دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 خرداد 1394 - 10:36
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان در گفت‌وگو با آنا:

تعداد زنان سالمند تنها، 4 برابر مردان است/ زنانه شدن سالمندی نگران کننده است

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان روند زنانه شدن سالمندی را بسیار نگران کننده دانست و گفت: تعداد زنان سالمند تنها، 4 برابر مردان است و امروزه تعداد زنان سالمند مبتلا به آلزایمر در کشور بسیار زیاد است و حتی آمارها نشان می‌دهد که بروز آلزایمر در زنان بیش از مردان است.
کد خبر : 21114

فرید براتی‌سده در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا در مورد پدیده سالمندی زنان کشور اظهار کرد: بیش از 6 میلیون و 100 هزار نفر سالمند در کشور داریم که از این تعداد 49 درصد را زنان و 51 درصد را مردان تشکیل می‌دهند. البته تعداد قابل ملاحظه‌ای از این سالمندان متاهل، ‌شاغل و در کنار خانواده زندگی می‌کنند.


وی افزود: 4 میلیون و 300 هزار سالمند در کنار خانواده‌هایشان هستند و حدود 2 میلیون نفر از این سالمندان به تنهایی و یا در شرایطی غیر از تاهل زندگی می‌کنند که از این تعداد تنها نزدیک به 21 هزار سالمند در مراکز نگهداری روزانه و شبانه روزی سازمان بهزیستی کشور و مراکز خیریه نگهداری می‌شوند که در مقایسه با جمعیت سالمندان کل کشور رقم ناچیزی را تشکیل می‌دهد.


براتی سده گفت: بسیاری از این افراد شاغل و به لحاظ اجتماعی فعال هستند اما وقتی به زنان سالمند نگاه می‌کنیم تنها شدن آنان در سنین سالمندی بیش از حد نگران کننده است. تعداد سالمندانی که به دلایل مختلف تنها شده‌اند به این معنا نیست که صرفا عزیزانشان آنان را ترک کرده اند زیرا ممکن است برخی از سالمندان پس از مرگ همسرانشان به خاطر داشتن مسکن و یا استقلال مالی به تنهایی به زندگی ادامه دهند.








وقتی به آمار زنان سالمند تنها نگاه می‌کنیم تعداد آنها 3 تا 4 برابر مردان سالمند تنها است و این پدیده زنانه شدن سالمندی در کشور را نشان می‌دهد. همچنین وقتی به آمار سالمندان در دهه‌های گذشته نگاه می‌کنیم سالمندی و تنها شدن زنان روز به روز در حال افزایش است که این پدیده در آینده مشکلات بسیاری برای سالمندان به ویژه زنان به همراه خواهد داشت

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان یادآور شد: وقتی به آمار زنان سالمند تنها نگاه می‌کنیم تعداد آنها 3 تا 4 برابر مردان سالمند تنها است و این پدیده زنانه شدن سالمندی در کشور را نشان می‌دهد. همچنین وقتی به آمار سالمندان در دهه‌های گذشته نگاه می‌کنیم سالمندی و تنها شدن زنان روز به روز در حال افزایش است که این پدیده در آینده مشکلات بسیاری برای سالمندان به ویژه زنان به همراه خواهد داشت.


وی افزود: باید در آینده برای خدمات‌دهی بهتر به سالمندان برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری داشته باشیم. علی رغم اینکه تعداد زنان تحصیل کرده در کشور بسیار بیشتر از مردان است به طوری که در سالمندان تحصیلات دانشگاهی زنان نه تنها کمتر از مردان نیست بلکه حتی در مقاطعی بیش از مردان است.


براتی سده ادامه داد: وقتی به سطح سواد سالمندان نگاه می‌کنیم، سطح سواد زنان به مراتب کمتر از مردان سالمند است. همچنین در روستاها این تفاوت بسیار فاحش است و زنان سالمند روستایی به لحاظ سواد، شکاف بسیار عمیقی با زنان سالمند شهری دارند.


رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان تاکید کرد: باید با برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری بیشتر این شکاف و فاصله را برطرف کنیم زیرا در سال‌های آینده با سالمندانی روبرو خواهیم شد که در سنین سالمندی نه تنها بی سواد نیستند بلکه از سطح سواد و تحصیلات بالایی برخوردارند، بنابراین اگر برای سالمندان تحصیلکرده آینده برنامه و طرحی نداشته باشیم این موضوع به یک آسیب اجتماعی تبدیل خواهد شد.


وی با بیان اینکه باید نگاه‌مان را به سالمندان عوض کنیم، افزود: همواره در افکار عمومی تصور می شد که سالمند موجودی است که به محض 60 سالگی بازنشسته شده و باید در گوشه ای عزلت گزیند در حالی که اگر نگاهمان را به سالمندی تغییر دهیم باید در نظر داشته باشیم که وقتی فردی در سن سالمندی از تحصیلات عالی برخوردار است باید از وی استفاده بشود و باید این دیدگاه را در جامعه نهادینه کنیم که سالمندان ما افراد ناتوانی نیستند و باید از فکر و تجربه و توانایی سالمندان تحصیل کرده استفاده کنیم.


براتی سده یادآور شد: باید سالمندی را ابتدای باروری بدانیم و با تغییر نگاه خود به سالمندی از این پتانسیل و ظرفیت موجود استفاده کنیم. همچنین مسائل سلامت سالمندان نیز بسیار حائز اهمیت است زیرا با توجه به شرایطی که زنان سالمند جامعه دارند لازم است بیشتر مورد توجه واقع شوند. امروزه زنان سالمند مبتلا به آلزایمر در کشور کم نیستند و حتی برخی آمارها نشان می‌دهد که بروز آلزایمر در زنان بیش از مردان است.


وی با اشاره به نهایی شدن مراحل تدوین سند جامع ملی سالمندان گفت: سند ملی سالمندان جامع و کامل است و تمامی موارد و برنامه‌ها و طرح‌های مورد نیاز جمعیت سالمند کشور در آن در نظر گرفته شده است و در صورت اجرای آن، بخش عمده‌ای از مشکلات این قشر از افراد جامعه برطرف خواهد شد.


رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان یادآور شد: در این دبیرخانه ۱۶ دستگاه عضویت دارند و پس از ارائه برنامه‌های هر یک از سازمان‌ها و نهادهای دولتی برنامه‌ای کلی جمع آوری و در مجموع در این سند خدمات و حمایت‌های بیمه ای، درمانی، بهداشتی، معیشتی و تفریحی برای بازنشستگان و سالمندان دیده شده است به طور مثال در شورای ملی سالمندان برنامه و طرح‌هایی را آغاز کردیم و در حال حاضر کارگروه پایش و کنترل و پیشگیری اختلالات شناختی با تاکید بر آلزایمر فعالیت می‌کند. همچنین در این سند ملی به زنان سالمند توجه ویژه ای صورت گرفته است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب