دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 شهريور 1396 - 15:29

آنکارا و برلین؛ بستن شمشیر از رو

وزارت‌خارجه ترکیه به شهروندان خود برای سفر به آلمان پیش از برگزاری انتخابات فدرال این کشور، هشدار داد.
کد خبر : 210967

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از وب‌سایت الجزیره، وزارت خارجه ترکیه از شهروندان خود درخواست کرد هنگام سفر به آلمان پیش از برگزاری انتخابات 24 سپتامبر (2 مهر) بسیار مراقب باشند. در این هشدار، علاوه بر شهروندان، از ترک‌های ساکن آلمان هم خواسته شده است پیش از برگزاری انتخابات پیش رو، مراقب اقدام‌های نژادپرستانه و بیگانه‌ستیزانه گروه‌های تندروی آلمانی باشند.


در بیانه‌ای که از سوی وزارت امورخارجه ترکیه در وب‌سایت این وزارتخانه منتشر شده، به ترک‌های ساکن آلمان و شهروندان ترکیه که قصد دارند از آلمان دیدار کنند، توصیه شده است از گفتگوهای سیاسی و حضور در راهپیمایی‌های گروه‌های مختلف پیش از برگزاری انتخابات، جدا خودداری کنند و در صورت روبرو شدن با برخوردهای نژادپرستانه، از خود خویشتن‌داری نشان بدهند.


این درخواست در حالی از سوی وزارت امور خارجه ترکیه مطرح شده که به تازگی تنش‌ها میان ترکیه و آلمان بر سر موضوعات مختلف از جمله پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، بالا گرفته است. گفته می‌شود رهبران سیاسی آلمان در کارزارهای انتخاباتی خود، جنگ لفظی گسترده‌ای را علیه ترکیه به راه انداخته‌اند و مخالفت شدید خود را با عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا بیان کرده‌اند.


به گفته وزارت امور خارجه ترکیه: «فضای سیاسی آلمان، تحت تاثیر تبلیغات راست­گرایان افراطی و گروه‌های نژادپرست قرار گرفته است.» در این بیانیه همچنین به شدت از گفته‌های اخیر آنگلا مرکل صدراعظم آلمان علیه دولت ترکیه و عضویت آن در اتحادیه اروپا، ابراز نگرانی شده است. در مناظره اخیر تلویزیونی میان آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و مارتین شولتز رقیب انتخاباتی وی، هر دو طرف، حمله‌هایی را علیه ترکیه انجام دادند.


در این مناظره که روز 12 شهریور میان آنگلا مرکل صدر اعظم و رهبر اتحادیه دمکرات مسیحی آلمان و مارتین شولتز رهبر حزب سوسیال دموکرات آلمان برگزار شد، مساله ترکیه و پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا، یکی از سرفصل‌های مناظراتی بود. دو رهبر با وجود اختلاف بر سر موضوعات گوناگون، بر سر چگونگی برخورد با ترکیه تا حدود زیادی همنظر بودند.


در این مناظره آنگلا مرکل گفته بود اگر باز هم صدر اعظم آلمان شود، مواضع شدید‌تری را در برابر ترکیه اتخاذ می‌کند و گفتگوهای پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا را متوقف خواهد کرد. آنگلا مرکل، ترکیه را به دور شدن از روندهای دموکراتیک و نقض حقوق بشر متهم کرد و خواهان برخورد سخت‌تر آلمان و اتحادیه اروپا با این کشور شد. مرکل همچنین به شهروندان آلمانی برای سفر به ترکیه هشدار داد. صدور بیانیه اخیر وزارت امور خارجه ترکیه و هشدار به شهروندان خود برای سفر به آلمان به نظر می‌رسد پاسخی به هشدار اخیر مرکل باشد.


مارتین شولتز هم در این مناظره تلویزیونی، گفت در صورت انتخاب شدن به سمت صدر اعظمی آلمان، گفتگوهای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را متوقف خواهد کرد. او همچنین پیشنهاد داد بودجه 6/4 میلیارد دلاری که به همین منظور اختصاص داده شده است، بلوکه شود. چنین گفته هایی علیه ترکیه از سوی مارتین شولتز که از ژانویه 2012 تا ژانویه 2017 ریاست پارلمان اروپا را بر عهده داشت، بسیار تامل برانگیز است. این امر نشان می دهد بسیاری از دولتمردان و شخصیت های اروپایی، به دلایل مختلف به ویژه دلایل: تاریخی و دینی و فرهنگی، قلبا علاقه ای به الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا ندارند.


در مجموع، روابط سیاسی و دیپلماتیک ترکیه با اتحادیه اروپا و کشورهای عضو اتحادیه به ویژه از زمان کودتای جولای سال گذشته، بیش از پیش دچار تنش شده است. اقدام های گسترده دولت ترکیه پس از کودتا علیه مخالفان داخلی و حتی اقلیت های دینی و قومی، موضع‌گیری اتحادیه اروپا و دولت‌های قدرتمند آن مانند آلمان و فرانسه را علیه ترکیه، پررنگ‌تر کرده است. در چنین شرایطی، گفته‌های تند و گاه و بیگاه مقام‌های ترک و اروپایی علیه یکدیگر، وضعیت را بدتر کرده است.


ماه گذشته رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه از ترک‌های ساکن آلمان خواسته بود که در انتخابات ماه سپتامبر به کسانی رای بدهند که دشمن ترکیه نیستند. در چنین شرایطی، دور نمای پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا هر روز تیره و تارتر می‌شود. نتیجه انتخابات 24 سپتامبر (2 مهر) آلمان هرچه باشد، انتظار نمی‌رود به حل مساله روابط تنش آلود ترکیه و آلمان و در مقیاسی بزرگتر ترکیه و اتحادیه اروپا، کمکی بکند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب