سیاستهای هجدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی اعلام شد
به گزارش گروه فرهنگی آنا از ستاد خبری هجدهمین جشنواره نمایشهای آیینی سنتی، در ابتدا داوود فتحعلیبیگی دبیر جشنواره هجدهم، سخنانش را با ذکر خاطراتی از نخستین دورههای برگزاری این رویداد آغاز کرد و گفت: دورههای ابتدایی جشنواره آیینی سنتی در همین مکانی که نشست برگزار شده با شرکت گروههای محدود و غیررقابتی در قالب مسابقه بداهه برپا میشد. همچنین شاهد حضور پیشکسوتان این هنر همچون مصطفی عربزاده، سعدی افشار و هاشم فیاض بودیم. بخش سمینار که پنجمین دوره آن برگزار خواهد شد به این گستردگی نبود و یک یا دو نفر دعوت میشدند و مطالعات خود را ارایه میدادند.
وی با این توضیح که جشنواره نمایشهای آیینی سنتی در سالهای اخیر رشد کمی و کیفی داشته، گفت: در نخستین دوره 12 گروه شرکت داشتند و چند کار از شهرستان بود. بخشهای مختلف به مرور اضافه شدند و همین جریان شهرستانها را متوجه اهمیت این هنر کرد. در ادامه این مسیر جشنواره به نقطهای رسید که در دوره هجدهم 550 درخواست مستقل در بخشهای مختلف برای شرکت در جشنواره داشتیم.
فتحعلیبیگی هدف از برگزاری جشنواره آیینی سنتی را حفظ و اشاعه این هنر دانست و افزود: آیندگان باید بدانند این مسیر چگونه شکل گرفت و تکمیل شد. در شرایطی که در هیچ دانشگاهی رشته نمایشهای آیینی سنتی تدریس نمیشود و وزرات علوم به آن بها نمیدهد. حتی میراث فرهنگی با جشنواره نمایشهای آیینی سنتی مشارکت نداشته است.
کارگردان «انسانم آرزوست» از اهمیت دادن به مجالس غریب و یا کمتر خوانده شده در جشنواره آیینی سنتی گفت و تصریح کرد: با توجه به این که جشنواره در مدت زمان دو عید قربان و غدیر برگزار میشود به این مناسبت نیز مجالسی خوانده خواهد شد.
بازیگر «بنگاه تئاترال» درباره افزوده شدن بخش «جوانههای نمایش ایرانی» در این دوره توضیح داد: این بخش با استقبال بسیار خوبی مواجه شد و این استقبال در شرایطی که رادیو و تلویزیون برنامهای برای فراگیری این هنر پیشبینی نکرده اتفاق مبارکی است. حضور کودکان و نوجوانان تاثیر زیادی در تداوم بقای این هنر دارد و موجب آشنایی آنها از سنین کودکی با جلوههای مختلف نمایش ایرانی میشود. خانوادهها نیز بدانند این هنر بسیار زیاد در شکلگیری شخصیت بچهها تاثیر دارد و به آنها اعتماد به نفس میدهد. تمهیداتی اندیشده شده تا آثار پذیرفته این هنرمندان کودک و نوجوان از مهرماه در مدارس اجرا شود.
فتحعلیبیگی همچنین آثار ارسال شده به بخش بینالملل را ضعیف دانست و تاکید کرد: آیین امری نیست که بتوان در آن دخل و تصرف کرد. بسیاری از این نمایشها با شرایط اجتماعی ما همخوانی ندارد و ما نمیتوانیم از آنها دعوت کنیم.
پذیرفته شدن چهل مقاله در بخش سمینار
در ادامه محمدحسین ناصربخت مسئول بخش سمینار بینالمللی نمایشهای آیینی سنتی درباره آثار پذیرفته شده این دوره توضیح داد: چهل مقاله توسط هیات داوران متشکل از لاله تقیان، فرزان سجودی و مهرداد رایانیمخصوص به این دوره راه یافتند. 9 مقاله به شکل پوستر و 6 مقاله به صورت سخنرانی ارایه خواهند شد. یازده مقاله خارجی نیز از 10 کشور چون هلند، اتیوپی، پرتغال، ارمنستان، کانادا و فرانسه در سمینار پذیرفته شده است. همچنین 12 مقاله توسط استادان ایرانی ارایه میشود. طی دو روز 8 و 9 شهریور، 29 مقاله در قالب سخنرانی ارایه خواهد شد. در این مقالات به تعزیه، نقالی، آیینها، نمایشهای تخت حوضی، آموزش نمایش سنتی و میراث معنوی پرداخته شده است.
وی از برگزاری دو کارگاه آموزش نقالی توسط مرشد مصطفی سعیدی و موسیقی توصیفی شبیهخوانی توسط سید محسن هاشمی گفت و ادامه داد: بخش پژوهش جشنواره هشت عنوان کتاب همچون مجموعه «مقالات چهارمین دوره سمینار»، «فرهنگ لغات و اصطلاحات آیینی سنتی» و «دفتر تعزیه 14 و 15» را چاپ کرده که همزمان با جشنواره توزیع میشوند.
ناصربخت همچنین از افتتاح رسمی جشنواره در روز یکشنبه 5 شهریور در موسسه محک خبر داد.
استقبال بینظیر از بخشهای مختلف جشنواره
در ادامه مهدی حاجیان مدیر دبیرخانه جشنواره نمایشهای آیینی سنتی، با اشاره به استقبال خوب گروهها، اظهارداشت: پس از اعلام فراخوان در اول آبان ماه سال گذشته، 550 تقاضا داشتیم و در نهایت 179 اثر پذیرفته شد. 22 استان کشور در جشنواره حضور دارند و از آذربایجان شرقی، البرز و گیلان بیشترین استقبال صورت گرفته است. همچنین 20 کارگردان خانم در این رویداد شرکت دارند. در بخش جوانههای نمایش ایرانی 75 درخواست از سراسر کشور داشتیم. همچنین 11 نقال کودک و نوجوان دختر و پسر در سطح بسیار خوب و تکنیکی نقالی خواهند داشت. مجلس نقل در تالار محراب و تماشاخانه سنگلج اجرا میشوند.
وی از گستردگی و تنوع بخشهای جشنواره گفت و افزود: در سالهای اخیر از بخش بازی و آیینهای نمایشی استقبال خوبی صورت گرفته اما توقع داریم شاهد حضور تمام خردهفرهنگها از سراسر کشور باشیم.
در ادامه نشست آراسب احمدیان مدیرعامل محک با اشاره به افتتاح جشنواره در این موسسه اظهارداشت: این بیمارستان با افتخار پذیرای هنرمندان نمایشهای آیینی سنتی است و هنوز افتتاح دو سال پیش در بیمارستان از یادها نرفته است. از هر اتفاقی که موجب تغییر فضا شود استقبال میکنیم به ویژه که این اتفاق ریشه در سنت داشته باشد. از همین تریبون اعلام میکنم در کنفرانسهای بینالمللی نیز پذیرای هنرمندان نمایشهای آیینی سنتی هستیم. این فضای بینالمللی موجب آشنایی بیشتر دیگر کشورها با فرهنگ و سنن ایرانی میشود.
انتهای پیام/