کاشی ماندگار بر سردر خانه کیخسرو پورناظری، ابراهیم دهگان و محمدرضا محتاط نصب شد
وی ادامه داد: «نصب این کاشیها به شهرها و محلهها هویت و جان تازهای میبخشد.»
کیخسرو پورناظری در ۷ خرداد ۱۳۲۳ در محله برزهدماغ درکرمانشاه متولد شد. او از کودکی موسیقی را با ساز تار شروع کرد و نزد پدرش کتابهای هنرستان موسیقی، آثار وزیری و ردیف موسیقی سنتی ایران را فرا گرفت. شعر و ادبیات کهن فارسی را از مادر آموخت و محضر بزرگانی چون کیوان سمیعی و بهزاد کرمانشاهی را درک کرد.
پورناظری درسال ۱۳۵۱ بهعنوان کارشناس موسیقی در وزارت فرهنگ و هنر وقت به گردآوری و بازسازی نغمههای موسیقی کردی و سنتی پرداخت و سرپرستی ارکستر کردی و سنتی را تا سال ۱۳۵۷ به عهده داشت.
وی در سال ۱۳۵۹ گروه تنبور شمس را بنیان نهاد که این کار، راهی نوین را برای نگاه به گروه نوازی موسیقی تنبور پیش اهل موسیقی نهاد. از این منظر کاری را که کیخسرو پورناظری با ساز تنبور کرد میتوان بعدها با تجربه گروه کامکارها در شهری کردن موسیقی کردی مقایسه کرد. شناخت پورناظری از از ساز تنبور و آشنایی عمیقاش با موسیقی نواحی منطقه کرمانشاه و علاوه بر آن استفاده ظریف و متناسب از ساز دف در ساختار گروه فضایی را فراهم آورد تا نگاه به گروهنوازی تنبور صورت و صبغهای متفاوت پیدا کند و بعدها گروههای دیگری هم به تاسی از کار او در این زمینه شکل بگیرد. حاصل این گروه آلبوم «صدای سخن عشق» با صدای شهرام ناظری بود. بعدها پورناظری آثاری چون «حیرانی»، «مهتاب رو» را با ناظری کار کرد و البته در این میان برخی از آثار همانند تصنیف مردان خدا را هم با جلالالدین محمدیان به صحنه برد.
پورناظری در سالهای میانی دهه ۷۰ به اتقاق فرزندانش، تهمورس و سهراب تحولی جدیتر در گروه شمس را کلید زد که حاصل آن اجرای بیش از ۳۰۰ کنسرت در داخل و خارج از ایران بود. این گروه آثاری چون «مستان سلامت میکنند» با صدای بیژن کامکار، و «پنهان چودل» با صدای حمیدرضا نوربخش را منتشر کرد.
نصب دو کاشی ماندگار در استان مرکزی
با حضور معاون عمرانی استاندار مرکزی و مدیرکل میراثفرهنگی استان مرکزی امروز شنبه 11 شهریور 96، دو کاشی ماندگار بر سردر خانههای ابراهیم دهگان و محمدرضا محتاط نصب شد.
سیدمحمد حسینی مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان مرکزی گفت: «طرح ملی کاشی ماندگار ادای دینی است به مشاهیر و مفاخر کشور و تلاشی برای یادآور شدن این بزرگان به شهروندان و همچنین شناساندن بزرگان فرهنگ و ادب و هنر کشور به نسل جدید است. در این راستا و با ارزیابیهای به عمل آمده ده نفر از مفاخر رشتههای مختلف در استان مرکزی به سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری معرفی شدند که استاد ابراهیم دهگان یکی از آنهاست.»
وی ادامه داد:.«شناخت بزرگان هر استان میتواند باعث ایجاد روح امیدواری و تزریق روحیه تلاش در عرصه فرهنگی در جامعه استان شود و امیدواریم با اجرای این طرح و نصب پلاک ماندگار این استاد فقید گامی کوچک در راستای شناساندن مفاخر استان مرکزی به مردم برداشته شود و همچنین ادای دینی به مقام این مفاخر و هنرمندان انجام گیرد.»
حسینی تصریح کرد: «ابراهیم دهگان یکی از برجستهترین چهرههای تاریخ نگاری کشور است که در سال 1268 در مرزیجران اراک متولد شد. او در محضر استادانی چون آقا ضیاالدین عراقی و عبدالکریم حائری یزدی به تحصیل در علوم قدیمه مشغول شد و در نهایت پس از 30 سال تدریس در سازمان فرهنگ اراک و در سن نود سالگی در سال 1363 دیده از جهان فرو بست. اقدامات و تألیفات دهگان که هماکنون همه آنها جزو منابع قابل استناد شدهاند مراجع مهمی در تاریخنگاری کشور به حساب میآیند و این کارنامه پرثمر و درخشان باعث انتخاب این استاد برجسته برای اجرای طرح پلاک ماندگار بود.»
وی افزود: «از تألیفات دهگان میتوان به تاریخ اراک در 3 جلد، تصحیح عباسنامه، دیوان باباطاهر، تاریخ ارمنستان، تاریخ صفویان، تاریخ نو، نور مبین، تاریخالدخانیه، سازمان فرهنگ اراک و شرح حال ده تن از مردان نامی اراک، گزارشنامه یا فقهاللغه اسامی امکنه و کارنامه یا دو بخش دیگر از تاریخ، در کنار تعدادی تألیف به چاپ نرسیده نام برد. منزل قدیمی استاد دهگان برای امور فرهنگی وقف شده و در حال حاضر در مکان خانه قدیمی او کانون فرهنگی تربیتی امام علی(ع) بنا شده است.»
محمدرضا محتاط از مفاخر ادبی استان مرکزی
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان مرکزی درباره محمدرضا محتاط از مفاخر ادبی استان مرکزی نیز گفت: «انتخاب او به دلیل پژوهش و کتاب جامعهشناسی یا سیمای شهر اراک صورت گرفت که اولین پژوهش در تاریخ و فرهنگ مردم، زبان، اصطلاحات عامیانه و گویشهای اراک شامل واژهها، اشعار محلی، مثلها، کنایات و... و همچنین اکولوژی شهری، بومشناسی و دموگرافی شهر اراک میشود و مهمترین مرجع و ماخذ برای پژوهشگران در این زمینه به حساب میآید.».
وی افزود: «محتاط از مفاخر مهم استان است و آثار بیشماری در عمر 74 ساله خود تألیف کرده است که از آن جمله میتوان به سیمای اراک، نامداران اراک، نامنامه استان مرکزی در 11 جلد، جاذبههای ایرانگردی استان مرکزی و بررسی خط و الفبا در ایران اشاره کرد.»
حسینی تأکید کرد: «تجلیل از مقام این استاد و مفاخری همچون او و اجرای طرحهای اینچنینی را میتوان گامی مؤثر در شناساندن چهرههای مهم و شاخص کشور به نسل جدید و همچنین یادآوری برای دیگران دانست.»
انتهای پیام/