تعویق همهپرسی، طرح جایگزین اقلیم کردستان/ مردم «آری» نگویند استعفا میدهم
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از روزنامه الشرقالاوسط، مسعود بارزانی گفت: «ما با معظلی مواجهیم که در آن کسانی که در بغداد حکومت میکنند، قدرت پذیرش دیگران را ندارند. نگرانی ما این است که حیدر العبادی، نخستوزیر کنونی تحمل پذیرش انتقاد را نداشته باشد و طبعا موانعی برای حل و فصل اختلافات بهوجود بیاید.»
بارزانی با بیان اینکه در دوره حکومت نوری مالکی بر بغداد، تمایل اهالی اقلیم کردستان برای جدایی و استقلال افزایش یافت، مالکی را متهم کرد که او در این منطقه جنایتی بدتر از آنچه صدام در عملیات انفال انجام داد و به کشتار بیش از 180 هزار کُرد منجر شده بود، مرتکب شد.
وی درباره احتمال به تاخیر افتادن همهپرسی اقلیم کردستان گفت: «رفراندوم تصمیمی مهم و مردمی است که از سوی بزرگترین قوای سیاسی کردستان اتخاذ شده است و باید در 25 سپتامبر(3 مهر) برگزار شود مگر اینکه جایگزینی بهتر از آن پیدا کنیم.»
بارزانی درباره ماهیت«جایگزین» همهپرسی تصریح کرد: «این تنها یک نظر است، اما من کسی نیستم که تصمیم بگیرم. یک شورای عالی برای رفراندوم وجود دارد که در آن رهبران سیاسی کردستان حضور دارند و به اتفاق آرا تصمیم میگیرند، نه با تصمیم یک نفر. اما اگر موضوعی وجود داشته باشد، مثل اینکه از بسیاری از طرفها میشنویم زمان (همهپرسی) نامناسب است و باید آن را برای شش یا نُه ماه به تاخیر بیندازیم، باید دید آیا این آمادگی وجود دارد که سندی امضاء و در آن تاکید شود که بهعنوان نمونه در سپتامبر 2018 (مهر 1397) نتیجه همهپرسی به رسمیت شناخته شود و نتیجه را قبول کنند؟ اگر چنین طرحی و مشابه آن مطرح شود، شاید آن را بررسی کنیم. این طرح جایگزین باید در درجه نخست از سوی حکومت عراق و پارلمان عراق ارائه شود و سپس آمریکا، ائتلاف بینالمللی، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد آن را ضمانت کنند.»
رئیس اقلیم کردستان عراق درباره احتمال نپذیرفتن همهپرسی از سوی مردم کردستان گفت: «من در مقابل رای مردم تسلیم هستم و (اگر مردم به استقلال رای ندهند) هرگز به مسئولیت خودم ادامه نمیدهم. من میخواهم نسبت به مردم ادای تکلیف کنم و اگر مردم استقلال را نپذیرند، اراده آنها را میپذیرم و از زندگی خاص خود کنارهگیری میکنم و بیتردید استعفا خواهم کرد. اگر مردم بگویند نه، دلیلی نمیبینم که بخواهم در سر کار باقی بمانم.»
او تاکید کرد: «فضایی که ما امروز شاهد آن هستیم، آکنده از نشاط، اشتیاق و آماده بودن برای رای دادن است. شما شاهد تجمعات بزرگی در شهر کلن آلمان بودهاید که هزاران نفر از کُردها در آنجا جمع شدند و همه یکصدا «بله به رفراندوم» را فریاد زدند. این موضوع در باقی مناطق رخ داده و بیانگر اراده مردم اقلیم کردستان (برای برگزاری همهپرسی) است. شاید برخی از مردم از نتیجه بترسند، نسبت به آن حساس باشند و یا هنوز قانع نشده باشند و این عین دموکراسی است. انتظار دارم که به نسبت بسیار عالی، مردم به رفراندوم رای آری دهند. باوجود این، هر احتمالی ممکن است.»
انتهای پیام/