ماندن سودان در فهرست سیاه آمریکا/ خوش رقصی سودانیها جواب نداد
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از وب سایت دیلی نیشن، با اینکه آمریکا و سودان در مسیر بهبود روابط گام برداشتهاند اما آمریکا به دلیل پارهای از اختلافها و نگرانیها، نام سودان را از لیست سیاه خود خارج نکرده است.
دیپلمات ارشد ایالات متحده در سودان روز شنبه (15 مهر) گفت که شرایط برای انجام مذاکرات با خارطوم برای خروج نام سودان از لیست سیاه دولت های حامی تروریسم، باید مناسب باشد. به عبارت دیگر، شرایط فعلی برای مذاکره با خارطوم جهت خروج نام سودان از لیست سیاه آمریکا مناسب نیست. سخنان استیون کوتیس کاردار ایالات متحده در خارطوم یک روز پس از آن بیان شد که واشنگتن روز جمعه (14 مهر) به تحریم تجاری 20 ساله خود علیه این کشور واقع در آفریقای شرقی، پایان داد.
همکاری سودان با آمریکا در زمینه تروریسم
سودان در عوض همکاری با سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در زمینه مبارزه با تروریسم، خواستار حذف نام خود از لیست سیاه دولتهای حامی تروریسم واشنگتن شده اما تاکنون نتوانسته است واشنگتن را متقاعد کند به این خواسته تن دهد.
کوتیس طی یک کنفرانس مطبوعاتی در خارطوم پیرامون خودداری کشورش از خارج کردن نام سودان از لیست سیاه واشنگتن گفت: «این چیزی است که هر دو طرف به شدت مایل به بحث درباره آن هستند اما ما باید مطمئن باشیم که شرایط برای گفتگو درباره حذف نام سودان از این فهرست، مناسب است.»
با این حال این دیپلمات آمریکایی بدون توضیح چندانی گفت: «دولت سودان کاملا و به خوبی میداند چه کاری باید انجام بدهد. ما امیدواریم که این شرایط به زودی به پایان برسد.» از گفتههای کاردار آمریکا چنین برمیآید که واشنگتن در قبال خارج کردن نام سودان از این لیست، خواستههایی دارد.
این رفتار واشنگتن تا حدی باعث رنجش دولت سودان شده است. ابراهیم غندور، وزیر امور خارجه سودان، روز شنبه (15 مهر) از روبرو بودن کشورش با یک پارادوکس سخن گفت. او که نخستین سخنرانی خود را پس از لغو تحریم تجاری 20 ساله آمریکا علیه سودان انجام میداد، گفت: «ما بهترین کشور در زمینه مبارزه با تروریسم هستیم. در عین حال نام ما در لیست دولتهای حامی تروریسم است.»
گفتگوها ادامه دارد
ابراهیم غندور وزیر امور خارجه سودان که رهبر گروه مذاکره کننده سودانی با هیات آمریکایی در زمینه لغو تحریمها هم بود، گفت که اکنون زمان شروع مذاکرات برای خروج نام سودان از لیست سیاه واشنگتن است. دولت سودان روز جمعه (14 مهر) اعلام کرد خارطوم از اینکه که چنین اتفاقی نیفتاده، ناامید و ناراحت است.
استیون کوتیس کاردار آمریکا در مورد خارج نشدن نام سودان از لیست سیاه واشنگتن، همزمان با لغو تحریمها، گفت: «بحث درباره حذف نام سودان از لیست دولتهای حامی تروریسم، بخشی از همکاریهای ما در طرح پنج محوره نبود.» لازم به ذکر است آمریکا برای پایان دادن به تحریمهای تجاری خود علیه سودان، پنج شرط پیش پای این کشور آفریقایی گذاشته بود.
سودان اصرار دارد که هیچ دلیلی برای حضورش در لیست سیاه ایالات متحده وجود ندارد زیرا با آژانسهای اطلاعاتی این کشور در زمینه مبارزه با تروریسم در منطقه، کاملا همکاری کرده است. جالب اینجاست این ادعا حتی از سوی وزارت امور خارجه آمریکا هم تایید شده است.
مشکل بازپرداخت بدهیهای سودان
مقامات سودان میگویند با وجود نام کشورشان در لیست سیاه واشنگتن، بسیار دشوار است راهی برای کاهش بدهیهای خارجی پیدا کنند و این امر به مانع بزرگی برای حرکت کشور در مسیر رشد و توسعه اقتصادی تبدیل شده است. ابراهیم غندور، وزیر امور خارجه سودان، با اشاره به تاثیر مخرب این امر بر رشد و توسعه اقتصادی کشورش گفت: «اگر بخواهید با هر کشوری گفتگو کنید، آنها می گویند سراغ برادر بزرگتر - یعنی آمریکا - بروید.»
ابراهیم غندور درباره نقش خود در تصمیم سودان برای گفتگو با آمریکا و حل و فصل اختلافهای موجود هم بیان کرد: «به عنوان یک وزیر خارجه، فکر کردم چه کاری میتوانم انجام دهم؟ به باور من، اگر درهای خود را به روی ایالات متحده باز کنید، درهای خود را به روی دیگر کشورها هم باز کردهاید.»
سایه بنلادن بر روابط دو کشور
ایالات متحده در سال 1997 میلادی با ادعای حمایت خارطوم از گروههای ستیزهجوی اسلامی، تحریمهای خود را بر سودان تحمیل کرد. شایان ذکر است اسامه بن لادن، بنیانگذار کشته شده القاعده، میان سالهای 1992 تا 1996 در سودان زندگی میکرد.
پس از نزدیک به دو دهه، با تلاش شماری از کشورهای عربی مانند عربستان سعودی، روابط سودان و ایالاتمتحده بهبود قابل توجهی پیدا کرد. باراک اوباما رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده در ماه ژانویه سال جاری میلادی، قبل از خروج از کاخ سفید، پارهای از تحریمهای سودان را کاهش داد و قرار شد پس از یک دوره بازنگری شش ماهه، این تحریمها به طور کامل لغو شوند.
پایان تحریمها
با اینحال رئیسجمهور دونالد ترامپ در ماه جولای، دوره بازبینی را تا 12 اکتبر تمدید کرد. سرانجام روز جمعه (14 مهر) دولت ترامپ تصمیم گرفت این تحریم را به طور دائم لغو کند.
استیون کوتیس کاردار ایالات متحده در خارطوم بعد از لغو تحریمها گفت که انتظار دارد از این پس علاقه شرکتهای آمریکایی برای تجارت با سودان بیشتر شود. البته او افزود که تجار آمریکایی تصمیمهای تجاری خود را با بررسی همه جوانب و ریسکهای موجود میگیرند و به فرصتهای سرمایهگذاری بالقوه در سودان هم توجه خواهند داشت.
پیوند سودان به نظام مالی بینالمللی
تحریمهای مالی واشنگتن علیه سودان، محدودیتهایی را در زمینههایی چون معاملات بانکی بینالمللی و تبادل فناوری ایجاد کرده بود. تحریمهای آمریکا در کنار مقررات تجاری سختگیرانه خود سودان، تا حد زیادی از حرکت این کشور در مسیر رشد اقتصادی، جلوگیری میکردند.
به گفته کوتیس با لغو تحریمهای آمریکا علیه سودان، موانع قانونی که پیش از این، از انجام معاملات بانکی سودان با نظام مالی بینالمللی جلوگیری میکرد، برداشته شده است و این کشور میتواند در راه بهبود اوضاع اقتصادی و اجتماعی گام بردارد.
منبع:دیلینیشن/ترجمه: محمدرضا پارسا
انتهای پیام/