظامی باید با آن برخورد کند. بر همین اساس اقداماتی در این خصوص انجام شده و به صورت بخشنامه درآمده و دوره هایی نیز برای نیروهای گمرک و نیروی انتظامی برگزار کرده ایم.
وی همچنین با بیان اینکه از طریق تشکلهای مردمی نیز آموزشهای لازم در این خصوص داده میشود اضافه کرد: براساس این اقدامات در حال حاضر حتی برای جابجایی گونههای حیات وحش در باغ وحشها نیز باید سازمان محیط زیست مجوز صادر کند.
تیموری در خصوص خرید و فروش پوست حیات وحش نیز گفت: با توجه به ارزش این پوست خرید و فروش و حتی نگهداری آن میتواند جرم محسوب شود. بر همین اساس کسانی که اجزای حیات وحش را جابجا یا خرید و فروش می کند باید مجوز محیط زیست داشته باشند.
مدیریت بحران محیطزیست اولویت سازمان
در ادامه مدیر دفتر صید و شکار سازمان محیط زیست یکی از برنامههای مهم این سازمان در سال 93 و 94 را مدیریت بحران در حوزه محیط زیست دانست و گفت: بر همین اساس اطفای حریق و پیشگیری و پیشبینی آن در مناطق چهارگانه در دستور کار سازمان قرار گرفته است.
وی گفت: از آنجا که حدود 10 درصد از مساحت جنگلها و مراتع کشور تحت مدیریت سازمان محیط زیست قرار دارد بنابراین برای حفاظت از این موضوع در ابتدای امسای دستورالعملی را براساس دستورالعمل سازمان مدیریت بحران کشور بومی سازی کردیم و با امضای ریاست سازمان محیط زیست به استانها ابلاغ و سه استان به عنوان پایلوت برای اجرای مانور حریق انتخاب شدند.
وی افزود: بنابراین مانور حریق در استانهای گلستان، مازندران و لرستان برگزار شد و قصد داریم این مانور را در فارس نیز اجرا کنیم. همچنین براساس اعتبارات مالی سازمان ابتدا مأموران محیط زیست به ابزارهای شخصی اطفای حریق مانند flaksi pak ، Roud fire ، خودروهای محسوس و بیل مجهز کردیم.
به گفته تیموری 18 استان کشور هر سال دچار حریق میشوند و تمامی ادارههای محیط زیست استانهای کشور به این تجهیزات مجهز شدهاند.
ستاد کل نیروهای مسلح مسئول اطفای حریق در جنگلها و منابع طبیعی شد
وی افزود: همچنین در جلسهای که با سازمان محیط زیست و سازمان جنگلها با حضور مدیریت بحران و ستاد کل نیروهای مسلح داشتیم قرار شد مراتع در اختیار محیط زیست و منابع طبیعی با تخصیص منابع مالی کافی از این پس از سوی ستاد کل نیروهای مسلح اطفای حریق شود.
تیموری گفت: بنابراین از تاریخ 1394/3/17 این وظیفه به عهده ستاد کل نیروهای مسلح قرار گرفته است. با این وجود این به معنای این نیست که سازمان محیط زیست یا سازمان جنگلها وظیفه ای در قبال اطفای حریق ندارد.
در ادامه این نشست بودجه مالی برای اطفای حریق مناطق حفاظت شده که در اختیار سازمان محیط زیست گذاشته شده از سوی مدیرکل دفتر صید و شکار سازمان دو میلیارد و 500 میلیون تومان اعلام شد که در اختیار 19 استان قرار گرفته است.
تیموری گفت:در آتش سوزی ایلام تنها 5 هکتار از 100 هکتار اراضی دچار حریق متعلق به سازمان محیط زیست بود اما از آنجا که معتقدیم تمامی منابع طبیعی باید حفظ شود، بنابراین محیطبانان نیز برای اطفای حریق در این منطقه حضور یافتند.
ممنوعیت توزیع سلاح های شکاری ساخت داخل کشور در کشور
در ادامه این نشست مدیرکل دفتر صید و شکار با بیان اینکه سازمان محیط زیست به وزارت دفاع اعلام کرده است که براساس قانون سلاحهای تولید داخل کشور نباید در کشور توزیع شوند تصریح کرد: همچنین اگر قرار است مجوز حمل سلاح شکاری صادر شود باید نظر سازمان محیط زیست نیز جلب شود که البته این اتفاق به تازگی افتاده و در سالهای گذشته چنین چیزی نبوده است.
تیموری همچنین به استفاده از صنعت هوایی در مناطق تحت پوشش سازمان حفاظت محیط زیست خبر داد و گفت: بر همین اساس قصد داریم استفاده از پهپادها را برای پایش و سرشماری حیات وحش و همچنین ردیابی متخلفان استفاده کنیم. بر همین اساس سازمان هوایی وزارت دفاع توافقاتی انجام دادهایم تا در حدود یک سال از صنایع هوایی آن در سطح کشور به صورت رایگان برای این مهم استفاده کنیم.
5 منطقه برای قرق اختصاصی در کشور مشخص شده است
مدیر کل دفتر صید و شکار سازمان محیط زیست کشور با بیان اینکه در سال 46 براساس قوانین شکار و صید سازمان محیط زیست میتوانست خارج از مناطق 4گانه حفاظتی مناقصهای را در اختیار افراد حقیقی و حقوقی بگذارد گفت: این واگذاری با هدف حفاظت از حیات وحش و کمک به تکثیر گونههای آن انجام میشد.
وی افزود: بر همین اساس از سال گذشته سازمان محیط زیست کشور 5 منطقه در 3 استان را که عبارت بودند از یزد، کرمان و سمنان برای ایجاد قرق خصوصی مشخص کرد و تکالیف و حقوق این مناطق را مشخص و در شورای عالی محیط زیست به تصویب رساند.
وی گفت: همچنین نظرسنجی از سازمان جنگلها و وزارت صنعت و معدن در این خصوص ارائه شد که خوشبختانه تاکنون نظرها در این خصوص مثبت بوده است.
مجوز سیرکهای حیوانی تا پایان سال 94 کاملا حذف می شود
در ادامه مدیرکل دفتر صید و شکار سازمان محیط زیست از حذف صدور مجوز برای سیرکهای حیوانی در کشور خبر داد و گفت: از سالهای گذشته مجوزهایی برای فعالیت این سیرکها داده شده و حتی در محوطه سازمان نیز اجرا می شده است اما از یک سال گذشته تاکنون این مجوزها برای برخی از سیرکها که تعداد آنها 24 عدد بوده حذف شده و تاکنون 17 مجموعه کاملا غیر فعال شدهاند و حیوانات خود را به باغ وحشهای استاندارد و مورد تأیید ما تحویل دادند.
وی افزود: برخی از این سیرکها بالای 10 میلیارد تومان هزینه کردهاند و نمیتوانیم یک روزه آنها را تعطیل کنیم، بلکه یک سال فرصت دارند تمامی حیوانات خود را تحویل داده و بجای آن از روشهای دیگری استفاده کنند.
انتهای پیام/