دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 آبان 1396 - 09:45
پرفسور نادر انتصار در گفت‌وگو با آنا؛

همه‌پرسی، یک قماربزرگ سیاسی بود که به ضرر بارزانی تمام شد/ کردها بارها قربانی سیاست‌های آمریکا شده‌اند

پرفسور نادر انتصار نویسنده کتاب "سیاست کردها در منطقه" درباره تحولات اخیر در کردستان عراق بر این باور است که همه‌پرسی یک قمار بزرگ سیاسی بود و دست‌کم در کوتاه مدت به ضرر بارزانی تمام شد.
کد خبر : 224690

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ پرفسور نادر انتصار استاد بازنشسته دانشگاه آلابامای آمریکا در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا به تشریح تاثیرات رفراندوم اخیر استقلال کردستان عراق بر منطقه پرداخت، وی درباره دلایل اصرار مسعود بازرانی، رئیس اقلیم کردستان عراق بر انجام همه پرسی با وجود مخالفت‌های داخلی و منطقه‌ای با برگزاری آن گفت: این اصرار بازرانی چندین دلیل داشت. مدتها بود که دوره قانونی ریاست جمهوری بارزانی به اتمام رسیده و هم سیاست و هم اقتصاد اقلیم کردستان با چالشها و بحرانهای شدیدی روبرو بود. بارزانی فکر کرد که از طریق همه‌پرسی به عنوان قهرمان و نجات‌دهنده کردهای اقلیم دوباره ظهور کند و از این طریق پایگاه سیاسی خود را در کردستان تقویت کند.


وی ادامه داد: همچنین با توجه به اینکه بعد از بیماری مرحوم جلال طالبانی رهبر اتحادیه میهنی کردستان و فوت انوشیروان مصطفی رهبر حزب گوران(تغییر) هردوی این احزاب کردی ضعیف شده بودند، بارزانی شاید به این نتیجه رسیده بود که اکنون بهترین موقع برای حذف دو حزب رقیب از میدان سیاست اقلیم است و همه‌پرسی به تقویت موضع حزب بارزانی یعنی حزب دموکرات کردستان کمک خواهد کرد. البته این یک قمار بزرگ سیاسی بود که دست‌کم در کوتاه مدت به ضرر بارزانی تمام شد.


پرفسور انتصار درباره سیاست واقعی آمریکا در مورد مسئله کردها و کردستان به رغم مخالفت‌های اعلامی خاطر نشان کرد: سیاست واشنگتن در مورد مسئله کردها و کردستان را باید در چارچوب سیاست‌های آمریکا در خاورمیانه بررسی کرد. در مورد عراق، آمریکا درصدد "برگشتن" عراق به گروه عربی خلیج فارس است. مسافرت کنونی رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا به منطقه روی این سیاست متمرکز شده است. بنابراین آمریکا نمی‌خواست که با پشتیبانی از همه پرسی در کردستان برنامه خود در مورد عراق و خلیج فارس را به مخاطره اندازد. چه امروز و چه در زمان‌های گذشته کردها برای آمریکا ابزاری جهت پیاده‌سازی سیاست‌های واشنگتن در منطقه حساب شده‌اند. بنابراین ما نباید از چرخشهای ۱۸۰ درجه‌ای سیاست آمریکا در قبال کردها تعجب کنیم. از این منظر، کردها بارها قربانی سیاست‌های غرب و به‌خصوص آمریکا شده‌اند.


این کارشناس مسائل کردها درباره جایگاه بارزانی و حزبش بعد از تحولات همه پرسی بخصوص پس از مساله کرکوک گفت: هنوز زود است که بتوان جواب قطعی به این پرسش داد، ولی شواهد چنین نشان می‌دهند که حتی اگر مسعود بارزانی بتواند در قدرت باقی بماند پایگاه سیاسی و اجتماعی او تضعیف شده است. ولی این را هم باید در نظر داشته باشیم که احزاب رقیب حزب بارزانی دیگر آن موقعیت قبلی خود را ندارند که بتوانند جانشین حزب بارزانی در اقلیم کردستان بشوند. من فکر می‌کنم که حزب دموکرات دست‌کم تا مدتی به عنوان حزب حاکم باقی خواهد ماند.


وی درباره دلایل حمایت اسرائیل به عنوان تنها حامی این همه پرسی اعلام کرد: اسرائیل سالها است که با گروهای کردی در عراق رابطه دارد و همواره کردها را به عنوان ابزاری برای سیاست‌های منطقه‌ای خود در نظر داشته است. رابطه اسرائیل با بارزانی‌ها قدمت چندین دهه‌ای دارد. عده‌ای در اسرائیل همواره از تقسیم کشورهای خاورمیانه به گروه‌های کوچک استقبال کرده‌اند چون به این ترتیب کشورهای رقیب اسرائیل تضعیف خواهند شد و موقعیت استراتژیک اسرائیل به نوبه خود تقویت خواهد شد.


پرفسور انتصار در ادامه اظهاراتش درباره چگونگی معادلات قدرت میان جریان‌های مختلف کردی فعال در اقلیم کردستان گفت: به نظر من منازعات بین احزاب کردستان و همچنین در داخل احزاب کردی تشدید خواهد شد. ما اکنون شاهد منازعات شدید بین جناح‌ها و افراد مختلف در اتحادیه میهنی کردستان هستیم که به طور قطع به تضعیف سیاسی این حزب منجر خواهد شد. تا حدودی همین روند را در حزب دموکرات نیز مشاهده می‌کنیم. معادلات آینده قدرت میان جریان‌های مختلف کردی فعال در اقلیم کردستان بستگی به این دارند که این احزاب مهم چگونه بازسازی شده و چگونه دوباره جایگاه سیاسی و اجتماعی خود را در جامعه کردستان به دست خواهند آورد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب